Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších biografií to nemá kdovíjaký spád a tak, ale vidět začátky člověka, který stvořil fantasy, se mi prostě líbilo. A kdyby mi někdo řekl, že v takovém filmu budou jedny z nejlepších záběrů na I. světovou, ke kterým se ještě přidají ty fantasy výjevy na hranici dokonalosti, sotva bych tomu věřil... 70% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Životopisný průměr. Naštěstí jsem věděl, že půjde o rekapitulaci Tolkienovy životní pouti PŘED tím, než se pustil do Hobita, věřím ale, že u spousty diváků právě tento koncept mnoho sympatií nezískal - navíc, když nějaké to romantické ňuhňání v podání Houlta a Collinsové nemá správnou chemii a spousta detailů filmu ani prý není správně interpretována. 50% ()

Reklama

Jenda 

všechny recenze uživatele

Poklidné vyprávění o životě Tolkiena v době, než sepsal svá nejslavnější díla. Je pravda, že tempo filmu není moc rychlé a v dnešní blockbusterové době možná bude někoho nudit, ale já jsem si převážnou pohodovost filmu pojednávajícího o přátelství a obyčejné lásce užil. Ocenil bych taktéž scény s Derekem Jacobim nebo výjevy Tolkienovy představivosti v zákopech za první světové války. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Z Tolkiena mám dost rozporuplné pocity. Stopáž byla neskromná, ale u životopisných filmů obvyklá, scénář byl ale hodně zvláštní. Pokud šlo o dění v Anglii, bylo všechno v pořádku, válečné pasáže zato vypadaly, že je napsal někdo pod vlivem (čeho, to už nechám na odbornících). Vadilo mi, že se tvůrci velmi věnovali vývoji jazyků, zatímco o životě titulní postavy jsem se toho zas až tak moc nedozvěděl. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film, který za mě neurazí ani extrémně nenadchne....Je to taková "mystické", "éterické" - za mě zajímavé, jelikož symbolika, kterou u Tolkiena ti, kteří ho znají, znají - je tu krásně lehce naznačena, ztvárněna. Houlta mám ráda, u Collins je to za mě horší, ale zde mi šlo spíše o to "představení" prostředí, ve kterém vznikaly příběhy, které poté obletěly celý svět.. Moc hezky znázorněné, zahrané a něčím mi to utkvělo v srdci...Děkuji - s takovou lehkostí a jemností jsem dlouho nic neshlédla. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama