Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Během 20. století bylo v USA popraveno 23 lidí, jejichž nevina byla prokazatelně dokázána po jejich smrti. Za posledních třicet let bylo ve stejné zemi odsouzeno k nejvyššímu trestu přibližně 110 lidí, kteří byli před jeho vykonáním propuštěni na svobodu z důvodu mylného obvinění. To znamená, že přibližně 4,5% lidí odsouzených ve Spojených státech ke smrti, je vlastně nevinných. Přitom vykonání veškeré procedury před smrtí vyjde stát na dvojnásobek, než kdyby si zločinec odseděl doživotí, a průzkumy nikde na světě nikdy neprokázaly snížení kriminality na základě jeho uplatňování (respektive: kdo zabít chce, zabije a nehledí přitom na následky). Když si dám tohle všechno dohromady... No, nepřipadá vám trest smrti lehce nelogický a nemorální? Asi ne. Jak tu tak totiž procházím komentáře ve stylu "nudný trapně emoční paskvyl", získávám pocit, že mám asi naprosto odlišné vnímání světa než řada lidí kolem. Pro mě je Život Davida Galea totiž hlavně až do poslední minuty strhujícím dramatem, které vás emočně dostane podobně jako Americká krása; pravda je tu méně scén, nad kterými budete zažívat vizuální orgasmus, ale to snad nevadí. Jen ta závěrečná část mě naštvala. Proč se v poslední době každý snaží narvat do filmu ještě před titulky nějaké děsivé odhalení, které naprosto zvrátí váš dosavadní pohled na věc? Dodatek 23. února 2009 Po více jak roce od prvního shlédnutí přihazuji pátou hvězdičku. Život Davida Galea je přesně ten typ filmu, který vám utkví v hlavě a na který si vzpomenete vždy, když někdo zmíní trest smrti. A už jen kvůli tomuto snímku pro mě asi navždy bude Kevin Spacey jeden z nejlepších herců své generace. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Charles Randolph .. Opravdu výborný a zajímavý film! Alan Parker režíruje skutečně přesně a sedělo mi to stoprocentně. Žánrové přechody od dramatu ke kriminálce, zabalené do politického hávu kolem trestu smrti mi nikterak nevadily. Kevin Spacey je výborný jako vždy, taktéž Kate Winslet svoji menší roli přesvědčuje o tom že umí. Zato Laura Linney je doslova výtečná. Radost sledovat. Vše a všechny. Od poutavého začátku do překvapivého konce.. 85%. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Není podstatou předvídatelného příběhu hodně diskutabilní téma trestu smrti ("Tento koktejl na jednu likvidaci stojí stát Texas přibližně 86 dolarů, 80 centů"!!), je jedno o jaký společenský problém jde, protože předmět doličný je naštěstí jinde. Role přesně padla Lauře Linney i překvapivě dobré Kate Winslet, ale vítězství patří právem filozofujícímu Kevinovi: "Kde jsou Atéňané, když je člověk potřebuje." Zoufalé situace vyžadují zoufalé činy a oběti, ale jak dalece či blízce jsou od sebe vzdálené hranice zoufalství a hrdinství?! Podstatné je, zamyslet se každý sám nad sebou, nakolik ještě (už) jsme ztratili klíč ke svobodě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nenávidím zabíjení a můj úřad zabíjí, aby tomu zabránil." K trestu smrti mám poněkud rozpolcenej vztah. Spíš jsem proti, ale v případě jasně prokázanejch úmyslnejch vražd, nejlépe s hromadou důkazů, pachatelovým přiznáním a nahrávkou ze tří kamer, bych byl pro. Jinak ovšem nejsem ochoten fanaticky bojovat za žádnou myšlenku a nic z toho, co udělal David Gale, bych neudělal. Vlastně udělal. Neodmítl bych pozvání do ex-studentky Berlin. Jsem jen chlap a tohle se prostě nedá odmítnout. A co se týká dramatu, tak bylo docela výživný, zajímavý a přineslo mi pár zajímavejch postřehů ze života. Třeba o tom, že skutečně šťastni jsme jen tehdy, když sníme o budoucím štěstí a proto musí být naše sny nesplnitelný. Tady je moje životní chyba. Já si sny zásadně plním, takže si šlapu po štěstí. To je krutý. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Výborné formou nehollywoodské drama, s chytrým nápadem i pointou balancující na hranici thrilleru a detektivky. Jedinym problémem je pro mě kevin spacy, ne že by hral špatně, právě naopak, ale díky obvyklým podezřelým a sedm pro mě už navždy zůstane ďábelským zločincem a od začátku jsme ho pedezíral, že vyjde najevo, že vyvraždil celý město, vězení a chystá se zabít i nebohou Kate a přitom je to všechno úplně o něčem jiném... ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Oba synové režiséra Alana Parkera, Alexander a Jake, složili vedlejší hudbu k filmu. Jeho mladší syn Alex složil a nahrál skladbu k závěrečným titulkům. (becki_tu)
  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama