Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nastáva deň súdu, ktorý má jednoduchú úlohu. Nájsť hrdinu černobyľského príbehu a jeho vinníkov. Hlavnými svedkami pred súdom sú Valery Legasov, Boris Shcherbina a Ulan Khomyuk. (Aktuality.sk)

Recenze (138)

Novom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač to vypadalo, že napětí je pryč a tíživou atmosféru po výbuchu vystřídá typický "proces" s obětními beránky a hrdinnými žalobci, opět se ukázalo, že HBO dovede tyto krátké série vyprávět skvěle. Už jsem ani nečekal, že se v seriálu objeví vysvětlení tolika věcí. Posledních pár minut člověka opravdu chytne za srdce. Když se pak člověk navíc dozvěděl, proč přidali onu jadernou vědkyni, která ve skutečnosti vůbec nežila, a za kterou mnozí fanoušci autory plísnili, mrazení po celém těle dosáhlo vrcholu. Opravdu a skutečně by mě zajímal současný názor soudruhů v Moskvě, protože v tomto seriálu byli ukázání v celé své nahotě. Jestli ani tohle nepřesvědčí lidi o tom, jak je, byl a vždy bude komunismus hrozný, tak už asi nic. Nejlepší televizní počin za poslední dobu!!! ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělé zakončení vynikajícího seriálu. Celý díl se nese v duchu soudního procesu s hlavními viníky, kteří způsobili explozi v černobylské elektrárně. Z těchto "tří králů" na sebe opět nejvíce upozorní Datlov, který odmítá jakákoliv pochybení ze své strany a vůči členům speciální komise (Legasov, Ščerbina, Chomjuková) vystupuje s neskutečnou arogancí, která je v tomto směru až nevídaná. Hlavním hrdinou tohoto dílu je prof. Legasov, který v celé epizodě velmi kompetentně a erudovaně shrne všechny události a operace obsluhy velína, tak, jak se osudového dne 26.4.1986 odehrály takřka minutu po minutě. Nutno také podotknout, že jeho rozbor celé situace byl v rámci tohoto procesu zcela nezkreslený a neovlivněný sovětskými pohlaváry, které měl v průběhu celé operace prakticky pořád za zády. V tom byl hlavní rozdíl mezi tím, co řekl na konferenci ve Vídni "celému světu", kde byl nucen interpretovat lživá prohlášení o černobylské explozi. Následky jeho jednání na sebe pochopitelně nenechali dlouho čekat a sovětskými tajnými službami je prof. Legasov prakticky odstraněn z veřejného života, jsou popřeny jeho nepopiratelné zásluhy, kterými přispěl (samozřejmě ve spolupráci s Ščerbinou) k vyřešení černobylské tragédie, je zbaven vědeckých hodností, a je mu zakázán jakýkoliv kontakt s veřejností, aby se k Černobylu nemohl dále vyjadřovat. Dva roky po černobylské tragédii spáchá profesor Legasov sebevraždu. ()

Reklama

Sygi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl jsem potřeboval nechat slehnout. Genialitu Legasovova projevu jsem si uvědomil až zpětně po druhém shlédnutí. Smekám před fenomenálním podáním funkce jaderného reaktoru a kritiky sovětského přístupu. Už od věty "It's cheaper" mě mrazilo a projev o lžích to totálně dorazil. Úžasné zakončení úžasné série. 100 %. ()

afrikovsky 

všechny recenze uživatele

Ráno jsem to vzhledl v buse do práce a říkál jsme si, že už tak kvalitní serial nemůže být lepší. A voni tvůrci nám to poslali v plné síle až na konci a pak jsme nějak přepnul ..pak jak bych byl tak 4 -5. hodin mimo realitu a s nikým jsme nemluvit. Spadla na mě depka ... prvně ze způsobu jak byl díl natočen. Klidně můžu říct, že za poslední 5-10.let jsme na nic lepšího nekoukál a možna vůbec nikdy. Dokonále scený s tou komunistickou depresí nemají chybu posílají nám jednu důležitou zprávu.. UŽ NIKDY VÍCE KOMUNISTY A RUSKO....ještě teď v 16:14 mě z toho mrazí. ()

boss123 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak a je tu posledná epizóda seriálu Chernobyl. Seriál Chernobyl sa stal jedným z najlepších seriálov posledných rokov. V mojom prípade je to pravdepodobne najlepší seriál akí som videl. Epizóda Vichnaya Pamyat, krásne zavŕšila celú minisériu. Uzavreli sa všetky príbehové línie a dozvedeli sme sa aj akí bol osud postáv v nasledujúcich rokoch. Celá epizóda postupne zrekapituluje, čo sa dialo pred výbuchom a odpovie aj na otázku prečo a, ako výbuch nastal. Takmer celú stopáž zaberá súdny proces proti tým, ktorí boli obvinení z výbuchu v atómovej elektrárni. Predovšetkým proti Anatolij Datlovovi. Aj napriek tomu, že už nesledujeme zábery priamo po výbuchu tak je epizóda napínavá a v závere podáva veľmi aktuálne otázky aj pre súčasnosť. Musím pochváliť všetkých, ktorí tomuto seriálu venovali svoju časť života. Seriál sa vydaril na jednotku s hviezdičkou a ja som šťastný, že som mu venoval svoj čas a pozrel si ho. Ináč by som o veľa prišiel. Hlavná vďaka, ale patrí tým, ktorí vtedy v Pripjati boli a zachránili nás od toho, aby sa stalo ešte niečo horšie. Obetovali svoje životy za milióny ľudí a tomu treba vzdať najvyššie možné uznanie. Ďakujem za to, že som sa o tejto smutnej kapitole našich dejín mohol dozvedieť viac a za to, že my to filmári dokázali sprostredkovať. Jasných 5z5 a 95%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Jedna ze scén, která se má odehrávat v Moskvě, je natočena v Kyjevě. (jakubweber)
  • Když je Valerij Legasov (Jared Harris) po své soudní výpovědi odveden do prázdné místnosti, velice opatrně se rozhlédne a podívá se i za otevřené dveře. KGB totiž na toto místo ráda umisťovala popravčí, aby vězně zezadu zastřelili. (vojtaruzek)
  • Profesor Valerij Legasov (Jared Harris) počas súdneho procesu povie, že černobyľský reaktor 4 sa stal jadrovou bombou. Toto tvrdenie je značne zavádzajúce, keďže nie je možné, aby v jadrovom reaktore nastal jadrový výbuch. (koba)

Reklama

Reklama