Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 2
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (137)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo dává dobrý pozor a uvědomí si souvislosti, získá to, co mu žádná učebnice dějepisu neumožní. Čím byla 1. světová válka a co udělala z lidí, kteří se jí dobrovolně či nedobrovolně účastnili. Češi byli do ní zataženi nedobrovolně, a po mrtvých zbyli jen pomníčky postavenné (povině) z popudu T.G.Masaryka. Po živých nezůstalo nic, přestože jejich zážitky byly vesměs podobné jako ty brtiské. Nikde není zapsáno, jak můj děda se díval do Piavy, která tekla červená jako krev. Po válce se vrátil k rodině (můj otec byl jeho nevlastní syn), raději než pracoval na polích, toulal se. Ve stáří pásal kozy, a když mě požádal, abych řekl, jak se mám v Německu, usmíval se a pokyvoval hlavou, vím však, že mě neposlouchal. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Kvůli diskuzi o režii Petera Jacksona jsem si pustil jeho experimentální dokument They Shall Not Grow Old z WW1 a je skvělý. Technicky to díky AI velmi rychle zestárne a už za chvíli tu budou na koleně vytvořená kvalitnější díla. Ale vyprávěním a epikou to strčí do kapsy většinu hraných válečných děl a je to lepší adaptace Na západní frontě klid než Na západní frontě klid od Netflixu. To že za tohle nebyl dokumentární Oscar je vyloženě ostudné. A Jackson tu ukazuje svaly, že absolutně nechápu, že se mu před dveřmi nestřídají streamingoví hlavouni s bianco šeky na adaptace fantasy ság. 9/10  Snad mu další Pan Prstenů klapne a on se tam zase vytáhne. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson se pustil do úctyhodné práce. Restauroval záběry z První světové války včetně dobových komentářů. Války, na kterou se tak trošku zapomíná, a normálně bych tento dokument z fleku pouštěl ve školách. Kvalitní restaurační práce a zajímavý formát dělají z They Shall Never Grow Old atraktivní podívanou. Další slova jsou zbytečná. Prostě se na to podívejte. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nechat se zmanipulovat společností a vládou a vydat se položit život za její mocenské zájmy, tak tomu nikdy nebudu říkat hrdinství, nýbrž blbost. Což si také mohli kluci ověřit v následné nemožnosti se plnohodnotně začlenit do společnosti po skončení války. V dokumentu zaznívají hlasy lidí, kteří přežili. Docela zajímavé by mohlo být, kdyby se tvůrci na to samé zeptali mrtvých, jestli s přeživšími sdíleli nadšení, i když se jim končetiny válely po bojišti a vydechli naposled. Ale to jen taková moje vsuvečka, kterou chci poukázat na to, že zúčastněné vojáky nevelebím a ani k nim necítím jediný náznak obdivu. Každopádně, psal se rok 1917 a mentalita i možnost informovanosti obyvatelstva byla tehdy úplně jiná, takže bych se možná taky stal obětí propagandy a s radostí přijal pozvánku na smrt za zájmy, na kterých ve výsledku vůbec nezáleží. Historická hodnota tohoto dokumentu je ovšem mimořádná a ze zpracování se mi tajil dech. Musela to být velká fuška, ale tohle se Jacksonovi opravdu velmi povedlo. Jackson pomocí zvuku a obrazu divákům naprosto fenomenálně přiblížil zejména těžký rutinní život v zákopech. Opravdu masakr. Všudepřítomné dělostřelectvo a nejistota, že se právě vy dožijete dalšího dne. První světová válka byla mnohem drsnější a nelítostnější než ta druhá. Dodnes je s podivem, že se z ní nikdo nepoučil. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Už nikdy nepotřebuju vidět žádné zfilmované informace o 1. světové válce, protože pan Jackson mi je právě dopřál v té nejvěrohodnější podobě. Nebudu zastírat, že dokumentem nejsem zase tak unešený, jak bych asi být měl, několikrát jsem se během sledování dokonce přistihl, jak kontroluji, kolik ještě zbývá minut do konce. Ale přestože hlavně začátek kromě zákoutí života v zákopu ničím nevyčnívá, samotný závěr jednoho netradičního ale precizního dokumentárního obrazu je dosti emotivní a politováníhodný. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Veľká časť záberov nebola nikdy predtým publikovaná, keďže sa už dlhé roky tieto historické zábery a snímky nachádzali v trezoroch londýnskeho Imperiálneho vojnového múzea. (MikaelSVK)
  • V dokumentu se kromě jiných událostí objeví záznamy prvního nasazení tanků v bitvě na řece Sommě z 15. září 1916. (ArthasKarfa)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama