Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

papaguy 

všechny recenze uživatele

Klíčová scéna: Sandokan ve skoku zabíjí svým obrovitým tesákem tygra. "Sandokan, Sandokan, zabil tygra a mouchy se bál...":-) To jsme si zpívali jako děcka na melodii notoricky známé znělky. Řada komentátorů se podivuje nad tím, kde se tehdy vzal ten ohlas. Ale ono jaksi v té době v telce nic moc dohromady zajímavého nebylo. Každý díl jsem slupnul, jak malinu. Dnes bych dal tak na slabé 2* Takže, v rámci"objektivity", toho dětské diváka zprůměruji s "dospěláckým":-) ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadá jako solidná dobrodružná seriál, ale díly jsou dost nevyrovnané: 4. díl je scénáristův Dumasovský úlet (kromě tradičního prášku na předstírání smrti nechybí ani sérum pravdy), 5. díl je zpoloviny ukázkou jakhosi malajského souboru lidových písní a tanců. Dnes už mě taky irituje povrchní protikolonialistický tón (vzhůru bez bílých utlačovatelů, Zimbabwe!). Tak jedna hvězda za 1. díl, jedna za soundtrack a třetí za záporáka Brúka (jo jo, autor komentáře jako mladý jižní Moravan skutečně myslel, že Brook, to je takovej brouk). ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Televizní klasika konce 70. let (seriál vznikl roku 1976 a vysílal se 1979) přivedla na obrazovky neohroženého vůdce tygrů z Mompracemu, kteří bojují za nezávislost svého ostrova proti britské nadvládě. Po jedné nezdařené akci je však Sandokan zraněn a zachrání jej dcera anglického guvernéra, která se do něho zamiluje, jak jinak. Ale boj je boj, povinnost volá, a lady Marion se musí rozhodnout, zda zůstane hodnou dceruškou, nebo se postaví po bok statečného bojovníka. Všechny díly seriálu vycházejí po dvou dílech na samostatném disku, a zajímavostí je, že jak titulky a zpracování obrazu, tak dabing jsou převzaty z Československé televize, tedy Sandokana mluví Viktor Preiss například. Kromě dabingu zde vlastně ani žádná jiná zvuková stopa není (tedy ani italská), nenajdeme zde žádné titulky a bonusů jen pomálu. Jsou to jednak velice hezky řešené biografie a filmografie (potažmo bibliografie) autora předlohy Emilia Salgariho, režiséra a tří hlavních herců, a druhak fotogalerie DVD obalů Sandokana z celého světa (1:25). ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Viděno znova a zdaleka to není zlé a 3* nejsou z nostalgie. Dobře, leckteré vedlejší postavy jsou naivně a amatérsky ztvárněné, ale Brooke je perfektní, Yanéz muj oblíbenec, Marianna krásná a Sandokan stále cool. Plus, který z dnešních seriálu se odehrává v tropech a mimo několik místností? Scéna lovu tygra - ty věže na slonech - super! Několikrát zajímavá práce s kamerou - detail na sandokanovu tvář a v pozadí naznačeni britští vojáci. Lodě, bílé moře, Marianna oblečená do toho, co našla na sandokanově lodi a s nezavázanými horními šňurkami. Vlastně 3,5*. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ještě donedávna jsem si celou dobu myslel, že Sandokana hrál Jirka Lábus. No, není tomu tak a tygr z Mompračenu je někdo jiný, přesto ale musím říct, že stále šaramantní, stále šlechetný a stále nebezpečný. Je to samozřejmě jeden velký seriálový mindfuck (česky mozkojeb), na který se nedá vlastně dívat. Snad jedině chudé dítě normalizace vezme Sandokanem za vděk. A protože to je můj případ a pamatuju si, že jsem kvůli tomu skoro nespal, pět hvězd je docela adekvátní ohodnocení. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Svatý muž udělá Marianně (Carole André) na čele tradiční červenou tečku bindi a na její dotaz jí odpoví, že jí tímto žehná, aby měla úspěch. Bindi je ale symbolem vdané nebo zadané ženy. (Nick321)
  • Taliansky seriál zmenil indickému hercovi Kabirovi Bedimu (Sandokan) život. V čase najväčšej slávy dokonca musel pred svojimi náruživými obdivovateľkami utekať po strechách áut. Na druhej strane sa ocitol pred problémom, že tvorcovia sa ho báli obsadiť do čohokoľvek iného. Musel teda odísť niekam, kde Sandokana nepoznajú – do Hollywoodu. (Raccoon.city)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)

Reklama

Reklama