Reklama

Reklama

Epizody(9)

Devítidílný seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní je snad trochu romantickou představu o vodohospodářích a jejich životě. Seriál natočil pro Československou televizi Ostrava František Mudra. Tehdy bylo zapotřebí ukázat divákům člověka silného, zásadového a zoceleného, který neustupuje přívalu problémů. A i když ztratí rodinu, stále se znovu staví na nohy. Devět dílů seriálu se soustřeďuje na soukromý život hlavních postav, řeší se partnerské konflikty, rozpady rodin apod.

Pavel Nový hraje hrázného Jana Palyzu. Jeho postava není jednoznačně ani kladná, ani záporná, i když převažují kladné vlastnosti. Jana Krausová ztvárnila roli Ivany Opatové, Palyzovy přítelkyně a svobodné matky, právě ona je dost nevyrovnanou osobností v partnerských vztazích. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

argenson 

všechny recenze uživatele

V šestým dílu let vrtulníkem s bezmála dokumentárním výkladem o přehradách na severní Moravě a živočišná dvojka Jandák-Smutná. To je asi tak všechno, co tady za něco stojí. Jinak sledujeme divný chování hlavních postav a křečovitý zápletky (vybírání výpalného partičkou Jana Krause). Nejzábavnější jsou na začátku každýho dílu ty tříminutový rekapitulace zásadních dějových zvratů z dílu předchozího. Tohle totiž stačí k pochopení, že v celým seriálu jsou zásadní dějový zvraty o hovně. Následuje smutek, že i pod tímhle je podepsán Jaroslav Dietl. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Určitě to není žádný skvost české tvorby, ale když se podívám na ty hnusy, které se dnes točí, tak je tohle pořád dobré. Žádná tvůrčí násilnost, vyumělkovanost ani ubohost, jako v dnešních serálech, které jsou stejně uvěřitelné jako to, že země je placatá. Herecké výkony nejsou žádný zázrak, režie také ne, ale standardní lidskost Dietlova scénáře to vynahrazuje, je to takový nenáročný odpočinek, i když chvílemi už moc dlouhý. ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tak tohle ne. Jak mi v jiných seriálech vadí, že Dietl uzavřel všechny osudy sluníčkově a každý si našel tu svou lásku, tak tenhle "opačný styl" mi přišel snad ještě horší. Zjednodušeně: všechny kladné postavy (kladné, ne sympatické) dopadnou špatně a všechny svině jsou spokojený :)) Problém pak mám i s jednotlivými charaktery, protože jsem nenašla jedinou postavu, který bych nějak fandila. Tak nějak je shrnuje označení "fňukalové". Skoro všechny fňukají nad svým "údělem", aniž by cokoliv změnily. Hrázný Pavla Nového si nechá utéct ženskou a nijak za ni nebojuje, jeho parťák coby Vítězslav Jandák je machistický prase, submisivní manželka Jitky Smutné blbá nána, která se ohne, kdykoliv dostane nový kostýmek... A dalo by se pokračovat skoro donekonečna. A ani ten děj není nějak zvlášť objevný. Buď je málo vody, nebo hodně. Hm. Oceňuju ale, že to nevypadá nejhůř a nápad s kamerou na motorce chválím. Viděla jsem ale od Dietla lepší seriály a nemyslím si, že by za to všechno mohl Luboš Zaorálek a scenárista byl bez viny - to by museli ten scénář totálně překopat. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám ráda prázdniny. protože Česká televize v tomto čase z úsporných důvodů vždy sáhne do svého archivu a vysílá staré, pozapomenuté seriály, pohádky, inscenace a zábavné pořady, čímž mne vždycky potěší. Tento seriál pojednávající o vodě, jejím občasném nedostatku i nadbytku je v současné době častých záplav i dlouhodobého sucha docela aktuální. Problémy s vodou jen okrajově doplňují jinak spíše vztahový příběh skupiny lidí žijících na samotě, daleko od městského ruchu. Pavla Nového, který nedostával mnoho hlavních rolí, postava hrázného Palyzy proslavila. Děj není příliš dramatický, ale docela uvěřitelný, herecké výkony nejsou nikterak oslnivé, ale v rámci možností ujdou. Dřív se mi seriál tolik nelíbil, ale při srovnání se současnou seriálovou tvorbou postoupil o několik příček výš. Ne, že by byl tak dobrý, ale spíš proto, že dnešní seriály jsou tak mizerné. Je to smutné, ale je to tak. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Zatímco v současných seriálových paskvilech, kde místo kvality rozhoduje pouze kvantita, tedy čím více dílů, tím lépe, tak u těch starších se jednalo přesně o opak. Kvalita byla prioritou. Odráželo se to také tím, že do nějakých zhruba 10 - 20ti dílů je možné zahrnout všechno podstatné a přitom se neopakovat. Stejně tak tomu je i u seriálu Velké sedlo, kde je barvitým a poutavým způsobem vykreslen příběh hrázného, ve skvělém podání Pavla Nového, jenž dává přednost své práci před odstěhováním se pryč s manželkou, která nebyla schopna pochopit, co pro něj přehrada a práce kolem ní znamená. V tomto dojemném, místy i dramatickém příběhu Pavlu Novému skvěle sekundují V. Jandák, J. Smutná, I. Vyskočil, J. Krausová, J. Holý či krásně legrační K. Vochoč. Zvlášť bych chtěl vyzdvihnout pro mě zcela neznámého herce Tomáše Jirmana, který předvedl tak věrohodný výkon, až měl člověk dojem, že to snad ani nehraje, ale žije! Scénář je na 4 bodíky, herecké výkony 5, hudba 5, natáčecí prostředí 5, celkem tedy zasloužených 5 bodíků. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (20)

  • Nad přehradou je památník Joy Adams, autorky slavné knížky „Příběh lvice“ Elsy, která se v místech dnešní přehrady narodila. [Zdroj: Krajské listy.cz] (Duoscop)
  • Natáčelo se na přehradě Kružberk, na nádrži Hrázka v Podhradí u Vítkova, Ostravě - Plesné, Kerharticích, přehradě Slezská Harta. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Tento díl se natáčel na přehradě Kružberk, na nádraží Budišov nad Budišovkou, v Ostravě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama