Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

hygienik 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici sa film zdal byť iba priemerný, no následne sa stal veľmi silným, pre mňa nepríjemne presvedčivým. Len sa bojím, aby sa Nech je svetlo nestalo neférovo emotívnym protikatolíckym argumentom v celospoločenskej diskusii na Slovensku. V zmysle, vidíte, cirkev je stále klerofašistická, my sme vám to hovorili a podobne. Podľa môjho názoru je situácia na slovenskom vidieku v tomto filme značne zveličená. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý portrét jedné "obyčejné" rodiny žijící na slovenském venkově. Milana Ondríka už jsem si všimla v Hřebejkově "Veteránovi" a jak vidím, právem patří u našich sousedů mezi největší herecké hvězdy. Čtvrtou hvězdičku jsem si bohužel na poslední chvíli rozmyslela kvůli samotnému závěru, který si po pomalejším rozjezdu rozhodně zasloužil více prostoru (a tedy delší stopáž). ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Vianočné sviatosti v rodine, či s veriacimi v kostole predznamenávajú pokoj a čistotu v dušiach. Opak je pravdou. Na tento vianočný čas Milanova rodina nikdy nezabudne... Marko Škop už pri svojom debute Eva Nová naznačil, že z dokumentaristu sa stáva vyzretý scenárista a režisér. V tomto prípade zameral svoj záujem na tradičnú rodinu kdesi zo zapadnutej dedinky, kde sa všetci obracajú k Bohu resp. k miestnemu farárovi. Ten je však na čele polovojenskej skupina mladých "násťročných". Je toho veľa, čomu musí Milan vzdorovať a taktiež aj každý normálne kriticky zmýšľajúci divák. Tu je istý kameň úrazu... tento film mnohí nepochopia, budú ho brať ako útok na cirkev, na ukrývaný nacizmus v nás, na útok voči všetkému slovenskému... a pritom zobrazuje realitu, ktorú by bolo potrebné konečne akceptovať... Škopov snímok je silný vo výpovedi, využíva intímnosť scén, každá je azda o dve-tri sekundy dlhšia ako býva obvykle a tým znásobuje divácky zážitok. Hudba neexistuje, aby ticho dramatických scén a prepojenie diváka na hlavných protagonistov bola silnejšie. Milan Ondrík ( Milan ) podáva vynikajúci sústredený výkon, ocenenie na MFF v Karlovych Varoch nebude posledné. Potešil debutujúci František Beleš v úlohe jeho syna Adama. Nech je svetlo je prepotrebný film, intímny, drsný a pravdivý. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na MFF Karlovy Vary obdrzel Milan Ondrik cenu za hlavni roli a cenu dostal i reziser Marek Skop. Tema je skoro thriller. Otec dre v praci v Nemecku, ale zjistuje, ze o svych nejblizsich nic nevi a nespravi to modni znacky. Zkoumaji se motivy sikany, neduvera k odlisnosti na malem meste, dedictvi slovenske kleofasisticke historie, alibismus kolektivu. Ondricku hrdina opakuje vycpele politicka fraze, nebo vtipy, kterym se nikdo nesmeje. Na nasili si hraji uz i jeho male deti. Vse speje k emocne vypjatemu finale. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ambice spojit intimní drama o chladné rodině se společenským komentářem dojel právě na příliš široký rozptyl a malý důraz na detaily. Za všechno mluví třeba absentující sound design nebo hodně rozkolísané herectví. Je to nicméně důležitý film, který dokáže slušně skončit v okamžiku, kdy katarzi nechává víceméně na divákovi. Škoda, že Škop začíná být víc režisérem dramatizujícím než dokumentaristicky pozorujícím. Eva Nová byla díky tomu dál a výš. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Ondrík nosí počas filmu štrikované papuče, ktoré majú tvar nemeckého tanku Tiger I. (Johnny.ARN)
  • Název odkazuje na Bibli Genesis 1:3: „I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo.“ V přeneseném slova významu je světlo myšleno jako dobro. (sator)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama