Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (639)

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Trošku to ten drajv po první "nehodě" ztratí ... --- Jeden z nejlepších dětských filmů jaké jsem kdy viděl. Jim Carrey neustále zábavně přehrává a užívá si roli strýčka Olafa. Skvěle vybraní byli i představitelé nebohých dětí Baudelairovic. Naprosto úchvatná je i vizuální stránka filmu. Za tak krásně roztomile depresivní kulisy by se nemusel stydět ani Tim Burton. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu neznám a po pravdě řečeno se s ní ani po zhlédnutí Silberlingova filmu seznamovat nechci. Film měl exkluzivní obsazení s celou plejádou známých hollywoodských jmen, měl i velkolepou výpravu s řadou triků a se scénou, která dává znát, že štáb nemusel řešit nějaké kompromisy ohledně rozpočtu. Výsledek je ale z mého pohledu velmi hubený a ta jedna hvězdička je vlastně jen s ohledem na výpravu, která bez ohledu na děj někdy dělá svoje, a viktoriánská pochmurnost filmových staveb a kostýmů je účinnější než škleby hlavního padoucha v podání Jima Carreyho. Nemám problém s jeho výkonem, je to zkrátka herec, který se přizpůsobuje požadavkům scénáře a režiséra, ale ta míra stylizované nadsázky byla pro mě nefunkční a nestravitelná. I tříleté dítě by v odporném šklebu i slovníku strýce Olafa nejpozději po třech desetinách sekundy zjistilo, že něco nehraje, a tady se všichni dospělí tváří, že mu věří i tu nejméně pravděpodobnou charitu. Je to zkrátka moc přeexponované a u mě by to fungovalo, kdyby se nejméně o polovinu hercův projev umírnil. A to jsem se ještě nezmínil o takových ingrediencích, jako je nejmladší člen Baudelairovic rodiny, takový ten typicky americký nevinný andílek, který se mi zhnusí už při prvním úsměvu a kterého bych bez váhání odpravil sám.. Celkový dojem: 25 %. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film se ze začátku tváří jako velmi dobrý film, dokonce vidíte dalšího Burtona, ale pak se to najednou začne kazit, protahovat a dokonce trochu nudit. Takže herci jsou fantastičtí, včetně skvělých dětí, výprava je překrásná, ale celý ten příběh je velmi podivný, něco mezi detektivkou, dramatem, pohádkou a komedií, ale vlastně to není nic z toho. Takže ten úžasný pocit z počátku filmu se postupně vytratí a když nakonec zjistíte, že to vlastně neskončilo nijak a že ta pointa je také nijaká, ten dobrý pocit vyprchá. Takže 3,5* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Smrť milovaného človeka je zvláštna vec. Je to, ako keď idete potme po schodoch do svojej izby a jeden schod chýba.“ Po prvých minútach skvelého RADU NEŠŤASTNŹCH PRÍHOD som si uvedomil s miernym šokom jednu dôležitú vec. Brad Silberling sa doteraz veľmi, veľmi, veľmi krotil (čo samozrejme neznamená, že to bolo zle - POLNOČNÁ MÍĽA). Tie časy sú preč. V produkcii Barryho Sonnefelda (ADDAMSOVA RODINA 1-2, VEĽKÉ PROBLÉMZ) nakrútil morbídnu adaptáciu Lemonyho Snicketa. Ak si myslíte, že deťom sa nemá klamať, zabudnite na disneyovky a siahnite radšej po pôvabne morbídnom RADE NEŠŤASTNÝCH PRÍHOD. Silberling v živote veľa stratil (vražda jeho priateľky, herečky Rebeccy Schaefferovej) a odvtedy do svojich snímok (triková rozprávka CASPER, remake MESTA ANJELOV) dávkuje veľké množstvo melanchólie. Výborne napísané a smutné i veselé dialógy ("Keby ste niečo v noci potrebovali, budem spať v kresle na chodbe. Mám ľahký spánok. Vlastne takmer nespávam."), nezameniteľne burtonovský audiovizuálny štýl, presné herecké obsadenie (maniak Carrey, Hoffman, Streepová, deti, Connolly, Law) a originálne nápady (titulkovaná reč pôvabného batoľaťa, had). Aký máte vzťah k cestovinám? ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hlaným plusom filmu je jednoznačne jeho výtvarna stránka. Štylizované viktoriánske kulisy ako keby z oka vypadli z románov od E.A.Poea (ktorému je vo filme zdaný aj hold - menom postavy bankára) alebo Julesa Verna. Lemony snicket je obrazovou poetikou veľmi blízky "burtonovským" bizarným svetom s početnými intertextuálnymi narážkami na iné diela (napr. nástup strýka Olafa na scénu je krásnym holdom Browningovmu Draculovi, resp. jeho predstaviteľovi Belu Lugosimu, a rovnako sa dočkáme odkazu aj na ďalšieho skvelého herca nemej éry - Lona Chaneyho), lenže žiaľ bez "burtonovho" zmyslu tieto krásne príbehy aj pútavo rozprávať. Ako celok film nedrží pokope a rozpadá sa na epizódky, z ktorých niektoré sú veľmi vydarené, niektoré menej. Zbytočnú rozdrobenosť paradoxne podtrhuje aj výborný Jim Carrey, keď častokrát kradne celé scény pre seba. Z týchto sekvenciií je potom cítiť, že vo filme nie sú preto, aby podporili a pohli ďalej príbehom, ale naopak, dejové odbočky tu slúžia čisto iba pre Carreyho "one-man-show" kreáciu. Výsledkom je film, ktorý vás dokáže zabaviť v detailoch, ale celkovo mu chýba vnútorna iskra. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Hrabě Olaf (Jim Carrey) používá ve filmu automobil značky Chrysler (konkrétně se jednalo o typ limuzíny Imperial Crown z roku 1960). (Hlavonozec)
  • Ve scéně na přejezdu pan Poe (Timothy Spall) nacpe zavazadla dětí do zadního kufru auta. Jenže tam má Tatra 603 motor. (brok1)
  • Finále filmu je v skutočnosti nakrútené podľa záveru úplne prvej knihy. (Macejko)

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno