Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Absolutní pecka! Nejen kvůli neotřelému tématu - Berlínská zeď, o který se toho z mnoha filmu moc nedovíme. Tím chci říct, že bych si moc přál vidět víc filmů z tohodle divnýho a komoušemi poskvrněného období. Tady nebylo sice vidět tolik rozdílů mezi východním a západním, ale bylo tady krásně vidět, jak lidi byli ochotni udělat téměř cokoli, aby se dostali z komoušema okupovaný země. Film je neskutečně napínavej vlastně od začátku až do konce. Není tady jedinej slabej moment, jediná chvilka na oddych. Hlavní vyšetřovatel jim šlape hodně na paty, ale jak už to chodí, dobro přece dycky zvítězí nad lží a nenávistí, kterou tahle zajebaná strana seslala na evropu. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)

Reklama

Reklama