Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou úsměvného příběhu je osmnáctiletý zednický učeň a dobrovolný hasič Matěj Hůrka, který žije u babičky na malebné vesnici, ze všeho nejvíce miluje přírodu a chtěl by být lesníkem. Kromě toho ovšem prožívá první lásku k hezké Barče Cupalové, která se vrátila k rodičům po delším pobytu ve vzdáleném okresním městě. Matěj je však příliš nesmělý, a tak než se večer na tancovačce rozkouká, přebere mu Barču suverénní frajírek Evžen. A zatímco jeho babička přemýšlí, jak vnukovi, kterého po smrti jeho matky vychovává sama, oznámit, že se bude vdávat za energického důchodce Vokurku, Matěj se potýká se svými vlastními milostnými problémy a dalšími poněkud choulostivými potížemi. Schůze představenstva družstva řeší jeho přestupek proti mravnosti, když se večer koupal v lesním rybníku a "střetl" se tam s děvčaty, která se také koupala, samozřejmě nahá. A zatímco Matěj prochází dalšími mírně lechtivými peripetiemi, začíná si Barča uvědomovat, že skutečný charakter není samolibý frajírek Evžen, ale právě Matěj. Než však budou moci strávit noc v objetí, musí se ještě mnohé stát. Například se objeví zkušená, atraktivní Tereza, která se na krátký čas o Matěje zajímá, uchazeč o funkci předsedy Cupal přijde o naději, když je přistižen ve stohu s půvabnou sekretářkou Zdeničkou, shoří jedna stodola a Matěj se stane hrdinou. (TV Nova)

(více)

Recenze (92)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Průměrný socialistický film, který je odrazem vesnického života 70. a 80. let (JZD, ples s dechovkou, každý vykládá hned o svatbě, poutě, sex v seníkách, holky koupající se v rybníku, hasičské závody, vkladní knížky...). Dnes to vše už je takové retro a stejně i ten film tak vypadá. Pro dnešního diváka je to spíše nostalgická záležitost na dobu dávno minulou. Zaujme tak jedině Evelyna Steimarová coby milfka v zelených šatech na plese a poté doma u sporáku. [1851. hodnocení, 86. komentář, 45%] ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem ten film po několika desítkách let zase viděl, a tak přemýšlím, co bych k němu napsal. Protože z toho nejsem moudrý, přečetl jsem si všechny komentáře. A pořád nevím. Jako klasický venkovský balík musím uznat, že na té vesnické retro poetice s hezky hrajícími, leč poněkud falešně zpívajícími dechovkami, poutí, záběry na pole a louky a schůzemi JZD něco rozhodně je. O poznání horší už je to s dějem, který nemá ani hlavu ani patu, což je ještě ke všemu umocněno velmi topornými (ne)hereckými výkony (fascinující byl Podhůrského frajer, který se k nápadnici choval tak ošklivě jenom proto, aby vyniklo Matějovo přitroublé dobráctví), které kontrastují s naopak tradičně skvěle zvládnutou menzelovskou figurkovitostí ztvárněnou pány Jegorovem a Poloczkem. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Na Formana ani na Papouška Muchna nemá. Ale snaha tu je. 1)  Pokud chtěli filmaři ukázat vesnické burany v plné kráse, tak se jim to podařilo, i když jde zřejmě o nezamýšlený vedlejší efekt._____ 2)  Tehdy mi situace z filmu a reakce lidí nepřišly nijak zvláštní. Dobrý indikátor toho, v jakém marasmu jsme žili.___ 3)  Zavzpomínal jsem na 71letou Miladu Ježkovou (Matějova babička) a 42letého Bronislava Poloczka (traktorista). Zaznamenal jsem, jak fešný byl 22letý Zdeněk Podhůrský (frajer Evžen) už tehdy (což trvá dodnes) a podumal jsem o osudu 18letého Ivana Wiesnera (Matěj) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Milane Muchno - režisére, proč tě diváci nechtějí? .... Tak, tak, typická bývalá totalitní tvorba, kdy se dostávalo možnosti natočit film lidem možná víc politicky angažovaným než tvůrcovsky schopným, ale možná se v tomto případě mýlím. Možná se to stalo "svázanými uměleckými rukami tvůrce" tehdejší cenzurou. Těžko soudit, ale tenhle výplod je vážně dost "křečovitý" , jak už ostatně kdosi přede mnou napsal. Přišel jsem, viděl jsem .... vyšumněl jsem. Jen ten rýmující název filmu mi po dlouhá léta zůstával v hlavě. Obsah filmu se tenkrát za pár dní z mé paměti odporoučel. A to je známka špatného filmu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Normalizační sračka o puberťákovi, který má u ženskejch větší úspěch než napovídá název, asi by to mohlo být nevinný sentimentální pokoukání ( na komunistickej film docela odvážný nahatý scény ), ale občasný zmínky o kulacích a padesátých letech v mých očích z tohoto filmu dělaj komunistickou sračku, která dělala ze socialistickýho venkova fajn místo plný legrace, pohody a sluníčka. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Bronislav Poloczek vzpomíná, že ho při natáčení šoupli do traktoru a dali mi šesti radliční pluh a měl půl hodiny na to, aby se naučil s tím zacházet. Povedlo se mu skončit i v příkopě. (cariada)
  • Yvetta Kornová když si přečetla scénář a zjistila, že se tam má svlíknout došla za režisérem a řekla, že to neudělá. On jí mezi čtyřma očima řekl, že to po ní chtít nebude. Pak přišel onen den a co se nestalo chtěl, aby se svlékla, což odmítla a musel se stopnout celý natáčecí den, což byl veliký malér. Naštěstí se producent a pak i celý štáb za Yvettu postavil. (cariada)
  • Zdeněk Podhůrský když byl na vojně, tak na ten film museli jít. Vojáci volali, že by mu dali nakládačku, protože tam hrál zápornou roli a ve filmu se špatně choval k dívce. On měl štěstí v tom, že byl ostříhaný a nikdo ho nepoznal. (cariada)

Reklama

Reklama