Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V průběhu literárního večera v jedné vinárně je postřelena zpěvačka (Miriam Kantorková). Jako podezřelý je zadržen básník Daneš (Petr Štěpánek), který krátce předtím ostře vystoupil proti útlaku v kultuře. Proti Danešovi chybějí přímé důkazy a případ se začíná politizovat... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

špaček421 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pár dílů jsme měli od propagandy trochu oraz, teď se ale vrací a udeří v plné parádě. Z případu ožralého rádobyumělce Štěpánka a postřelené barové zpěvačky Kantorkové se najednou vynoří opět západní diverzní akce White Lines. Kulturní fronta likviduje staré pořádky. Starý profesor Miloš Nedbal volá po vymáhání zákona s lidskou tváří. Zlá novinářka překrucuje fakta a vykresluje spravedlivou VB jako nelidské tyrany. Francois Villon jako záminka k provokacím. Běs a hrůza a to je jenom příprava na to, co přijde v dalším díle. Zajímavosti: Profesorem měl být údajně Václav Černý, básníkem Danešem spisovatel Jan Beneš, zpěvačkou Marta Kubišová. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roli básníka Daneše v tomto díle kterou hrál (Petr Štěpánek) dostal nabídkou od režiséra Sequense Petr Čepek.Protože se ale jednalo o karikaturu aktivisty z let 1968 s kterou Čepek nesouhlasil, roli odmítl.Vyhradil si ale že to chce Sequensovi vysvětlit osobně, což mu bylo umožněno. Čepek potom vyprávěl že to by zajímavý inspirativní rozhovor a že mu Sequens řekl že chápe proč roli odmítá a že u něj má dál dveře otevřené.Jenže právě od této chvíle přestaly chodit Čepkovi jakékoliv nabídky z Barrandova k filmové práci. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kulturní fronta se bouří proti systému a pořádá akční představení. Na něm je postřelena zpěvačka a podezření padne na básníka Daneše. Major Zeman je povolán k případu také proto, že divadla se účastní jako divačka jeho dcera s přítelem. Tehdejší vzbouření umělci mi velmi připomněli dnešní hnutí Milión chvilek, které taky jen rozvrací a pobuřuje. Tam také všelijací pochybní umělci vystupují. Doufám, že skončí stejně jako Danešovo hnutí v roce 1967. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mělo by se vám zakázat zneužívat středověkého básníka k provokacím." Politické epizody nezastihly Honzu Zemana ve vrcholné formě, ale přesto je to kousek k zamyšlení. Oni "umělci", z jejichž dutiny ústní padaly a padají "velká" slova o svobodě a demokracii, mě totiž vždycky štvali, štvou a budou štvát. Jen oni totiž mají patent na rozum, vědí, co je správné, jaké mají dostat dotace, kdo má být zvolen a když není po jejich, tak kvičí přesně tak, jak to tady předvádějí básník Daneš a herec Vodvářka. A přestože jsem byl vždycky pacifista, tak v případě těchto dvou "sympaťáků" bych patrně souhlasil s tím, aby na nich byla otestována kvalita pendreků, čímž samozřejmě oceňuju skvělé výkony pánů Štěpánka a Přeučila. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1967. Básník Daneš poprvé na scéně. Tady je podán jako buřič, co vydává cizí básně za svoje, co vystupuje po lokálech a bere s sebou parťáka kapsáře, ať to stojí za to. Akorát že ta zhrzení milenka na sebe zfinguje pokus o vraždu a střelí se sama... ale jak Štěpánek, tak zejména Přeučil tu hrají velmi dobře. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Roli básníka Daneše v této epizodě, kterou hrál Petr Štěpánek dostal nabídkou od režiséra Sequense Petr Čepek. Protože se ale jednalo o karikaturu aktivisty z let 1968, se kterou Čepek nesouhlasil, roli odmítl. Vyhradil si ale, že to chce Sequensovi vysvětlit osobně, což mu bylo umožněno. Čepek potom vyprávěl, že to by zajímavý inspirativní rozhovor a že mu Sequens řekl, že chápe proč roli odmítá a že u něj má dál dveře otevřené. Jenže právě od této chvíle přestaly chodit Čepkovi jakékoliv nabídky k filmové práci z Barrandova. (sator)

Reklama

Reklama