Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (609)

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

I to málo, co o zahraničním filmu vím, mne nutí přiznat, že Polanský natočil bezpochyby kvalitnější filmy. Ale ten ďábel, který tu vystrkuje růžky ze všech koutů, mne uhranul a přesvědčil, abych měl právě Devátou bránu nejradši. Ani pozvolna vadnoucí konec završený ďábelským živočišným sexem mi neodradí, protože i v kvalitnější Rosemary je ještě slabší. Nesrovnalosti v rytinách starých knih, z kterých přímo čiší podpis Satana a závan pekla, to je moje a víc to pitvat nebudu! Kdybych se nebál, že způsobím v dnešní době interpelace až v Evropském parlamentu, dal bych pátou*, protože jsem konečně našel člověka, i když fiktivního, který kouří víc než já! :) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film. Ani bych ho nenazval hororem. Škoda, že se lehce vleče, některé věci tam trochu nedávají smysl, nebo nejsou úplně vysvětlené. Johnny Depp hraje odborníka na staré knihy, který dostane za úkol prozkoumat v Evropě jednu záhadnou satanskou knihu. O tyto knihy je ale velký zájem, a tak se většina jejich majitelů nedožije konce filmu. Určitě se tam ale najde pár části, pro které se na to vyplatí podívat. Jsou tam hezké scenérie. "Jsem nezranitelný!" ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem měl s Romanem Polanskim menší rozepři. Po dlouhém vyjednávání jsme se dohodli, že než jej definitivně shledám kokotem, tak se kouknu na jeho další snímek, který se mi měsíce letoucí válel na disku. Volba padla na 9. bránu. Rozhodně nejen proto, že je Johnny Depp borec a chovám k němu čistě heterosexuální lásku. Mimo jiné se mi potvrdilo podezření, že je Emmanuelle Seigner jeho osobní stavitelka jeho stanu, jestli mi rozumíte. Po zhlédnutí je zcela jasná jedna věc, tím kokotem jej shledat nemohu a výše zmíněný předmět naši rozepře byl čistý omyl. Místo dvou hodin nudy jsem si prožil tentokrát 2 hodiny konstantního napětí, prohloubil si obdiv k Johnnymu a potvrdil si, že jeho pozice mezi mými oblíbenci je neotřesitelná a neovlivnilo by ji ani to, kdyby si střihl menší roličku pseudo upíra třeba hned vedle Parkinsona. Celou stopáž jsem dával pozor skoro jako ve škole a krůček po krůčku poodkrýval tajemnou oponu, která se nad tou satanskou literaturou vznášela. Nepopírám, že i mě mírně zarmoutil závěr, který otázky rozhodně nezodpověděl, nýbrž jen nakladl další. Ostatně jako celý film. Dost věcí tedy zůstalo divákům zahaleno tajemstvím a nebo je tu i ta možnost, že jsem jen retard a celé jsem to nepochopil. Nicméně, zamlouvalo se mi to. Snímek je správně tajemný a napínavý a já si jej zkrátka užil. Hororem bych si jej nazvat netroufl. K hororu má velmi daleko. Pokud tedy hledáte něco jako kvalitní mysteriózní thriller, tak jej mohu vřele doporučit. Romanovi tedy dlužím malinkou omluvu. Nebudu se tu pokoušet rozepsat, jak jsem si celou tuhle hru na tajemno vyložil já. Stejně by tomu nikdo nerozuměl. Jen ve zkratce prozradím, že výše zmíněnou Romanovu dvorní rozkuřovačku jsem shledal býti Satanem - tedy padlým andělem, či jak to Bible správně označuje. Neprozradím proč, protože chci být také chvíli tajemný. Hodnocení si troufnu posadit ke slabším 4. Cosi do sebe to prostě mělo a jaksi mi to sedlo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Polański sa po 31 rokoch (po Rosemary má dieťatko, mimochodom tiež podľa knihy) vracia k satanskému hororu, ale hoc už Rosemary má dieťatko nebola žiadna explicitná žánrovka, v Deviatej bráne slávny režisér našľapuje okolo hororu ešte opatrnejšie, než koncom 60. rokov. A to až do takej miery, že by som o adaptácii románu španielskeho autora Artura Pérez-Revertea (vyšiel aj v slovenčine pod názvom Dumasov klub) dokonca nehovorila ako o horore, ale ako o mysterióznom detektívnom trileri. Tempo je pomalé, film trvá dve a štvrť hodiny a skutočne sa nikam neponáhľa. Nedá sa povedať, že by to vadilo, dokonca čím je človek starší, tým si príjemne pomaly budovanú zákernú, tiesnivú a zlovestnú atmosféru labužníckejšie vychutná viac. Faktom ale je, že je to miestami proste predsa len nuda. 36-ročný Depp je skvelý, do úlohy Deana Corsa (v knihe Lucasa Corsa, čo som nepochopil, ale dobre) sa hodí perfektne. Parádna je tiež sexy Emmanuelle Seigner (od r. 1989 režisérova manželka), ktorá to tu miestami dáva až na Lindu Veszprémiovú z osemdesiatkového maďarského seriálu. Mimochodom, v dobe premiéry mala Kristove roky a ja sa pýtam: je to pri satanskom filme náhoda? Frank Langella je patrične démonický a vlastne sa mi páčili všetci herci. Čo mi okrem predsa len miestami naťahovaného tempa vadilo, bolo občasné (zrejme schválne, ako poznám Polańského) ladenie do pomaly až frašky, čo pravdupovediac mierne narúša celistvú, ponurú atmosféru (obskúrna bitka na schodoch, posexová bitka). Po komerčnej stránke žiadny zázrak, film stál temer 40 miliónov a nezarobil ich ani 60. Inak ale fajn film a ak by som si mal vybrať, či si ešte raz prečítam knihu alebo pozriem film, vyberiem si druhú možnosť. Ale na 4* to nemá. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Šifra mistra Romana je zručně natočená pohádka o tom něčem velikém, po čem lidstvo odvěků touží. A je jedno, jestli se to jmenuje Kámen mudrců, nebo Devátá brána. Asi jsem čekala nějakou smysluplnější pointu, ale bylo to jako rána na solar, celou dobu jsem se skvěle bavila a pak, inu pak přišel závěr. Již Borise v kruhu je dosti náročné zkousnout, ale ve srovnání se zbytkem vyvrcholení to bylo ještě dost pohodové scenáristické řemeslo. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Keď Dean Corso (Johnny Depp) vchádza do kancelárie Barónky Kesslerovej (Barbara Jefford) po druhýkrát, môžeme vidieť, že má tašku zavesenú krížom cez telo. No po ďalšom strihu mu visí na ľavom ramene. (tXtX)
  • Dva prodavači knih v Toledu jsou ve skutečnosti hráni jedním hercem (José López Rodero) za použití triků. (ČSFD)
  • Film je adaptací románu Artura Péreze-Reverta "Dumasův klub", ve kterém se umně mísí reálné s fikcí. Například tiskař Aristide Torchia je fiktivní, ačkoli je citován i v "Maxi Payneovi". (NinadeL)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama