Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (450)

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná satira na konzum, aj keď v niektorých miestach to Jim Jarmuch trocha prehnal, čo možno niekomu potom mohlo pripadať trápne. Určite ale oceňujem ten bohatý mix metafor, kde sa v jednom hrnci miesi všetko možné, od kritiky spoločenského správania až po konšpiračný fenomén mimozemšťanov šmrncnutý pár odkazmi na tradičné kultúrne dedičstvo. Tiež som si užil širokú paletu mojich obľúbených hercov, navyše ktorým často vyjde z úst aj vtipná hláška. Perfektný bol najmä S. Buscemi. Škoda toho záveru, prišiel mi už trocha za čiarou a neoslovilo ma to, hlavne v súvislosti s narážkami na autora, čítaní scenára a pod. Lepší priemer. 65/100 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nudne a zanrovo maximalne nezvladnute wtf. Je mi zahadou ako tu nic nefunguje. A este viac nechapem ako "legendarny" reziser po troch dekadach kariery nedokaze natocit vtip aby bol vtipny, akcnu scenu aby bola svizna a hororovu scenu aby bola strasidelna. O stupnovani napatia a absencii elementarnej logiky nehovoriac Hromadu podivnych dramaturgickych preslapov ani nema cenu riesit, "objavny" druhy plan tu mame uz od originalu Dawn of the Dead a zaver je tak mimozny, ze som neveril vlastnym ociam. Este aj ti super herci (s vynimkou Drivera) posobia maximalne znudene. Aspon hudba a kamera sa celkom podarili. 3/10 ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Film, který už od začátku rozdělil diváky na 2 tábory - ti, kteří mají rádi tenhle typ humoru založeného na mimice herců, absurdních situacích a jejich řešení a ti, kteří tohle nemusí a nepřipadá jim to vtipné ani trochu. Počítal jsem s tím, že budu patřit do té první kategorie, jenže po shlédnutí filmu si nejsem tak jistý. Film láká především na kvalitní herecké obsazení a "komediální" notu, jenže herci jsou v tomhle jako výkřik do prázdna, protože samotný film je prostě o ničem. Pár hlášek a situací se povedlo a stojí za to je vidět (ujetá samurajka v pohřebním ústavu, hlášky v kavárně při nalezení mrtvol, zombie pijící kafe...), ale obrovská většina je nuda a fail, u kterého si divák jen řekne "aha, teď jsem se měl asi zasmát O.o ". Je to pomalé, nudné, nezáživné a po dlouhé době jsem dost zklamaný z filmu, na který jsem se docela těšil. V kinech tohle nemělo co dělat a bohužel to nestačí ani na pobavení na nudné odpoledne... ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmush si plní sny – takto by se to ve zkratce dalo zhodnotit a nejjednodušeji popsat. Tak nějak tuším, že Jim měl tu vnitřní potřebu a že patrně i cítil určitý vnitřní filmařský rest, že za svého života musí ještě stvořit film se zombie tematikou, jinak si ty pohnutky nezávislého filmaře vysvětlit nedovedu. A tak si ten sen splnil, napsal si sám scénář, oslovil kámoše z branže a celé si to i zrežíroval. Výsledkem je ulítlá komedie, kterou nazývati hororem je myslím si přinejmenším velmi odvážné. Tvůrce filmu dává najevo, nejdříve jen v náznacích a pak už i zcela otevřeně, že se máte hlavně bavit a nebrat film rozhodně vážně či jako poctu tomuto žánru. Fakt, že dvoje kristovky má už tvůrce takříkajíc na krku a že těch příležitostí natočit něco podobného už nemusí být zas až tak mnoho, patrně přispěl k tomu, že závěr filmu je hnán až do určitého ad absurdum. Tlačení na pilu má však za následek i určitý nevyužitý potenciál některých postav. Ač nejsem fanoušek žánru, tak musím přiznat, že mě film bavil, neb zápletka má určitou hlavu a patu a o vtipné momenty rozhodně nebyla nouze. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Experimentálně-intelektuálně-ironický zombie film od režiséra, který standardními komerčními zombie filmy pohrdá, a podle toho to také vypadá. Záměrné shazování pravidel zombie žánru a převracení konvencí a stereotypů vyznívá spíš trucovitě než inovativně a výsledkem je vyloženě anti-zábavný a nahodile působící snímek s naschvál lajdáckým scénářem plným repetic a nevyužitých postav, jenž se zmůže jen na vyčpělou a mělkou sociální satiru a pár meta-vtipů, jehož tempo je malátnější než šouravá chůze sípajících umrlců, a který cílí na diváky, kteří si ho ve většině případů kvůli zvolenému námětu pravděpodobně ani nepustí. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Obří mravenci jsou ve filmu skuteční a byli náhodným objevem při natáčení Hermita Boba v lese. (ČSFD)
  • Scéna začínající okolo 25. minuty je parodie na film Kill Bill (2003). (Skarface)
  • Jim Jarmusch se jako legenda amerického nezávislého filmu mohl obklopit těmi nejlepšími herci. S většinou z nich navíc opakovaně pracoval na svých předchozích filmech, s Billem Murraym například na titulech Zlomené květiny nebo Kafe a cigára. I proto herec nad nabídkou role v zombie komedii vůbec neváhal. „Scénář byl neskutečně vtipný, netušil jsem, že by Jim dokázal napsat takhle dokonale praštěnou věc. Vzhledem k tomu, že jsem se už objevil v jednom z největších zombie filmů všech dob, v Zombielandu, byl jsem zjevně logická volba. Třeba se jednou stanu synonymem zombie žánru,“ říká Bill Murray. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama