Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři po slovensku, jen ne tak dobré. Hlavní hrdina je méně sympatický než mladý kovář (zkrátka představitel hlavní postavy neokoukal dost to, co se okoukat dá a nemá vrozené to, co je nutné mít vrozené), Ferko je nejlepší postava z pohádky a princeznu bych nejraději vynechala úplně, proč by dřevorubec Ondra nemohl zatoužit třeba po hezkém psovi místo po naprosto průměrné (spíš podprůměrné) princezně? Bál jsem se o tebe. A já o tebe. A já o tebe. Tohle si mohli nechat od cesty, nebo od cesty, nebo od cesty. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Hodně neatraktivní, vizuálně odpudivá pohádka. Je to takové mdlé, bez spádu. Co pohádku zabíjí nejvíc, je postava Ferka. Otravnější než Jar Jar Binks a navíc tak extrémně černobílá, že ani černá a bílá barva není taková. Asi chtěli vyhrát soutěž o tu nejčernobílejší postavu v pohádce, což se jim podařilo. I ten Matěj a Ondra (O statečném kováři) jsou sice podrazáci, ale umí se rvát a mají občasné záchvěvy odvahy, ale tohle je už fakt parodie. Hvězda za to, že Kroner tu vypadá jako Michael Bay :-) ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jako Pavel Kříž v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI se vydal do světa na zkušenou, tak tady se vydává do světa Ján Króner ml., aby se naučil bát. A stejně tak potká vychytralého nemakačenku toužícího po bohatství, tentokrát Ondřeje Vetchého. Paradoxní je, že v kováři tím nemakačenkou byl právě Króner. To není jediná spojitost s touto pohádkou. Tou další jsou zelenošedé až vyblité barvy, kvůli kterým bohužel Nebojsa neupoutá tak, jak by měl. V pozdější strašidelné fázi pohádky to už tak nevadí, ale převážně první polovinu filmu to hodně kazí. Ještě jednu výrazně viditelnou spojitost má Nebojsa s "kovářem", a to vyhazování zbrojnošů do vzduchu. Tentokrát Nebojsa místo zbrojnošů vyhazoval do vzduchu loupežníky, což by spíše odkazovalo na MRAZÍKA. Příběh je také podobný. Nebojsa musí na své cestě zvládat dané úkoly. Ta jeho cesta je strašidelná, stejně jako se tak tváří celá pohádka. Umocňují to strašidelný mlýn, pohřební fiakr s lebkami, strašidelný hrad s tančícími zombiemi, strašidelná hospoda. Ovšem i přesto to není tak poutavě natočené, jak by si zasloužilo. Chvílemi se Nebojsa táhne až nudí. [10834. hodnocení, 231. komentář, 64%] ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Trochu víc strašidelná pohádka, kde Vetchý naprosto nepřetržitě řve. Což je mimochodem trochu otravné. A ještě bych tomu vytkla dabing, například stařenky, které Ondra opravuje střechu. Ale je to napínavá hezká pohádka, u které jsem se jako malá hodně bála Václava Knopa jakožto zlého čaroděje, kterého jsem v roli opravdu nepoznala :-D ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Horko filmařům komplikovalo natáčení. Pohostinnost místních jim ale problémy kompenzovala. (TheSlezy)
  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama