Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vedle céček, Rubikovy kostky a Holek z naší školky určitě největší hit mých let školou povinných. Kabir Bedi tu zúročil své charyzma asi nejlépe ve své kariéře (snad vyjma Černého korzára), zdařile navozená exotická atmosféra a nostalgie také dělají své, ale k čtyřhvězdičkovému hodnocení značnou měrou přispěli hlavně dajačtí lovci lebek - od dětství moje oblíbená "sandokaní " rekvizita. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Oproti většině místních komentářů nemíním nostalgicky vzpomínat, kdy jsem seriál viděl poprvé či jaké emoce ve mne vzpomínky na mládí vyvolávají. Rok vzniku je samozřejmě znát na vizuálním provedení, ekonomická síla produkce na výpravě, ale to vše může být v době velkolepě vypadajících slátanin také příslibem. Ano, akční scény vyvolávají úsměv, nicméně příběh má logiku, postavy nejsou černobílé a řeší mnoho rozporů (už jen Sandokanův "únos" Mariany je spojen se zabíjením vojáků její tělesné stráže, kteří jí jen o pár sekund dříve vyjadřovali oddanost). Otevřený a temný konec je na výtečnou a pokusy dodat do seriálu etnografické zajímavosti jsou překvapivé. Samozřejmě, svatba ústřední dvojice se pak neúnosně protáhne, nicméně pokus o cestopisný dokument byl vlastně zajímavým nápadem. Rovněž reálie (dost možná dané chudou výpravou) jsou skutečně reálné a piráti tak operují dobově uvěřitelnou a vůči Británii směšnou silou. Sandokan je výborným příběhem s orientálním způsobem vyprávění. A k tomuto typu vyprávění tak nějak patří i zabíjení tygrů ve skoku či uspávací prášky v prstenech. Sandokanovi ubližuje zásadně jen jedna věc. Sandokan samotný, Kabir Bedi se tak moc položil do své životní role "tygra", že vzbuzuje úsměv a navozuje pocit trapnosti. Po place se pohybuje spíše jako opice a dává tak herecky vyniknout dalším hlavním postavám, z nichž nejen vynikající Adolfo Celi a vtipný Philippe Leroy, ale za mne překvapivě také Carole André v roli Mariany podávají přesvědčivé výkony. Heterosexuální "červená knihovna" je v současnosti vzácností. A pokud vás pohoršuje... ruku na srdce, minimálně bílý rádža ze Saravaku si jako výtečný záporák zaslouží vaše sympatie. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Co, já tohle veledílo ještě nemám okomentované?! Inu v časech mého dětství obrovský kult, aspoň mezi mými vrstevníky. Pamatuju na zuřivé bitky s dlouhými pravítky o přestávkách... Když jsem skákal ze školní lavice s napřaženým pravítkem mezi chumel "bojovníků" s válečnickým pokřikem "Sandokan!", určitě jsem se v tu chvíli cítil opravdu jako Sandokan, tygr z Mompracemu, byl jsem v džungli nebo na pirátské fregatě a ne v učebně, a v ruce jsem netřímal pravítko třicítku, nýbrž metrovou mačetu. Ale kdysi před lety (ještě před mým členstvím na ČSFD) jsem udělal tu zásadní chybu, že jsem si tuhle nostalgickou srdcovku stáhl a znovu zkouknul... No, popravdě proklikal. Cože, tahle retardovaná, kostýmní a užvaněná italská telenovela že je TEN Sandokan? Se zmalovaným kašparem Bedim, téměř bez jakékoliv akce a napětí? A ta tuctová zmalovaná čůza Marianna že má být ona "perla z Labuanu"? Eh, strašlivé zklamání a třetí hvězda jen z nostalgie. A taky tedy za ten titulkový song, je pořád skvělý (samozřejmě že ten originální, italský, ne ten kvazi od Hložka s Gottwaldem). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tygra z Mompračemu jsem jeden čas nosil nažehleného i na tričku a bylo to mé nejoblíbenější tričko. Strejda ho někde sehnal na pouti.... Seriál jsem tehdy hltal plnými doušky kdykoliv běžel v TV. A tehdy na to čučela celá rodina. Sandokan byl televizní událost. Dnes, po letech jsem jej náhodou shlédl a shodou okolností zrovna díl, kde Sandokan chrání lady Mariannu před tygrem, kterého zabije při společném skoku nožem.... Dnes už je to k smíchu, ale za to retro a vzpomínky dávám za dvě. * * ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Věru těžké hodnocení... Zdá se, že pobláznit děti kolem osmi, deseti let něčím ne zcela okoukaným a exoticky vyhlížejícím bylo strašně snadné. Skutečně slaboučké herecké výkony, minimum akce, v podstatě konverzačka v hezkých kulisách a s dobře zapamatovatelnou ústřední melodií. Každopádně největší záhada toho příběhu je, jak spolu všichni ti lidé mluvili. Domorodci uměli anglicky? Nebo ti evropané rozuměli jednomu z těch asi pěti jazyků, kterým se v Malajsii mluví? Prostě záhada... Celkový dojem: 55% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Natáčanie prebiehalo na ostrove Gemia v juhočínskom mori, v meste Bhuvanagiri v indickom štáte Telangána,v meste Thuckalay na juhu Indie a v Malajzii v meste Terengganu. (dyfur)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)
  • Taliansky seriál zmenil indickému hercovi Kabirovi Bedimu (Sandokan) život. V čase najväčšej slávy dokonca musel pred svojimi náruživými obdivovateľkami utekať po strechách áut. Na druhej strane sa ocitol pred problémom, že tvorcovia sa ho báli obsadiť do čohokoľvek iného. Musel teda odísť niekam, kde Sandokana nepoznajú – do Hollywoodu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama