Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku je možné mít nemálo výhrad, ale těžko mu lze upřít výbornou atmosféru a řadu dobře napsaných, "peckinpahovksy" panoptikálních postav - za všechny lze jmenovat třeba apačského náčelníka Sierru Charibu. Charlton Heston hraje na úrovni svého obvyklého slušného standartu, mne ale kromě vynikajícího Richarda Harrise více zaujaly představitelé menších rolí - Coburn, Oates nebo Johnson, hvězdy pozdějších (a slavnějších) Peckinpahových filmů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne úplně typický Peckinpah, přesto chlapský kavaleristický western, kde si muži obrazně řečeno poměřují penisy, kdo z nich je větší king. Nevím, jak by Dundeeho natočil Ford, pro nějž byl připraven scénář, ale máme zde kvalitní Peckinpahův příběh sebestředného opilce majora Dundeeho, který velí kavalerii složené z jižanských vězňů, černochů osvobozených z otroctví a dobrovolníků spojených do jednotky pro nalezení a potrestání "divoké bandy" Apačů. Neustále jiskřící osobní spor yankeeského majora a jižanského kapitána v této konfrontaci připomíná režisérův slavnější western Pat Garrett a Billy Kid. Jinak pro mne to byl skvělý zážitek vidět majora Dundeeho v Peckinpahově drsné režii - špinavé ostré chlapy držíci slovo, muže někdy surově zkopnuté z koně a krvavé bitvy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=azBQQpcI-Hk ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DÚFAM, ŽE BOL MŔTVY KEĎ MU TO UROBILI.“ ,,TO BY PRE NICH NEMALO ZMYSEL.“ __ Zrejme najproblematickejšie prijatý Peckinpahov film, ktorého by si režisér zo všetkých svojich diel najväčšmi vážil, nebyť zatracovanej postprodukcie, ktorá úplne pozmenila jeho pôvodný zámer. Na sledovanie ,,Majora Dundeeho“ som sa odhodlával dlhý čas a napokon som rád, že som ho videl ako v TV verzii, tak aj v tej rozšírenej a takisto ma teší, že ho nenakrútil prvotne zamýšľaný John Ford. Výsledok by bol nepochybne značne odlišný od toho, ako túto vysoko rozpočtovú produkciu podal Peckinpah, ktorý v ,,Majorovi Dundeem“ položil základy svojho budúceho réžijného štýlu s charakteristickým rukopisom, ktorý na pomyselný vrchol dostal už v nasledujúcej ,,Divokej bande“. Atribúty ďalšej režisérovej tvorby sú tu viditeľné v podobe (na rok 1965) krvavých bojových scén, rasizmu, láske k mexickému pohraničiu a samozrejme v jeho -,,svojskom“ , pre niekoho ,,nelichotivom“ - vykreslení žien. Kritiku filmu vnímam najmä z dôvodu troch rôznych verzií, z ktorých je ťažké vybrať si tú najvhodnejšiu. Mne osobne skôr prekvapil trocha useknutý záver. Z pestrého hereckého obsadenia, kde ma prekvapila najmä účasť Maria ,,Santeru“ Adorfa, za zmienku stoja najmä charizmatický Richard Harris a na nespoznanie zamaskovaný James Coburn. (540. hodnotenie, 53. komentár k filmu) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Zklamání z Majora Dundeeho může pramenit především z toho, že se nejedná o ryzí peckinpahovinu, jak by asi většina diváků čekala. Žádné zpomalovačky nebo mlácení ženských, i tak zde ale vypozorujeme znaky, které spojují většinu pozdějších režisérových filmů - konflikt v uzavřené, většinou chlapské skupině, obsazení známých ksichtů (Coburn, Oates, Johnson,...) či typický střih, kdy je akce odehrávající se během jedné vteřiny rozdělena do delšího časového úseku. Závěrečná bitka tak nějak předznamenává, na co se můžeme těšit v o čtyři roky mladší Divoké bandě. Pro milovníky zaprášených a nepatetických westernů povinnost, pro ostatní nejspíš žánrová nuda od slavného tvůrce. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Producent Jerry Bresler se ze všech sil snažil do kin dostat 136 minutovou verzi filmu (ta je dostupná na DVD), což mu ale nakonec nevyšlo. (MrCreosote)
  • Po úspěchu Divoké bandy (1969) dostal Peckinpah od studia nabídku, že mu umožní přetočit některé sekvence Majora Dundeeho, které byly z původní verze vystřihnuty. To režisér odmítl. (MrCreosote)

Reklama

Reklama