Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

Marze 

všechny recenze uživatele

Výsledek zachraňují dětské role. Strach vystavit potomky riziku, že po zatčení rodičů půjdou do dětského domova, nebo že ve školce bezelstně plácnou něco, co ohrozí všechny jejich blízké. Nebo strach, že budou rodiči pohrdat za zbabělost. Realita v pozadí proto účinkuje daleko silněji než sám snímek. Určitý půvab pak Balónu dodává titulní rekvizita, podomácky vyrobený balón. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi to spočiatku také strohé, bezemočné, proste nemecké, možno viac politické, ale to iba prvých 20 minút. Potom sa dej stáva stále zaujímavejším, príde veľmi veľa napätých situácií, ktoré režisér famózne vystupňoval a určite oproti realite zdramatizoval. Silne prezentovaná myšlienka úteku za slobodou a ukázanie pravej tváre socializmu robí z tohto výborný a dosť originálny film, ktorý urobil v podstate za málo peňazí dosť veľa muziky. A netreba na to ani Hollywood. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) BALÓN není film, který jsem vyhledával, ale na doporučení kolegy z práce jsem si ho nakonec shlédl. Co se týče tématu, čekal jsem, že to bude víc dramatičtější. Zpočátku mě to vůbec nevtáhlo do děje a celá cca ½ filmu mi přišla docela nudná a nevýrazná, ani ten první pokus letu Balónem mě moc nechytl. Ale nemůžu to výrazněji kritizovat. Zato druhá půlka filmu byla už o něčem jiném. Začalo to být dost napínavé a i si mě postupně získávali snad všechny postavy filmu. A závěrečný let Balónem byl dobrý, obzvlášť po vizuální stránce. Nechyběl k filmu dobrý soundtrack a přímo perfektní záporná postava nekompromisního vyšetřovatele. Takže, škoda té slabší první poloviny, jinak bych dal s radostí 4*. Ale i tak to na jedno shlédnutí nebyla marná záležitost. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(14/2022) / Tak toto nemcom naozaj vyšlo. Špičkové, až hollywoodske spracovanie (naozaj v tomto prípade myslené ako pochvala, pretože čítal som už aj negatívny sentiment na túto tému ohľadne tohto filmu). Poriadna dávka napätia a stále veľmi aktuálna téma. Vždy bolo jasné, že ploty sa v socializme nestavajú na obranu ale na zabránenie úteku z raja. Každý jeden útek alebo pokus oň podkopával vratkú, vynútenú morálku. Každý podobný film je stále potrebný. Osobne sa aj divím, že Česko/slovenský filmári sa niečomu na tento spôsob vyhýbajú, námetov by bola kopa. Snáď sa raz dočkáme. Film Balón je príjemné prekvapenie, aj v Európe vieme natočiť atraktívne thrillery. (8/10) ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to se Němcům opravdu povedlo. Zfilmovaný skutečný příběh, z doby, která by se měla neustále připomínat. "Železná opona" versus touha po svobodě. Obdobných pokusů o útěk z "totalitního vězení" se různými způsoby i s různými výsledky a na různých hranicích pokoušelo mnoho odvážlivců. Tento příběh byl zfilmován nezapomenutelnou formou. I když divák od počátku zná pointu, příběh s mnoha neočekávanými zvraty, odhalování jednotlivých charakterů, skvělou kamerou, výbornou hudbou a hereckými výkony hlavních představitelů, z nichž nikdo významně nevyčnívá nad ostatní, zarazí diváka od počátku pevně do křesla a nevysvobodí ho dříve než příběh vyvrcholí. Důležitý boj s časem i se stahující se smyčkou mocného protivníka je natočen opravdu strhující formou a bez hluchých momentů, takže mi nezbylo nic jiného než "vysolit" plný počet hvězdiček a myslím si, že jsou zasloužené. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)

Reklama

Reklama