Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Rusové opět tento rok nezklamali a přichystali si válečné drama o balkánském konfliktu, který jsem já osobně ještě zpracované neviděl. I když jsem tedy po začátku měl obavy, že tenhle film nebude úplně to, co bych od toho očekával, tak se tempo postupně zvyšovalo a finální hodina a obrana letiště byla naprosto skvělá. Hlavní postavy výborné, včetně záporáka. Ve výsledku to mohlo být o tu půlhodinku kratší, ale že by mi to nějak extra vadilo říct nemůžu. Slabší 4* ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Rusové tohle prostě umí. Akce v jejich podání vypadá luxusně. Co se týká děje, už je to slabší (obzvlášť z toho co jeden slyší bolí hlava), ale to jsou prostě oni. Rusko je udatné a NATO zlé ;). Kdyby se těch 130 minut sestříhalo na 90, ničemu by to nevadilo. Takže ovladač k ruce a přetáčení připravit ;) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je lepší zachránit jeden život než neudělat nic.“ Jen aby tom Jasna měla také jasno…Ten, kdo má povědomí o historii národů bývalé Jugoslávie a tuší, o co tenkrát skutečně šlo, nebude mít z politického hlediska s dílem takový problém (zastáncům bombardování Srbska bych film nedoporučil). Snímek kvalitou směle pokukuje po takových ruských koprodukčních žánrovkách jako jsou 9. rota či Bretská pevnost. Co do technické stránky (kamera, střih, zvuk), akce, syrovosti či válečných jatek se může srovnávat i s hollywoodskými spektákly (třeba „ohnivé peklo“ či minometná palba je už vyšší dívčí). Maličko horší jsou postavy, zejména hlavní hrdina Šatalov působí trochu lekle (zbytek jednotky je naštěstí „živější“) a vyloženě slabší je (nutný?) patos (hrdinství, bratrství, sovětská nostalgie, ruský voják nesoucí srbskou holčičku, démonizace Západu atd.). Ovšem i přes tyto nechtěně úsměvné detaily (a maximální „coolovost“) si snímek drží solidní kvalitu až do konce (aneb jak je důležité míti Kusturicu!), takže za mě to budou slušné 4*. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Balkanskij rubež a ruská řežba! Prečo by mohli len Američania a nie Rusi?! Hviezdami a kladivom (a samozrejme muníciou s príslušným patriotizmom) nadupaná odpoveď na Bayov 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází ! Absolútne sa nemá za čo v každom aspekte hanbiť. Pre Európana je dokonca lepšia a o to smutnejšia. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jistě, jde o jednotlivce, ne o jejich národní příslušnost, všude žijí lidé slušní i zločinci. Tak nevím, proč jsem si při sledování tohoto kvalitního snímku vzpoměl na tuhle příhodu: před několika lety, pár bloků od mého bydliště v okresním městě kde žiji, za bílého dne na ulici zastřelil jeden chlápek svoji partnerku před očima jejich pětiletého dítěte. Jo, už jsem si vpomněl proč se mi to vybavilo! On byl ten vrah kosovský Albánec!!! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama