Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Davida Galea, muže pevných morálních zásad a kultivovaného profesora filosofie, studenti velice obdivují. Profesor Gale se zapojil do hnutí, které sleduje všechny aspekty a dopady soudních rozhodnutí, v nichž padne trest smrti. Je zásadním kritikem "absolutního trestu". Podivnou souhrou okolností je tento výjimečný člověk sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Tři dny před jejím termínem se profesor rozhodne dát exkluzivní rozhovor ambiciózní reportérce Bitsey Bloomové a zveřejnit svůj příběh. Souboj s časem a honba za pravdou může začít. Z Bitsey i z jejího asistenta se stávají opravdoví detektivové, kteří nakonec odhalí celou záhadu kolem profesora Galea.

Slavný režisér Alan Parker (Evita, Andělin popel) natočil s dvojnásobným držitelem Oscara Kevinem Spaceym (Americká krása) strhující kultivovaný thriller, který napne nervy diváků až do poslední chvíle. "Života Davida Galea" dospěje k fantastickému rozuzlení. Ve fiktivním příběhu, plném otázek a překvapivých řešení, uvidíme i hvězdu Titaniku Kate Winslet v roli investigativní reportérky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

petaspur 

všechny recenze uživatele

K trestu smrti odsouzený zarputilý odpůrce trestu smrti Gale se rozhodne v posledních dnech života poskytnout rozhovor a tím dát námět investigativní reportérce Bitsy. Bitsy nechce Galea zachraňovat, ale on jí svým vyprávěním přesvědčuje o tom, že je nevinný. Bitsy netuší, že si s ní jenom pohrává a vše je pouze hra vymyšlená pro vyšší cíle. Musím se přiznat, že ve vyjímečně závažných případech, kdy je vina stoprocentně jistá (samotné přiznání pachatele nestačí), jsem pro obnovení trestu smrti. To však neznamená, že bych se u tohoto poměrně průhledného dramatu celkem nebavil a nechápal Galeovy pohnutky. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"S tím bych souhlasil, to jsem řekl kdy?" "To řekl Hitler!" Čím víckrát ten film vidím, tím víc se stává mou srdcovou záležitostí a to jak zpracováním, tak i obsahem. Ano, průběh a zápletka jsou možná trochu překombinované a v daném časovém a zpracovaném rozsahu ne zcela uvěřitelné (např. zde není vůbec zmíněn případný motiv Galea k jeho činu, za nějž byl odsouzen - to se přece u soudu řeší taky, ne? - a tato absence může celej příběh házet trošku do nerealistična). I přesto, vynikající práce ukazující, že i ve světě DNA testů není problém vytvořit "falešné" důkazy a odsoudit nevinného člověka, a taky sílu médií ovlivňovat a vytvářet veřejné mínění ("V televizi říkali, že znásilnil a zabil ženu, tak by ho měli popravit!"). A ano, možná to je jen účelová agitka, ale jsem za ní rád. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Psychologicky věrohodná, "parkerovski" klasicky vytříbená studie události, která se za život stane osmi z deseti správně orientovaných učitelů. A navíc naprosto geniálně zahraná! Spacey opět válí a jediným pohledem skrze mříže přejede snaživé herectví Kate Winslet jako Titanic promrzlého plavce, avšak co zde předvádí poctivý dříč vedlejších rolí Laura Linney, to chvílemi opravdu bere dech. Složitost a lehká chaotičnost scénáře sice v některých pasážích narušuje tíživou a deprimující atmosféru, ale velmi silný, nečekaný závěr převáží plusové body zpět na stranu filmu. No a koneckonců řekněte - věčná studentka Rhona Mitra dráždivě špulící prdelku před umyvadlem - kdo by si sakra nedal říci i napodruhé? Jenom David Gale a idiot.. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je opravdu maximálně kvalitní herec a umí ze sebe dostat hrozně moc. Pravdou je, že i scénář mu velmi pomáhá a Kate Winslet mu sekunduje a snaží se jak mlže. Modelka Rhona Mitra je krásná, ale je tam jen na chvílí(škoda:D). Celý film je velmi chytlavý a působivý a konec vás naprosto usadí. Z Alana Parkera se stává miláček závěrečných zvratů a musím říct, že jsem malinko v tomto filmu v tento konec doufal. A dočkal se :-)) jen ták dál. PS: trocha nudných míst vás nesmí odradit ;-) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak panu Kevinu "Verbal" Spaceymu nestačilo, že už na mě něco podobného jednou zkusil, on musí zase.. V závěru sice mírně překombinované, nicméně herecky a režisérsky naprosto profesionální drama, které bere problematiku nejvyššího trestu spíše jako prostředek k budování příběhu o lidském sebeobětování. Jinak, pokud chcete z liberála udělat republikána, zabijte mu někoho blízkého a uvidíte, jak svůj odpor k trestu smrti rychle přehodnotí.. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)
  • Natáčení scény protestu proti trestu smrti v Texas State Capitol bylo krátce přerušeno příjezdem skupiny skutečných protestujících. (becki_tu)
  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama