Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jiřího Menzela podle stejnojmenného románu Vladislava Vančury je úsměvným vyprávěním, které nás přenese do doby prvních let samostatné republiky. Novými majiteli šlechtických sídel se tehdy stávali zbohatlíci, kteří sice měli peníze, neměli však noblesu starých zámeckých pánů. Jednoho dne se u poválečného regenta Stoklasy na zámku Kratochvíle objeví domnělý ruský kníže Alexej Megalrogov. Galantním chováním okouzlí celou společnost a do přízemní reality přinese romantiku starých časů, která však má své dny už sečtené... Humorný a melancholický žánrový obrázek je – podobně jako svého času Rozmarné léto – hereckým koncertem hlavních představitelů – Josefa Abrháma, Mariána Labudy, Rudolfa Hrušínského a Jaromíra Hanzlíka, umocněný Menzelovým režijním mistrovstvím a poetickou kamerou Jaromíra Šofra. (Česká televize)

(více)

Diskuze

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

Nádherne zakamuflovaný pohreb boľševickej hordy na konci 90tich rokov, o ktorm nik netušil, azda len režisér mistr Menzel, ktorý v inotejoch a s prispením Vančuroveho nadhľadového pátosu s korenistým a neprekonateľným ala kniežaľom v podaní pána!!!!! Abrháma dáva naozaj bodku starým časom. Škoda len, že s odstupom rokov, dnes sa píše 2021, by som tie roky vrátil okamihom sekundy, nakoľk nová doba je koniec ľudstva a nie len starých časov.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Cože? Skvost? Skoro 80%? Tohle byl Menzel? Tam bylo špatně úplně všecko, dost by mě zajímalo, jak vypadá ta kniha (ale těžko budu mít čas ji v dohledný době číst). Skoro v každý scéně nějakej pocit trapnosti z nepovedena, z přehrávání, z pitvoření, z nedotaženýho nebo naopak moc doslovnýho "vtipu".   Většina figur nehraje, nemaj co. A k tomu ta protivná hudba, která spolehlivě navozovala atmosféru reálsocialistickejch inscenací a komedií. Čirej hnus, kdyby mi někdo řekl, že to spáchal Troška, uvěřím tomu. Fakt jo. Ani Abrhám, a to ho mám tak rád, to nezachránil.

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

ivonius

Prva Ceskoslovenska republika bola priemyselne dost vyspely stat, urcite vyspelejsi ako susedne Madarsko, Polsko, Sovietsky Zvaz. To boli agrarne krajiny, oproti nim bola 1. CSR vyspely stat. V tomto sa vyzna, cechoslovak som a domovina ma zaujima 

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

To ovšem nesnižuje Vančurovu kritiku prvorepublikových poměrů, kdy skutečné aristokraty ducha nahrazují lidé jako novodobý zbohatlík Stoklasa či advokát Pustina (všimněte si výstižně popisných jmen). Agrární rozměr první republiky dnes hodně zastínil mýtus o Masarykovské republice coby jediné demokracii střední Evropy, ale Vančura dobře vnímal dobové reálie, který tenhle obraz bezchybné demokracie trochu upřesňují. Jestli něco končilo, byl to jistě konec nostalgický (c&k monarchie přece jen reprezentuje předlouhou epochu naší národní historie), Vančura (ne nadarmo byl vyloučen z komunistické strany) v něm jako přesvědčený levicový intelektuál viděl i věci pro modernu zapovězené. Konec starých časů, nástup suverénních národnostních států, konec vln národního obrození, nástup moderny v umění a moderní doby v civilizačním toku. Kníže Alexej je krásná postava a je příjemné u ní snít...je to však smutné snění...

na příspěvěk reagoval Martin741

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Perfektní film, decentní humor, český filmový skvost. Maximální herecký výkon Pepose Abrháma, pan Herec, skvělé, výborně sekundují oba Hrušinští, Hanzlík, Labuda i Hartl. Paráda.

grimmb

grimmb (hodnocení, recenze)

Poetika časů malebných versus manufakturní buržoazie a velkostatky. Z tohohle filmu na mě dýchla historie, kterou bych si na chvilku ( opravdu jen na chvilku ) chtěl zkusit.

pávek

pávek (hodnocení, recenze)

jedinečné,není co dodat.Takhle umí balit holky jen kníže Megalrogov.

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama