Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

Nach 

všechny recenze uživatele

Ruská odpověď na FURY: Želená srdce. S tím rozdílem, že zde se jede více na akčnější, neskutečné a slow motion rovině. Přičemž hlavní ruské postavy jsou zde sympatické. Nacisté tak tupí, až jsem si říkal, že scénář napsal pacient Bohnické léčebny, který byl hospitalizován s ulpělou představou, že s hračkou tanku dobyl svět. Jak jinak si vysvětlit, že jedna posádka tanku T-34 odrovnává nepřátele jako v počítačové hře jen díky tomu, že Němci jsou zde tak neschopní, že jim vjíždějí do rány a léčky za léčkou, zatímco ale na druhou stranu ti samí Němci dokáží superrychle s minimem vojáků evakuovat celé město (což není ve filmu nijak ukázáno, jen řečeno jedním z Rusů). No a pak je tu ještě větší žůžo! Celá sekvence úprku z tábora a nashromáždění střeliva (opravdu by si ho nacisté v zabaveném tanku, který přivezli do zajateckého tábora, nevšimli? WTF moment jako prase!). Sekunduje tomu další servírovaný scenáristický výblitek, že mimo zajatecký tábor ani v jednom z okolních měst nemají nacisté žádné příslušníky SS či gestapa. No to už jsem vyhazoval ruce do vzduchu a proklamoval, že filmová demence zde dostává zcela nový rozměr. Tady už opravdu jen chybí, aby tank byl rychlejší než letadla či auta a ukryl se před nimi v horách. Juj, ono to tady tak vážně je! Kdepak, tohle je béčko či céčko jako prase. Nebo naopak Ruská genialita, kterou nedokáži pochopit. Počítačové efekty většinou ujdou, ale pak se objeví pár záběrů, které musely uniknout snad z pracovní verze před natáčením filmu. A romantická sekvence je zde natolik uměle našroubovaná, že jsem se řezal smíchy pod stolem. Co říci závěrem? V podstatě několik Rusů si chtělo natočit hollywoodský film a jen si tedy odškrtávali položky, které měli splnit, a vůbec se nezaobírali nějakou logikou. Tak proč tedy tři hvězdy? Inu je to tak blbé, až jsem se výtečně bavil, natáčené v Čechách, a i když akce byla občas nepřehledná, užíval jsem si jí. Takže velice mírný palec nahoru. 70% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ondynoj jsem mu říkal méně toho gerojství, chlapče, méně toho gerojství. Edit: OK, nejdřív jsem dal dvě, protože, seriózně řečeno, je to hovadina, ale zpětně si říkám, že zábavná hovadina, nenudil jsem se ani chvíli a ty dvě hodiny docela slušně uběhly. Tu a tam neubránil jsem se cynické poznámce, ale na dvě a níž mám jiné adepty. Proti hrdinství jinak nic nemám, jen ve válečných filmech vítám pokud možno realismus. Tohle je dílko technicky nepochybně nadaných tvůrců, kteří ale tak nějak ještě neodrostli pubertě a hraní War Thunder. P. S.: Na západě se balí holky na ferrari, na východě na T-34. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Hej, Fritzi. Diesel do polna, verštéhn??? Veľmi dobre spracovaný film s novým nápadom, ktorý vojnové filmy z druhej svetovej vojny oživil. Veľmi dobré zábery s kabíny tanku striedajú pekné detaily na vystrelené náboje, celé sa to odohráva v peknom prostredí, hudba je vynikajúca (najmä Labutie jazera pri skúške T-34 v koncentračnom tábore) a hlavne postavy si sympatie diváka získajú veľmi rýchlo, pretože sú príliš obyčajný. OD zakomplexovaných liberálnych proamerických fašistov film dostáva nízke hodnotenia, čo je prirodzené, lebo ich intelekt je príliš nízky nato, aby sa od NATO odosobnili :-D . Zábery tankov či už v ruskej dedine alebo pri prejazde lesom v Nemecku nemajú chybu, a Fritzko ktorý potom, ako zbadá ruský tank na svojej čerpacej stanici rýchlo schováva nacistickú vlajočku príjemne potešili... ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Mám rád válečné filmy , ale je pravda, že těm Ruským se tak nějak povědomě vyhýbám. V křivení historie jsou Rusové mistři a v točení udatných udatníků..tedy každý je geroj jak bys met. No ale to bylo za komouše, tedy u nás, v Rusku je to tak nějak pořád. Jejich forma kapitalistického socialismu je pro mně neuchopitelná dodnes. Ale jelikož, se tento filmeček točil u nás nedalo mě to, provině  jsem si tohle dílo nasál a udělal si přes dvě hodinky čas a čekal , zda budu překvapen. A byl jsem překvapen. Udatní udatníci a sloužím pracujícímu lidu se konají v podobě epizody z populární online hry World of Tanks...Leporelo poskládané z triků, kterých je bohužel tolik, ale fakt  tolik ...( jako fakt ty zpomalovačky zajímavé, ale.. .). Tak nějak to do sebe zapadá, ale po hodině a půl už jsem se modlil kdy bude konec...Jo, prostě Ruský film, moderní, ale pořád Ruský. Jako spoiler do zmiňované hry dobré, ale to je asi tak všechno...Možná příště. A ten příběh o tom jak si Čtyři z tanku bez Žerika ale s děvočkou...vyjedou přes půl Německa na vejlet, to nebudu ani komentovat, stejně tak jak si poprvé sedne do tanku a likviduje nepřátelské tanky svým udatným a strategickým plánováním a tahy dravého Rudoarmějce.....No Rusko.Tam je možné všechno.To vidíme ve zprávách každej den....nikdy více. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vizuálně skvěle zpracovaný příběh legendárního tanku T-34. Jako všechny ruské válečné filmy je i tento zpracován po stránce bojových scén výborně, scénář a dialogy už jsou trochu horší. Kladem je i to, že německý důstojník není vykreslen jako dementní protivník, ale velmi zdatný profesionál. Souboj dvou tankových stratégů stojí za zhlédnutí. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Ukrajinské velvyslanectví ve Spojených státech amerických protestovalo proti uvádění filmu v zemi a sdělilo následující: „Film otevřeně šíří a popularizuje současnou agresi Ruské federace ve světě, jejíž obětí se stala také Ukrajina.“ (JoranProvenzano)
  • Režisér a scenárista Aleksey Sidorov si stanovil za úkol „vyprávět příběh války takovým způsobem, aby uchvátil mladé a nezpůsobil polemiku mezi těmi, kteří si stále pamatují Velkou vlasteneckou válku“. (Paity)

Reklama

Reklama