Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slídil v sobě nezapře divadelní kořeny, protože jde o záležitost pro dva hráče se spoustou dialogů a prostředí jednoho honosného šlechtického sídla. Je to rafinovaná hra na kočku a myš, kterou si vychutnají zejména příznivci klasické detektivky. Setkání dvou mužů se nejprve nese v duchu předstíraného přátelství, do kterého ale čím dál víc pronikají falešné tóny, a divák cítí, že se tady šije bouda. Otázka je, na koho a kdo bude v téhle strategické hře na několika úrovních nakonec vítězem. Zápletka má několik překvapivých zvratů a do posledního okamžiku zůstává divák v napětí, i když zkušený fanoušek dokáže odhadnout, kam tahle hra spěje. Je to snímek založený na principu hry, kdy jeden ze dvou protihráčů je přímo posedlý hráčskou vášní jdoucí za hranice běžně tolerovaného. Zároveň je to snímek o soupeření společenských kast, kdy příslušník staré šlechtické elity se cítí být ohrožovaný snaživým nýmandem ze střední třídy. Kriminální thriller se nese spíš v odlehčeném duchu a místy sklouzává do parodie klasických britských detektivek. Je to špičkově obsazené, zahrané a zasazené do perfektně fungujícího prostředí se spoustou rekvizit typických pro klasickou detektivku. Celkový dojem: 90 %. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, u kterého jsem nevěděl, co od něj čekat. Nevěděl jsem o něm nic krom faktu, že se drží na IMDb mezi 250 nejlepšími filmy, a že tam hraje Michal Caine. A po jeho zhlédnutí můžu jen říct, že opravdu jsem rád, že mi u tohoto filmu nikdo neprozradil tu geniální pointu a já si tak mohl vychutnat jednu z nejlepších her na kočku a myš, co kdy byla natočena. A proč je tato mezi nejlepšími? Protože často si nejste jisti, kdo je ta kočka a kdo myš a jakmile přijde závěr, vy jen zíráte, jak brilantně to je napsáno… 100 %. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velkou slabinou je pro mě průhlednost zápletky. Caine je moc charakteristický herec na to, aby to vyšlo. Proto od poloviny filmu jen zřejmá hra, kdy už je jen otázkou, jak překroucené to bude. A překroucené je to tak, že už to není ani úplně napínavé - a hlavně s tím divák počítá, takže je o krok napřed. Škoda skvělých herců a přese vše silné zápletky. Je to rozhodně dobrý film, jen se mi zdá poněkud předimenzovaný. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nemám dostatek slov. Dovedete si představit napínavou, zábavnou a dechberoucí 130ti minutovou konverzačku, kde hrají dva herci jako o život a nevyslovují repliky, nýbrž "diamanty"? Já už dneska ano, protože jsem viděl Slídila! K hereckým výkonům nenacházím už vůbec slova, oba dva hráli nadpozemsky a u Olivera jsem si jist, že by si ho zasloužil stejně jako Brando. Prostě nevyslovitelný zážitek! ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Broadwayská divadelní hra Anthonyho Shaffera, která byla filmu předlohou, se výrazově promítla do atmosféry celého snímku. Děj založený na neustálém dialogu dvou postav, odhrávající se téměř celou dobu v interiéru domu, čerpá své napětí v intelektuálně-charakterovém střetu zhýralého aristokrata Andrewa Wykea a plachého živnostníka Mila Tindleho. Andrew je vskutku zvláštní prototyp člověka. Znuděný životem, opájející se svou inteligencí a dávající svému okolí ostentativně najevo svou nadřazenost. Ve svém stereotypním životě nenachází žádné radosti. Utápí se ve svém stařeckém intelektu v domění, že sežral všechnu moudrost světa. Jediný únik ze stereotypu jsou pro něho hry a hračky všeho druhu.Tato záliba, ve které se v děsivé podobě kříží dětská hravost s počínající senilitou a zvráceností, se pro něho stává posedlostí. Obyčejné hry jsou mu už málo, proto si začne pohrávat s lidmi, jejich životy a jejich osudy. Milo, je pro něho dobrým objektem pro tak zvrhlou hru. Je mladý, života nezkušený. On pro něho nemůže být protivníkem v nerovné psychologické hře, ve které bude od začátku v nevýhodě. Fakt, že mu svedl manželku a ta ho chce nyní opustit, je dobrou záminkou pro takové jenání, pro psychické trýznění. O manželku samozřejmě od začátku nejde. Rodina a přátelé pro Andrewa nemají význam. On nedokáže udržovat vztahy jako přátelství nebo lásku. Miluje pouze sám sebe. Uvíznul v pasti, do které již dlouho směřoval. Rozpadající se manželství není osobní problém. Tohle je jen příležitost. Příležitost zahrát si hru. V tom je přeci opravdový mistr. Je to jedno z mála opravdových potěšení, které mu na světě zbývá. Nejlepší na tom všem je, že ostatní nyní budou hrát podle pravidel, která si určí. Nebudou mít na výběr. On bude mít v rukou všechny trumfy. Díky tomu dokáže ponížit Mila a dostat ho až na samé dno lidské důstojnosti. Tohle ale nemá být konec. Je to pouze začátek další hry. Hry ve které už Andrew nebude mít trumfy v rukou. Začátek nové hry, ve které prohraje. Jednu věc ale protihráč podcení. Andrew totiž neumí prohrávat. …....Rozhodně dobrý film. Obsahuje několik překvapivých zvratů a Caine s Olivierem hrají výborně. 86% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)
  • Do role Mila Tindlea (Michael Caine) měl být původně obsazen Alan Bates, ale odmítl s tím, že to není role hodná jeho formátu. (Javert)

Reklama

Reklama