Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nemocný Bláha chce pryč z republiky a sejde se kvůli tomu s britským obchodním zástupcem a rezidentem západní tajné služby Hacklem (Jiří Holý). Ten mu slíbí zajistit odjezd a prozatímní azyl v jedné chatě. Nemocný Bláha úkryt opouští a vyčerpaný se hroutí do příkopu u silnice, kde jej najde starší žena (Jana Dítětová) a odveze k sobě domů. Bláha se zotaví, využije situace, kdy žena opustí domov, uteče a před nelegálním útěkem z republiky vyhledá Zemana, aby se mu pomstil. Do jeho výstřelu však vstoupí Zemana žena, čímž svému muži zachrání život a sama těžce raněna později umírá. Zeman Bláhu po nedlouhém pronásledování zastřelí. Hackl opouští Československo a netuší, že jeho milenku (Regina Rázlová), jedoucí s ním, získal Kalina ke spolupráci s Bezpečností... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1957. A zase ten Bláha, ale tentokrát už naposledy, na konci dílu udělá z Honzy Zemana vdovce. Obchodní zástupce v textilu a agent Hakl tu jezdí v tehdy novinkovém parádním Citroenu DS. A miniroličku tu má i mladý rejža Jiří Adamec jako řidič kamionu, který tu na konci odveze Hakla do Německa a s ním i budoucí agentku Hanku Bízovou. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Doba střelců dávno skončila" Nebo ne? Každopádně mi uniká, proč měl Bláha takovou pifku zrovna na Zemana, pravda, v tom osmačtyřicátém si sice zrovna nepadli do oka, ale že by to bylo na nějaké nepřátelství na život a na smrt, to teda né. Taky se nabízí otázka, co měl Bláha po návratu do ČSR vlastně dělat, zřejmě jen zlobit policajty tím, že se jim furt bude někde schovávat. ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřátelé komunistů zlikvidovali policistovi a komunistovi Zemanovi nejen otce, ale i první manželku. Vrahem Lídy Zemanové nemohl být nikdo jiný než Pavel Bláha, který byl v Československu nelegálně dlouhých pět let, aniž by dosáhl nějakého úspěchu. Tvůrci cílili na city diváků, kterým měl Bláha připadnout jako nanejvýše odporný a zákeřný jedinec. Podle toho, co jsem četl, se jim to moc nepovedlo. Nedivím se, na mě Bláha v seriálu také nepůsobí příliš negativně. Nikdy jsem nečetl, že by nějaký agent chodec zastřelil manželku příslušníka SNB, navíc na podzim 1957, kdy již byla doba střelců (spíše agentů-chodců) skutečně již minulostí. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to samozřejmě klasická komunistická slátanina. Jenže mě fascinuje, jak odfláknutá. Herecké výkony jsou vesměs v lepším případě průměrné, ale dostalo mě, jak se soudruzi neobtěžovali ani s tím, aby to vypadalo alespoň trochu dobově. Nechám stranou oblečení, to všechno nějak tak patřilo do sedmdesátek, ale v tomhle dílu mě praštily do očí dvě věci. Silnice v tehdejší době neměly ani středové čáry, natož krajní a těžko mohl Holý jezdit v roce 1957 s Citroenem DS z roku 1962 a výše. Podobné to bylo i s tou Volhou, která ho sleduje, ta se rovněž začala vyrábět o pět let později. "Narodila" se v GAZu rok předtím, ale první modely vypadaly jinak a je otázka, kdy se začala dovážet i k nám. Jediné auto, které v roce 1957 bylo na světě byla Škoda 440, jinými slovy spartak. Ale tak daleko soudruzi přece nezacházeli. Vždyť to nebylo ani potřeba, většina lidí to ve své době s nadšením sledovala (menšina) a nebo s úsměškem (většina) nevěděla mnohem důležitější věci...stačí si těchto věcí všimnout v dobových filmech. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přišel jsem ti jenom říct, že jsem nezapomněl na osmačtyřicátej, tak si mě teď naposledy prohlídni, aby jsi věděl jak vypadá střelec! Mě se náhodou nekompromisní likvidace Pavla Bláhy docela líbila. Někdo tu podotknul, že takhle neumírá výrazná postava no je otázkou o jak významnou postavu se v tomto případě jedná když vlastně po svém návratu do Československa nedosáhnul ničeho a pak se diví, že ho po jeho (ne)proměně Zeman hned poznal, ale čert to vem. Tenhle díl je hodně osobní a i když patřím mezi ty kteří Honzovu první manželku moc nemuseli tak takovéhle razantní ukončení této postavy jsem tedy nečekal.75% ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Když Bláha (Radoslav Brzobohatý) sleduje Zemanovy, jde kolem plakátů na zápas Kladna proti Spartě. V roce 1957 se ale Sparta jmenovala Spartak (celým TJ Spartak Praha Sokolovo). (rottencom)
  • Tato epizoda vyšla v komiksové formě v časopise „Pionýrská stezka“ v ročníku 1977, ilustrovaná Kájou Saudkem. (sator)

Reklama

Reklama