Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)
  • Producent Jerry Bresler se ze všech sil snažil do kin dostat 136 minutovou verzi filmu (ta je dostupná na DVD), což mu ale nakonec nevyšlo. (MrCreosote)
  • Po úspěchu Divoké bandy (1969) dostal Peckinpah od studia nabídku, že mu umožní přetočit některé sekvence Majora Dundeeho, které byly z původní verze vystřihnuty. To režisér odmítl. (MrCreosote)
  • Natáčení provázely značné neshody tvůrců se studiem, které film financovalo. Kvůli překročení rozpočtu bylo například natáčení předčasně ukončeno. Charlton Heston byl ochotný vzdát se svého platu, pokud bude filmařům umožněno natočit několik důležitých scén. K žádným dotáčkám nakonec nikdy nedošlo. (MrCreosote)
  • Role Samuela Pottse byla nabídnuta Lee Marvinovi, ale ten si řekl o moc velký honorář. Jeho agent na tuto roli navrhl Jamese Coburna, který byl nakonec opravdu obsazen. (MrCreosote)
  • Studio chtělo Sama Peckinpaha z natáčení vyhodit, ale Charlton Heston se režiséra zastal, a ten tak mohl film dotočit. (MrCreosote)
  • Sam Peckinpah se k hercům choval natolik hrubě, že ho Charlton Heston málem napadl svou šavlí. Heston později přiznal, že to bylo poprvé a naposledy, kdy někoho na natáčení fyzicky ohrozil. (MrCreosote)

Reklama

Reklama