Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Možno tu ani neide o to, či je to pravda, skôr o to, čo ho inšpirovalo. Miloval jazyky, mal predstavivosť, stretol tých správnych ľudí a zažil veci, ktoré ho len utvrdili v tom, že robí správnu vec. Tolkien bol pravdepodobne vizionár, ktorý to ale nerobil pre masy, ale pre seba. A je to aj skvelo zahraté, má to atmosféru a zákopy to správne dokresľujú. 4 z 5 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v dnešní době již fenomén a pojem. Nebudu tady dlouho mluvit o svých nostalgických momentkách, která jsou spojeny z filmovou trilogií, spíše bych chtěl zdůraznit formát fantasy, který Tolkien jako patrně jediný nastolil. V době kdy na fantasy lidi neměli náladu, vytvořil asi bezkonkurenčně nejlépe fungující svět s historií, zvyky, jazyky, tvory a magií, kterému se náš svět nemůže rovnat. Tohle je chuťovka pro lidi, co dodnes tomuto autoru žehnají, a byť né vše je zvladnuto na jedničku, myslím si, že řadovému člověku lze celkem solidně přiblížit, jaký Tolkien asi byl, čím si procházel, koho měl okolo a co měl pod čepicí. Jak sám nedávno řekl tvůrce GOT , že oproti němu je jen lajk. Zkrátka skvěle propojený a fungující svět ztělesněňující fantasy a magičnost, no a jak knihu tak filmy můžeme hltat do nekonečna. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tolkien je bezpochyby najvýznamnejší autor fantasy žánru aký kedy žil. Jeho kolosálne dielo príbehov zo Stredozeme je nesmrteľné a ovplyvnilo mnohých. Už len z toho pohľadu je to dostačujúce, aby si človek, najmä fanúšik tohto žánru, tento životopisný film pozrel. Treba uznať, že Tolkien viedol zaujímavý život, pričom sa mi tu veľa vecí, čo sa týka jeho písania a tvorby, vyjasnilo. Len škoda, že tempo bolo dosť lenivé, čo môže mnohých odradiť. Taktiež je škoda, že sa celá tá jeho epopeja životného príbehu scvrkla iba na pár rokov, čo je dosť málo, pokiaľ uvážime, že svet Stredozeme tvoril prakticky celý život. Chcelo to dotiahnuť až po starobu, alebo aspoň po Hobita. Nadpriemer. 75/100 ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už lepší životopisy? Ano, přesto mě Tolkien něčím uchvátil. Nichoas Hoult se mi na roli mladého spisovatele doopravdy hodil, i když se začátku jsem měl mírné obavy. Zde hlavně sledujeme jeho dětství a život před napsáním toho legendárního slůvka Hobbit. Celé to je příjemně napsané, nebojí se to hrát na city, je z toho cítit to pevné přátelství, radost, zápal, ale také smutek. Za mě spokojenost. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)
  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)

Reklama

Reklama