Reklama

Reklama

VOD (1)

Zatímco se mu kupí dluhy a naštvaní výběrčí jsou mu v patách, riskuje tenhle výřečný klenotník z New Yorku všechno a doufá, že se tak udrží nad vodou a naživu. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (433)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Oku i duši lahodící "noir" snímek, jehož jednotlivá políčka kromě diamantů a kopice peněž dokonale vyplňuje geniální Adam Sandler, jehož frenetická postava židovského klenotníka se okamžitě řadí do ranku životního hereckého výkonu. Režiséři Benny Safdie a Josh Safide nám, stejně jako u jejich předchozího počinu "Good Time" z roku 2017, představují svou vizuálně i hudebně vypiplanou filmovou jízdu, jejímž středobodem je tentokráte nikdy nekončící touha po penězích, úspěchu a uznání rodiny. Oba režiséři z této látky vyždímali naprosté maximum, přičemž jim v tomto snažení zdárně pomáhá i výše zmíněný Sandler, jehož hlučný a místy i těžce nesympatický klenotník povznáší Uncut Gems na mnohem vyšší úroveň, než jsme u filmů s ním zvyklí. Všechno zde tedy funguje na 100%, pročež se před Vámi na ploše čítající olbřímích 135 minut rozestře perfektně napsaný a zrežírovaný drahokam, jehož lesk by si neměl nechat nikdo z Vás. Blyštivá záře černého opálu totiž nikdy nevypadala tak dobře. Výborná práce! (Netflix) „That's a million-dollar opal you're holding. Straight from the Ethiopian Jewish tribe. I mean this is old-school, Middle-earth shit.“ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Našlapaný energeťák o honbě za prachama taky s cílem vyváznout ze špatné situace (zadlužení). Film je originální především elektronickým soundtrackem jakoby od Vangelise, na extázi se snažícího napodobit Atticuse Rosse. V delším úvodě, kde zní hudba stejně hlasitě jako dialogy, je doslova rušivá. Působí jako chybná zvuková stopa, až máte nutkání chytit ovladač a něco napravit. Neotřelý způsob, jak diváka razantně zaujmout a vtahnout. Následně, s citlivějším použitím, se ze soundtracku stane významný prvek osobitého filmového zážitku. A ten dělá taky prostředí a jeho postavy. Filmoví hrdinové režisérské dvojky nejsou žádní andílci, mají všechny charakterové zápory (podvádění manželky i obchodních partnerů, bezohledná chamtivost). Přesto tomu zdejšímu držíme palce, protože ve světě lichvy a veksláctví ve kterém funguje, by nemohl fungovat jinak. Bezservítkové zobrazení tohoto světa, navíc v židovské komunitě, dělá film unikátním a jeho tvůrce odvážnými. ()

Reklama

Toren 

všechny recenze uživatele

7,5/10. Sandler je skvělej. A jsem rád, že to po delší době pochopí i druzí. Je fantastický, že se chopil postavy, které absolutně nefandíte, nerozumíte jeho činům a přejete mu všechny problémy, které se na něj postupně valí, ALE přesto nedokážete uhnout pohledem vedle a toužíte se dozvědět, jak to nakonec dopadne. Scénář je minimalistický, vedlejší postavy jakbysmet, ale formou si tvůrci pomohli do parádního počinu. Elektrické synťáky, artovější styl vyprávění, pomalejší až meditativní záběrování a v tom naprostý kontrast přeřvaných dialogů... dělá z téhle dramatické jednohubky skvělou trefu. Spokojenost. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Dvou a čtvrt hodinový film o debilovi s naprosto iritující hudbou (nemyslím ten hip hop). Příběh postrádající byť jedinou sympatickou postavu. Uřvaný, ukecaný a tak nějak dost nudný. A ten konec? Ten přece musel každý čekat, celý film k tomu směřoval. Že Sandler zvládá i vážné role už ukázal ve Volání o pomoc, ostatně já o něm v tomhle směru nikdy nepochyboval. Ale tohle mě prostě minulo prakticky bez jediného záchytného bodu (dobře, Julia místy i zaujme...) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že Uncut Gems je film pro vytříbenou skupinu diváků a velkou většinu neuspokojí. Netradiční scénář, který vlastně popisuje život obyčejného nespolehlivého obchodníka, který je patologickým lhářem, sázkařem a má dluhy, kde jen může. K tomu nezvyklá hudba jak ze starých videoher, která po většinu stopáže hraje v pozadí - ze začátku otravná, ale když si na ni člověk zvykne, stane se důležitým prvkem celkového dojmu z filmu. Adam Sandler je výborný a dokazuje, že to není jen líný herec béčkových komedií, ale má daleko větší talent, protože si film krade celý pro sebe a když se odteď řekne jeho jméno, nevybaví se mi Sandler ze starých Machrů (2010), ale vybaví se mi Sandler z Uncut Gems, který působí jako úplně jiný člověk. Vizuál je stylový, halucinogenní a nevšední, děj postupně graduje a nutí diváka prožívat všechny problémy s postavou, což se málokterému filmu povede. Završení celé jízdy je šokující, mrazivý, pro hlavní postavu možná i vysvobozující konec a výsledek bez debaty zanechá v divákovi stopu na dlouhou dobu. S tímhle si Safdiovi hodně vyhráli a ocenění filmu náleží zcela oprávněně. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Kromě Kevina Garnetta, který ve filmu sám účinkuje, v dialozích zazní jména nebo přezdívky dalších skvělých basketbalistů té doby. Je zde zmínka o těchto hráčích: Paul Pierce, Rajon Rondo, Baron Davis, Carmelo Anthony, Amar'e Stoudemire a Jeremy Lin. (ELBobes)

Související novinky

Dwayne Johnson ve wrestlerské biografii od A24

Dwayne Johnson ve wrestlerské biografii od A24

18.12.2023

Dwayne Johnson je stále jednou z největších hvězd v Hollywoodu. Byť nesbírá slavná ocenění za herecké výkony jako na běžícím pásu, stále dovede na svoje svaly a charisma nalákat a přitáhnout do kin… (více)

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama