Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Z Tolkiena mám dost rozporuplné pocity. Stopáž byla neskromná, ale u životopisných filmů obvyklá, scénář byl ale hodně zvláštní. Pokud šlo o dění v Anglii, bylo všechno v pořádku, válečné pasáže zato vypadaly, že je napsal někdo pod vlivem (čeho, to už nechám na odbornících). Vadilo mi, že se tvůrci velmi věnovali vývoji jazyků, zatímco o životě titulní postavy jsem se toho zas až tak moc nedozvěděl. ()

Reklama

LND 

všechny recenze uživatele

Tolkien je v podstatě obyčejné životopisné drama. Rozhodně ovšem nenudí. Má skvělou atmosféru, soundtrack, herce a je místy až nečekaně vtipný. Je to takový příjemný relaxační film na odpoledne, u kterého není potřeba přemýšlet a stačí si ho jen užít. Škoda jen, že u nás nebyl v kinech, a proto o něj spousta lidí ani nezakopne. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších biografií to nemá kdovíjaký spád a tak, ale vidět začátky člověka, který stvořil fantasy, se mi prostě líbilo. A kdyby mi někdo řekl, že v takovém filmu budou jedny z nejlepších záběrů na I. světovou, ke kterým se ještě přidají ty fantasy výjevy na hranici dokonalosti, sotva bych tomu věřil... 70% ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama