Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šetření krajského ortopéda je jednoznačné: při Dobiášově léčení bylo postupováno zcela bezchybně. Doktor Štrosmajer, náhradník v šachovém turnaji za malou Oldřišku, nejen slavně zvítězí, ale ještě odhalí, že obvodní lékařka nemoc děvčátka špatně odhadla a rychle zasahuje, aby Oldřišku zachránil. Karel Sova utrpí na zkoušce zdrcující porážku. Kdosi odhalí, že si ke své práci přisvojil i fakta z cizích operací. Je z toho zničen a útěchy se mu dostane u jeho bývalé ženy. Ina se konečně odhodlá odejít z domu a svému muži říct o nenarozeném dítěti pravdu. I Sova starší utrží zlou ránu, když si pro doktorku Fastovou přijíždí zničehonic její muž. S přetěžkým srdcem se s ní loučí. Doktor Štrosmajer se snaží vysvětlit zelinářce Dobiášové podstatu těžkostí při léčení jejího manžela. Nepodaří se mu to vůbec a také to případně komentuje. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Štrosmajer (Miloš Kopecký) použil slovo „špendýrovat“. Slovo znamená: dopřát někomu něco, dopřát si. Původ slova je nejasný. (sator)
  • Vypjatá scéna, kdy se Jáchym (Jaromír Hanzlík) snaží zabít, se točila U družstva Ideál 1517/5 v pražských Nuslích. (sator)
  • Štrosmajer (Miloš Kopecký) říká: „Já tedy nejsem žádný inženýr lidských duší.“ Jednak je toto úsloví spojováno s románem Josefa Škvoreckého – „Příběh inženýra lidských duší“, ale už se neví, odkud jej čerpal on. Škvorecký v tomto názvu ironicky cituje slovní spojení ze stati komunistického ideologa Alexandroviče Ždanova „Jak se stát inženýrem lidských duší“ z roku 1934. Inženýry lidských duší byli míněni všichni umělci a vědci, kteří měli pomoci přebudovat svět podle představ ruské revoluce. (sator)
  • Gentamicinový řetězec, který je zmíněn v souvislosti s léčbou, se používá při úporném hnisání, těžce léčitelné hnisavé píštěle apod. Do svalu okolo okostice se zavádí tzv. gentamicinový řetězec – známý také jako gentamicinové kuličky. Takto vpravené antibiotikum napomáhá zamezení kultivaci bakterií a v lepším případě je i hubí a přispívá k urychlení procesu hojení. (sator)
  • Hrad Potštejn, o kterém mluví Dr. Fastová (Dana Medřická), je rozsáhlá zřícenina hradu na zalesněném kuželovitém návrší jihovýchodně od obce Potštejn v okrese Rychnov nad Kněžnou ve východních Čechách. Filmaři však ve skutečnosti použili hradu Kokořín. (sator)
  • Sova (Ladislav Frej st.) si čte s tragickým výrazem časopis Dikobraz, což byl humorně-satirický časopis, který byl vydán prvně roku 1945 a vycházel až do pádu komunistického režimu v roce 1989. (sator)

Nemocnice na kraji města (1977) (seriál)

  • Ona slavná glosa doktora Štrosmajera na paní Dobiášovou "Vy krávo nebeská" nebyla ve scénáři. Šlo o soukromou dohodu mezi Milošem Kopeckým a Stellou Zázvorkovou, kteří dialog o zdravotním stavu pana Dobiáše (Ferdinand Krůta) zakončili právě touto větou. Členy štábu včetně režiséra to šokovalo. Jaroslavu Dudkovi se v první moment toto zakončení nelíbilo, nicméně nakonec replika na konci 18. dílu (Oponentura) skutečně zůstala. (Dinsberg)

Reklama

Reklama