Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Malý velký film s malým velkým Peterem Dinklagem alias Tyronem Lanistrem v hlavní roli. Musím se přiznat, že už mě tak dlouho žádnej snímek nedostal. Ono se toho moc neděje, žádná vražda, rvačka, sex, jak to člověk vidí v ostatních filmech, ale možná proto se mi to tak líbilo. Život o outsiderovi, kterému až nečekané dědictví zcela změní život a hlavně po létech izolace, kdy nemá skoro žádné přátele, ty správné najde, i když na místě, kde by to asi v životě nečekal. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše k pěti hvězdičkám. Neuvěřitelný životabudič máte-li náladu na draka. Vzhledem k tomu jaká pověst předchází tomuto snímku, tak filmově o takový zázrak zase nejde. Jenže funguje naplno, zní to sice divně, ale je to tak. Nejlépe si to představíte pokud si vzpomenete jaké pocity ve Vás zanechal Ghost Dog. Tedy pokud byste si odmysleli "násilnou, akční a mafiánskou" složku a zanechali jen tu část o vztazích. Herecké výkony jsou skvělé a postavy vzbuzují patřičné sympatie. Prostě pohodovka na zvednutí nálady. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Žádná zbytečná nezávislá užvaněnost, vypočítavá režie... sice jednoduchá, přímá a srozumitelná myšlenka, podtržená od počátku osudem nestandartního člověka (vzrůstem), což bývá vždycky snazší, ale pro režiséra zároveň zrádné - nicméně i tak velmi povedený, navrch rozumně citlivý a civilně působící film (byť předvídatelný), který nestojí pouze na hercích v čele s malým velkým Peterem Dinklagem. Nejen o vlakových soupravách, procházkách s absolutní předností a lidském pochopení Přednosta je. A vlastně: proč by nakonec být nemohl... 80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem se vrátil k tomuto snímku, při jehož sledování by nejeden fanoušek akčního žánru obrostl mechem, a k mému vlastnímu překvapení jsem si na druhý pokus užil jak děj, postrádající větší výkyvy, tak i tempo, které by hanebně prohrálo i závod s dýchavičnou želvou, ještě více než poprvé. Peter Dinklage je sice od seriálu Hra o trůny známý jako nejukecanější výhonek rodu Lannisterů, ale musím říct, že mě jeho Finbar, který někdy pronese i tři věty za den, bavil mnohem víc. Pokud se někdo nechal ke sledování zlákat pro termín komedie v žánru, byl pravděpodobně zklamán. Za mě šlo spíše o drama s občasnými úsměvnými momenty. Nikdy jsem nechápal a stále nechápu, proč lidi tak fascinují výraznější fyzické odlišnosti. Tipuji, že když se někdo vymyká svým vzhledem (a chováním) ze zbytku stáda, stádo ho buď vyštve, nebo ušlape. No, buď jak buď, Finbar byl pro mě v tomto případě tou nejméně zvláštní (pro mladší ročníky speciální) postavou. Jak jsem už naznačil, film mě při dnešní repríze ještě více oslovil a jeden z jeho nejlepších momentů přišel s otázkou: "Máte vy, lidi, nějaké kluby?" To byla paráda. Jiní už by rabovali. Fajn film o lidech pro lidi. / Poučení: Jsi malý? Alespoň máš možnost vidět svět z jiné perspektivy než ostatní. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • Film měl soutěžní premiéru na filmovém festivalu Sundance 2003. Získal hlavní ceny za dramatizaci, scénář a Cenu diváků. Po celém světa pak získal 30 cen a dalších 26 nominací. (Terva)
  • V nemocnici na konci filmu čte Joe autobiografii Roberta Evanse "The Kid Stays in the Picture" (Kulmon)

Reklama

Reklama