Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký horor Pevnost (1983) patří mezi nejpodivnější projekty filmové historie. Vrací se do doby druhé světové války do Karpatských hor, které si asi navždy budeme spojovat s postavou hraběte Draculy. Malý oddíl německého wehrmachtu, vedený kapitánem Woermannem (Jurgen Prochnow), přichází do rumunské horské vísky a usídlí se v místní pevnosti. Přes varování vesničanů nicnetušící vojáci, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby pátrali po skrytých pokladech, vypustí do světa zlou sílu, jež dřímala po staletí ve zdech pevnosti. Vojáci jsou neznámou silou nemilosrdně masakrováni a na scénu přichází fanatický major SS Kaempffer (Gabriel Byrne v jedné ze svých prvních větších rolí). I on však musí po chvíli uznat, že za smrt vojáků nenesou odpovědnost partyzáni, a nechá povolat z koncentračního tábora okultního odborníka, židovského vědce Cuzu (Ian McKellen). Ten dokáže se zlou silou (o níž vůbec není přesvědčen, že je zlá) nejen komunikovat, ale dokonce načerpat novou životní sílu do svého starého nemocného těla. Jako poslední se ve vesnici objeví tajemný mystický válečník Glaeken (Scott Glenn), který jako jediný dokáže zlo zlikvidovat.
Americký režisér Michael Mann (nar. 1943) dlouho pracoval v televizi a teprve v roce 1981 debutoval dramatem profesionálního kasaře Zloděj. Svůj druhý snímek natočil podle hororu amerického autora F. Paula Wilsona Pevnost (1981, česky 1993). Jeho adaptace patří k nejvíc kritizovaným a také nejméně pochopeným filmům 80. let. Autor předlohy byl výsledkem dokonce tak znechucen, že napsal povídku Cuts (Šmiky) o spisovateli, který použije kouzlo voodoo, aby se pomstil filmaři, jenž zprznil jeho dílo. Pravdou je, že divák neznalý románu se ve filmu jen těžko orientuje, přesto si však Mannův snímek za 25 let od svého vzniku vydobyl jistou kultovní proslulost. Zejména díky své vizuální stránce a pozoruhodnému hereckému obsazení, ale také díky strašidelnému hudebnímu doprovodu německé skupiny Tangerine Dream. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

zajda001 

všechny recenze uživatele

Po zajímavém začátku příšlo brzo rozčarování a hudba na napětí taky moc nepřidala. I tu nejmenší jiskru napětí film ztrácí, když se tam objeví příšera, která připomíná Golema. ()

Mawete 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl a líbila se mi mnohem víc. Hudba mi přišla naprosto strašná, ale aspoň jsem se nenudil. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Celkem by mě zajímalo, jak by tenhle film vypadal, kdyby ho producenti nezkurvili, ale to se asi už nedozvím. Výsledkem je bohužel slušně natočené a obsazené zmatené nic. Děj je kvůli prostříhání strašně zkratkovitý. Postava Scotta Glenna je WTF. Moc se nevytáhli ani trikaři. Díky bohu se aspoň vydařil ten psycho hudební doprovod. Mnoha scénám dodává na atmosféře. Má předchozí dvě hvězdy byli vůči tomuto bijáku až moc kruté, ale i tak tu byl promrhán potenciál na kultovní snímek. 50% ()

Kosi.. 

všechny recenze uživatele

Zajímavá předloha a docela slušný obsazení. Ovšem taky divná zmatená režie a trýznivá hudba, která se k probíhajícím událostem naprosto nehodí. ()

sparrow1 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha perfektni,film je dobře obsazený a i slušně zahraný.Hudba mě přijde jak z nějaké pohádky a efekty tak ze sedmdesátých let.Pro mě celkově docela zklamání. ()

Muňa 

všechny recenze uživatele

Já nevím. Na jednu stranu je to teda hlavně ke konci jakési uspěchané a nelogické, já nevím, takové... no bordel. Ale film jako celek je velmi zvláštní. Ta hudba, ta je dost nezvyklá a nemůžu říct, že je špatná, myslím taky utváří filmový dojem, který jenom tak něco nevyvolá. Začínám mít hodně rád Prochnowa :) ()

MtS 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem váhal nad pěti hvězdičkami, ale tak zábavné béčko to zase není. Hudba k filmu je netradiční a určitě film zpestřuje, ale jinak je to fakt celé spíše k smíchu. Vtipné efekty, směšné kulisy, magický talisman, který vypadá jako baterka a reflektory rozmístěné po pevnosti. Nejvtipnější bylo asi, když nacista prohlásil "všichni tady zemřeme", přitom každý mohl z pevnosti odejít kdykoli se mu zachtělo. Nebo když "hrdina" zasunul "baterku" do své "roury od vysavače", aby mohl uvěznit "strašlivého" démona. No, možná bych těch pět hvězdiček přece jen měl dát :) ()

josmart 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznal knižní předlohu, třeba bych to hodnotil lépe, kdoví. Trochu mi to připomíná web, kde jsou ke shlédnutí tuším 30s verze filmů, třeba Vojna a mír nebo Vetřelec. Vybere se prostě pár výrazných momentů, které se naskládají těsně za sebe, což je sice hezké, ale neumožní vám to získat k postavám nějaký vztah, protože se o nich nic nedozvíte. Film má výborný hororový potenciál, který ovšem zůstává trestuhodně nevyužit. Je tam určitě pár scén, které by mohly vzbuzovat příjemné mrazení, bohužel však byly podkresleny monotónní hudbou Tangerine Dream (ta krásně sedí např. do Argentiho filmů, tady ale ne), která je degradovala na jakési snové videoklipy. ()

DVCAM 

všechny recenze uživatele

A kameře bych dal hvězdiček 5! Jinak je to parádní blbost s "klasickou" muzikou 80. let. Vzhledem k další Mannově tvorbě je to průser, ale nemůžu se zbavit dojmu, že mu to producenti sestříhali z dvou a půl hodiny na těch 96 minut. Možná by to bylo ještě horší, možná by z toho pak ta myšlenka vylezla lépe. Myšlenkou myslím zlo vytloukat větším zlem... ()

10doktor10 

všechny recenze uživatele

Mám z toho rozporuplné pocity. Věřím, že kniha je skvělá a film mohl být mnohem lepší. Zdá se mi ale, že bez přečtení knihy (můj případ) moc nepochopíte děj (nebo alespoň některé jeho části). Kupříkladu zjevení tajemného cizince se svítivýma očima. Není nijak vysvětleno a do konce filmu jsem pořádně nezjistil o koho jde. Démon taky bez většího vysvětlení. Dávám tedy dvě hvězdy (možná je to kruté), ale je to proto že podle mého odflákli věc se skvělým potenciálem (podobně jako Eragona). Jediným, ale o to větším plus je hudba. Scéna s vojákem běžícím po schodech ke stříbrnému kříži... perfektní. ()

Al90 odpad!

všechny recenze uživatele

Začátek začal slibně,řekl jsem si,tý jo,asik jsem čilou náhodou našel zapadlý horror z 80 let,třeba to bude dobrá duchařinka,do toho zmatení vojáci SS,čili může to být fajn podíváná na večer.. Opak je pravdou,zpomalovačky kdy se snažili tvůrci narvat plachtící pláštěnky,šály a kdoví jakýho kus hadru až do obývaku diváka a to za doprovodu nějaké synth drsné melodie,to jsem ještě přežil avšak poté se nic nedělo,jen se kecalo,čili jsem musel začat přetáčet,nakonec jsem se popřetáčel až ke konci filmu kdy jsem si řekl,že konečně nějaké jatka na konci filmu,SS vs nějaké to zlo...Slyšel jsem jen nějaké křiky,poté mlhu a nakonec toho SS oficíra jak se krčí před nějakým gumovým panákem a znova do toho ta synth melodie :D to už jsem nedal a musel to vypnout a rovnou smazat z pc,protože to už bylo na mě moc,nevím co v době natáčení ti herci a Mann šlukovali,ale teda myslím,že v dnešní době je tento film právem většiny diváků nepochopený a i skoro nekoukatelný...a to říkám já,který má pro filmy z 70-80-90 let největší slabost... ()

sun.eagle odpad!

všechny recenze uživatele

Zub času udělal své, přesto je to neskutečná škvára. Myslím že je to na hranici, omyl za hranicí koukatelnosti, a dokoukat to nebylo v mých silách. Děj a nějaký scénář? tady ho nehledejte. Vrchol zhovadilosti je ta příšerná hudba která film doprovází, to je doslova zrůdnost. Nezbývá než kroutit hlavou nad hodnocením ostatních, většinou mam podobný vkus jako většina. ()

CharlieX 

všechny recenze uživatele

Natěšen knihou, kterou jsem četl několikrát (sice dávno, ale má svoje místo v knihovně), jsem se těšil na filmovou podobu. Bohužel zklamání je obrovské. Triky lze odpustit, protože na svojí dobu byly jistě kvalitní, ale hudba byla jedním sloven děsná a absolutně nezapadala do děje, některé dialogy mi přišly místo z hororu jako z Knight Ridera nebo podobné série, a napětí. Hm, tak to se nedostavilo. Nešlo o to, že jsem z knihy tušil závěr, ten znám z jiných filmů taky, ale tady se nic nedostavilo. Místo plíživé atmosféry, která by se dala jistě udělat zcela minimalisticky, místo psychologického vývoje postavy profesora Cuza, místo napětí mezi německými vojáky, atd., jsem jen nevěřícně koukal na "bytost" z kouře jak z dětského komiksu a souboj (v knize mimochodem na meče) jak z nepovedených Hvězdných válek. A i když jsem se tomu bránil, v té chvíli jsem se musel smát. Ta hvězdička je za výběr herců, za nic jiného si ji film nezaslouží. ()

Související novinky

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

17.12.2022

Hororový román od autora Francise Paula Wilsona s názvem Pevnost vyšel poprvé v roce 1981. Temný příběh odehrávající se v období druhé světové války sledoval oddíl wehrmachtu, jenž se v jednom z… (více)

Reklama

Reklama