Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film ničí už jen to, že už od začátku je zcela jasné, že se bude konat happy end. A kvůli tomu, že je to tak okatě jasné, tak divák nemá šanci být byť neparně napjat. Ale pokud jste fanoušky letů s balonem (viz Cinq semaines en ballon de Jules Verne), tak budete asi nadšeni. 62 % Celosvětový příjem k 25. 4. 2019: ‎$7,238,847, což je 0,65 násobek rozpočtu ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Extrémně napínavý film o riskantní cestě za svobodou z východu Německa na západ. Film má minimum hluchých pasáží. Neustále se něco dělo. Plánování výletu balónem i jeho samotná realizace se hodně povedla. S hereckými výkony jsem neměl problém. Postavy byly napsány velmi sympaticky a chovali se zcela uvěřitelně. Film o životě v době rozděleného Německa zasazený právě sem jsem viděl snad poprvé, takže i z tohoto pohledu určitě zajímavá podívaná. [80 %] ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* V posledních letech se množí ve společnosti názor jak se tu u nás v socialistickém bloku žilo hezky, tak je vidět jak se hodně zapomíná a vzpomíná jen na to hezké, když jsme byli mladí a bezstarostní. Žili jsme v kleci, z které se dokázali dostat jen vyvolení a nebo odvážní. A o těch druhých je tento příběh. Na filmu oceňuji, že dokázal zobrazit tu tísnivou atmosféru a stále sledující oči, co se zajímali o všechno neobvyklé a hlavně že i běžní lidé častokrát nevědomky pomáhali systému. Takže tentokrát jsem si film z německé distribuce užil a byl v napětí do konce, i když jsem od začátku tušil jak to skončí, protože byl natočen podle skutečného příběhu. Film můžu doporučit dále a jako varování by mu možná slušelo při závěrečných titulkách víc informací o následcích jejich činu, které jsem se musel dočíst až tady v zajímavostech. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)

Reklama

Reklama