Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Není podstatou předvídatelného příběhu hodně diskutabilní téma trestu smrti ("Tento koktejl na jednu likvidaci stojí stát Texas přibližně 86 dolarů, 80 centů"!!), je jedno o jaký společenský problém jde, protože předmět doličný je naštěstí jinde. Role přesně padla Lauře Linney i překvapivě dobré Kate Winslet, ale vítězství patří právem filozofujícímu Kevinovi: "Kde jsou Atéňané, když je člověk potřebuje." Zoufalé situace vyžadují zoufalé činy a oběti, ale jak dalece či blízce jsou od sebe vzdálené hranice zoufalství a hrdinství?! Podstatné je, zamyslet se každý sám nad sebou, nakolik ještě (už) jsme ztratili klíč ke svobodě. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak, a to byl život Davida Galea. Nebo lépe řečeno, několik posledních dní jeho života. Jestli bojoval za správnou věc či nikoliv, to už nechám na vás. Jisté je, že za to zaplatil cenu nejvyšší. Ale?! Jakou cenu měl jeho život? ....:-) Dost úvah, radši na to mrkněte a pak dejte vědět, zda-li je vám Dejva líto...třeba...nebo jestli se vám film líbil...nic, jdu si dát palačinky s jahodama a šlehačkou...80% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je opravdu maximálně kvalitní herec a umí ze sebe dostat hrozně moc. Pravdou je, že i scénář mu velmi pomáhá a Kate Winslet mu sekunduje a snaží se jak mlže. Modelka Rhona Mitra je krásná, ale je tam jen na chvílí(škoda:D). Celý film je velmi chytlavý a působivý a konec vás naprosto usadí. Z Alana Parkera se stává miláček závěrečných zvratů a musím říct, že jsem malinko v tomto filmu v tento konec doufal. A dočkal se :-)) jen ták dál. PS: trocha nudných míst vás nesmí odradit ;-) ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Alan Parker tak trochu ujel a jeho film by se dal nazvat paskvilem. Drama, které je z jistého úhlu pohledu jen politickou agitkou odpůrců trestu smrti, se až příliš často mění v napínavou kriminálku. Byť snímek jakž takž drží pohromadě, tenhle mišmaš několika žánrů mu moc neprospívá. Bohužel i když jde vyhradně o vážnou záležitost, divák se především v druhé polovině neubrání v některých momentech smíchu. Samotný konec je už kapitolou samou pro sebe, ale je pravda, že ta pointa není až tak průhledná, jak jsem se obávala. Parker se bohužel uchýlil k zpracování, ve kterém je až příliš nadbytečných záběrů a několik rušivých "specialitek", které tu vůbec nemusely být. Touha po originalitě se mu spíše vymstila, naštěstí tím úplně nezabil celkem zajímavý příběh. Pokud je něco na snímku absolutně dokonalé, je to Kevin Spacey - ztvárnil tu další ze svých pozoruhodných postav a opět nemůže být ani zmínka o tom, že by kopíroval sám sebe. Prostě další jeho exceletní a hlavně jedinečný výkon. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mám s ním několik problémů. Ani mi tak moc nevadila silná politická zainteresovanost v otázce trestu smrti, u něhož se nacházím spíše na té straně barikády, proti níž film vyznívá, protože zrovna tohle je téma, kdy chápu a akceptuju argumenty obou stran. Naopak velmi mě rozmrzelo, že scénář dává důvtipnému divákovi strašně velkou zbytečnou příležitost zkazit si překvapení. Já totiž pointu (a nemyslím nějakou dílčí pointu, ale opravdu ten hlavní "šok" daný poslední scénou) odhadl po dvaceti dvou minutách. Vím to takhle přesně, protože jsem se schválně podíval na časomíru, abych se v případě, že budu mít pravdu, mohl pochlubit, jak jsem důvtipný :-D. Ten scénář je vůbec takovej nedotaženej, třeba vztah mezi dvěma žurnalisty na mě moc přesvědčivě nepůsobil. No a poslední "výtka" je ryze osobní. Kevin Spacey patří k mým oblíbeným hercům, ale až u role profesora filosofie Davida Galea jsem si uvědomil, jak strašně moc se podobá jednomu učiteli z Jihočeské univerzity, který k nám na gympl chodil učit filosofii. A od toho momentu na mě Spaceyho výkon působil divně ... ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Oba synové režiséra Alana Parkera, Alexander a Jake, složili vedlejší hudbu k filmu. Jeho mladší syn Alex složil a nahrál skladbu k závěrečným titulkům. (becki_tu)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Natáčení scény protestu proti trestu smrti v Texas State Capitol bylo krátce přerušeno příjezdem skupiny skutečných protestujících. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama