Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

LeoH 

všechny recenze uživatele

To je v poslední době druhý seriál z dob mého dětství (ale Sandokana jsem na rozdíl od Tajuplného ostrova považoval za ptákovinu už tenkrát), u kterého mě po letech zaujalo, jak mezi vším tím amatérismem ční úroveň hudební složky. Holt to asi bude tím, že seriálové médium bylo tou dobou v plínkách a málokdo pořádně věděl, co s ním, zato muziku už lidstvo přece jenom pár staletí dělalo. A ještě k té ptákovinovitosti – pár životných postav (Yanez, Brooke) i pár působivých momentů (v druhé polovině) se tam najde, ale jako celek to bylo skrz celkovou naivitu a utahanost k neukoukání už tenkrát, natož dnes. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem hltal Sandokanova dobrodružství a při jeho souboji s tygrem se mi tajil dech. Po letech však musím říct, že kromě charismatu (i když prkenného) Kabira Bediho, půvabu Caroly André a ústřední melodie bratří Angelisů na všem zub času notně zaúřadoval. Značně naivní (i v rámci žánru), rozvláčné a uloudané (poloviční délka by bohatě stačila). Kult s velkým K, jehož sláva pominula. Černý korzár je jiná liga. S ohledem na nostalgii útlocitných 50%. ()

Reklama

Yarwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který dychtivě sledovala děcka stejně jako dospělí - v první polovině osmdesátých let to byla exotická bomba, která skýkala akčnost stejně jako hlubší děj. Spravedlivý boj šlechtice proti nadnárodní společnosti, velká láska a velkorysá výprava zaručila velkolepý úspěch a buďto založila podklad pro budoucí kariéru zúčastněných herců, nebo poskytla vrchol jejich kariéry. Bílé tričko s malým červeným odznakem Sandokana na hrudi bylo mým nejoblíbenějším - je to pryč, ale emoce s tímto snímkem zůstávají. Blíže viz jednotlivé díly. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Televizní klasika konce 70. let (seriál vznikl roku 1976 a vysílal se 1979) přivedla na obrazovky neohroženého vůdce tygrů z Mompracemu, kteří bojují za nezávislost svého ostrova proti britské nadvládě. Po jedné nezdařené akci je však Sandokan zraněn a zachrání jej dcera anglického guvernéra, která se do něho zamiluje, jak jinak. Ale boj je boj, povinnost volá, a lady Marion se musí rozhodnout, zda zůstane hodnou dceruškou, nebo se postaví po bok statečného bojovníka. Všechny díly seriálu vycházejí po dvou dílech na samostatném disku, a zajímavostí je, že jak titulky a zpracování obrazu, tak dabing jsou převzaty z Československé televize, tedy Sandokana mluví Viktor Preiss například. Kromě dabingu zde vlastně ani žádná jiná zvuková stopa není (tedy ani italská), nenajdeme zde žádné titulky a bonusů jen pomálu. Jsou to jednak velice hezky řešené biografie a filmografie (potažmo bibliografie) autora předlohy Emilia Salgariho, režiséra a tří hlavních herců, a druhak fotogalerie DVD obalů Sandokana z celého světa (1:25). ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Říkejte si, že to je naivní, že triky stojí za prd, že souboje nic moc a já nevím co ještě. Ale srdce na duši, kdo z nás, kteří jsou dnes chlapi, a kdysi byli kluky, tento serál nehltali. Sandokán byl mnohokrát zfilmován, ale Sollima dal Sandokanovi dar divokosti, přírody, Malajzie, domorodců, tygry a slony a tvář Sandokana v podobě inda a tím exota a ne itala nebo američana. Navíc úžasná hudba bratrů Angelisových. A já zpívám ....tygr z Mompračenu. Jo, kdysi naši uměli dabing. Sandokan ala Prais, Mariana ala skvělá Macuichová, James Brook jako kouzelný Růžek. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)
  • Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu. (DZOUKR)
  • Svatý muž udělá Marianně (Carole André) na čele tradiční červenou tečku bindi a na její dotaz jí odpoví, že jí tímto žehná, aby měla úspěch. Bindi je ale symbolem vdané nebo zadané ženy. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno