Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ze Západního Berlína se naší rozvědce ohlásí agent Stardust a žádá o schůzku. Na místo je vyslán Hradec a Zeman ho kryje. Hradec se při setkání se Stardustem (Hacklovou milenkou Bízovou) dozví o tajných seznamech, které má majitel baru White Lines Arnold Hackl ve svém trezoru. Jedná se o trojské koně, lidé na seznamu totiž mají být využiti pro sabotáž a špionáž v Československu. Hradec za dramatických okolností seznamy získá a přiveze do Prahy... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek 60. let 20. století se v Československu nese na vlně lehkého celospolečenského uvolnění. Tak alespoň vypadá atmosféra z novinových článků a filmových žurnálů. Zdání však klame. Kontrarozvědka dostává informace z různých zdrojů od svých agentů, že protivník šikuje velkou akci namířenou proti ekonomickým i politickým zájmům v ČSSR. Když se ohlásí jeden z nejlepších zvědů , agent "Stardust" a žádá o naléhavé setkání v Berlíně, rozjíždí se v Praze akce na rozpracování hesla: White lines.Kalina s Žitným pozvou Zemana na schůzku , ten totiž cestuje do Berlína na kriminalistický kongres. Dostane však příkaz situaci jen monitorovat , protože do hlavního města Německa míří i jeho starý známý ...Tento díl popisuje situaci v Evropě ještě před vznikem "Berlínské zdi" kdy informace, vynálezy a výzkum mají nesmírnou cenu .Jedni je chtějí získat, druzí chránit.Nic nového ani v dnešním , současném, světě. Solidní špionážní díl , který je zároveň úvodem do dalších událostí které v této linii dojdou vyvrcholení o dva roky později ve snímku Modrá světla. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak pojďte vy syčáci ukážu vám jak se pereme u nás v Kateřinský hoře! Roztomile naivní špionská zábava která má, ale určitě pár podařených momentů ať už je to bitka v metru, přestřelka v baru nebo závěrečná honička. Jenom škoda, že jak tu bylo trefně podotknuto, tak je to další případ který se Honzy Zemana až tak úplně netýká a tak i přes jistou nepopíratelnou zábavnost tohoto dílu dám jen lehce nadprůměrné hodnocení, ale je zase fajn jako fanoušek podobných kousků ze západní strany vidět to pohledem té druhé to zase jo.60% ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na československé poměry nebývale dobře zvládnuté špionážní drama. Ostatní snímky tohoto žánru v naší produkci vyznívaly nechtěně vtipně, akce byly nedůvěryhodné a příběh mírně řečeno plaval na vodě, ale zde je veškerá špionážní činnost uvěřitelná, rvačky mají solidní choreografii a automobilová honička má i správné napětí. Nezvykle odvážné jsou i scény ze stripbaru, není proto divu, že se odvázal i Zdeněk Liška a pro tento díl složil hudbu takřka Skoumalovsky hravou. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní díl - velmi silné čtyři hvězdičky. Tvůrci chtěli seriálem oslavit celý SNB, proto dokonce zapojovali kriminalistu Zemana do špionážních akcí, zde dokonce v samotném Berlíně. Ve skutečnosti něco takového těžko mohlo připadat v úvahu. Navíc důležitý dokument z Hacklova trezoru veze Zeman s sebou během jízdy rychlíkem. Hradcovy bitky s Hacklovými kumpány jsou super, rovněž odzbrojení Hackla Hradcem. Skladba Wirf ab das Faltenkleid je působivá a k striptýzovým scénám se hodí. Kvalitou tento díl řadím na konec první desítky, ze druhé řady se jedná o čtvrtý nejlepší díl (po Konci velké šance, Kvadratuře ženy a Kleštích). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený špionážní díl, který se odehrává hlavně v Západním Berlíně. Sem přilétá ze severu také Jirka Hradec a má za úkol získat tajné materiály, které skrývá v trezoru majitel nočního klubu White Lines. Zprávu o materiálech do Prahy poslala agentka Bízová, krycí jméno Stardust. Jejím milencem je Arnold Hackl, majitel White Lines. Získání materiálů znamená získat a nechat si vyrobit duplikát klíčů od trezoru a tajně se dostat do Hacklova bytu nad barem. Jirka Hradec je při prvním pokusu odhalen a zbit takřka k smrti. Zeman v tomto dílu příliš akce nemá, jen si zahraje její zdárné zakončení. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Při bitce ve stanici podzemní dráhy Nelkenstraße se Jiří Hradec (Rudolf Jelínek) mimo jiné utká i s jedním z rváčů, ztělesněným kaskadérem Jaroslavem Tomsou. Rvačku si pak zopakovali v epizodě Rukojmí v Bella Vista (1978), tentokrát v podpalubí lodi Morava směřující do Chile. (Robbi)
  • Když se Jan Zeman (Vladimír Brabec) vrací vlakem z NSR na pražské Hlavní nádraží, očekává ho tu mjr. Žitný (František Němec) a plk. Kalina (Miloš Willig). Za nimi můžeme vidět lokomotivu T478.3 (přeznačeno na řadu 753) zvanou „Brejlovec“. Epizoda se odehrává v roce 1961, ovšem projekt lokomotivy byl vypracován až v roce 1967 a do výroby se dostala o rok později. Navíc nemá zmíněný „Brejlovec“ původní zelenokrémový nátěr, ale pozdější karminové provedení. (Robbi)
  • Stanice metra, kde se natáčelo, je na Alexandrově náměstí v Berlíně. (M.B)

Reklama

Reklama