Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devatenáctiletý Adam (Josef Trojan) je pacientem protialkoholní léčebny. Ocitá se tak na místě, které si většina lidí spojuje s už staršími, profesionálními opilci. Jenže realita je jiná. Alkoholově závislými se stávají čím dál častěji i velmi mladí lidé. Stačí k tomu málo. Adam měl život před sebou. Zbývalo mu jen dodělat maturitu, poslat přihlášku na vejšku. Ale to nespěchalo, byly to hlavně správné časy na pořádnou pařbu s partou, na rande s holkou nebo na pivko či něco ostřejšího s kámošem. Adam byl přesvědčený, že má všechno pod kontrolou. Pití vnímal jako účinný lék proti nudě, připadal si po něm mnohem odvázanější a vtipnější. A jeho rodiče? Ti byli v pohodě a díky bohu si ho moc nevšímali. Jenomže pak se to podělalo a přišel nevyhnutelný průšvih. Adam se nedobrovolně dostal do léčebny. Zde přísnému odvykacímu režimu zpočátku vzdoruje, setkává se s dalšími pacienty a s jejich životy poznamenanými alkoholovou závislostí. Negativní postoj k léčbě a v podstatě i k vlastnímu životu Adamovi vydrží do chvíle, než se sblíží s empatickým terapeutem. Nehostinné prostředí léčebny se pro Adama mění v útočiště a postupně se stává místem sebereflexe nedávné události, která nenávratně změnila jeho život. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Abstinent. V našich končinách takmer cudzie slovo. Nesmrteľná téma, ktorá môže byť podaná rozmanitými spôsobmi. Toto prevedenie mi však prišlo slabé, bez drámy a amatérske. Teda najmä tí herci, to bolo naozaj podpriemerné. Nič mi ten film nedal. Akurát sa tak vliekol, že pri ňom stihnete v pohode vypiť fľašu Jacka. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český film popisující o událostech v protialkoholní léčebně, kam se dostane devatenáctiletý Adam (J. Trojan). Tento mladík zavinil v opilosti autonehodu a kvůli snížení trestu je zařazen do léčení pod vedením terapeuta V. Fridricha. Film vyplňuje značné množství retrospektivních úseků, díky nimž si může divák udělat představu o životě tohoto mladíka a o příčinách jeho pádu. Co se týká léčebných procedur, snímek se věnuje pouze nepříliš dlouhým dialogům s terapeutem, seznámení s mladou alkoholičkou A. Bereckovou, starým pijanem M. Čížkem a Adamovým úvahám, jež bývají přerušeny odvozem mrtvých těl z ústavu. Minimálně polovinu filmu vyplňují mladíkovy vzpomínky na minulost, kdy si uvědomuje, jak se ho touha po alkoholu postupně zmocňovala, až nebyl schopen myslet na nic jiného. Přesto si myslím, že jeho závislost byla pouze na počátku a nikoli příliš hluboká, takže osudová nehoda ho pouze postavila na správnou cestu a snad mu zachránila budoucnost. Současně shledávám, že snímek díky četným retrospektivám a absenci dramatických a šokujících událostí částečně vnímám jako dokumentární pokus o nahlédnutí do života maturanta, jemuž byla ponechána příliš velká svoboda. Adamovi rodiče L. Hlavica a K. Frejová byli ve snímku zaznamenáni pouze okrajově, stejně jako ve skutečném Adamově životě. Naopak velmi pozitivně hodnotím herecký výkon hlavní postavy Josefa Trojana a domnívám se, že jeho slavný otec může být spokojen. Roli Adamova kamaráda a pijáckého kumpána, jenž měl lví podíl na jeho potížích, ztvárnil Š. Fridrich. Mezi filmy z protialkoholických léčeben se však film D. Vignera určitě neumístí na předních pozicích, neboť díky plochému a částečně prázdnému ději ho čeká pouze průměrné hodnocení. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Předvídatelná polonuda. 1)  Tento generační film zplodil 35letý spoluscenárista a režisér David Vigner. Vytvořil snímek, který spíš připomíná studentský film než něco vážně míněného. Do očí bijí polopatická východiska a závěry. Tvůrci se zalykají představou, jak pěkně podle příručky všechno zobrazili. Přitom vidíme jen samé triviality._____ 2)  18letý Josef Trojan (Adam) trochu přehrával, ale vcelku svému otci Ondřeji ostudu neudělal, snažil se a roli zahrál přiměřeně svému věku a herecké zkušenosti._____ 3)  Nejvíce se mi líbil 19letý přitažlivý Šimon Fridrich (Adamův kámoš Kamil), který pochází z herecké rodiny (matka Barbara Lukešová, otec Vasil Fridrich - zde terapeut) a který se za svůj herecký výkon stydět nemusí._____ 4)  Film poslouží jako poněkud naivní a tezovitá terapeutická pomůcka pro protialkoholní léčebny._____ 5)  Výstižný koment: Fifer**. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tyhle těžký témat se blbě zpracovávají, ale když budu srovnávat třeba se Švehlíkem a jeho Úsměvy smutných mužů, tak Trojan herecky nemůže prohrát. Celkově Abstinent trochu působí jako absolventský projekt a neumím si představit, že bych na tohle šel do kina. Chybí tomu něco, ale dost možná mi jen přišlo zbytečný o tomhle takhle tohle natočit. Zaujala Andrea Berecková, pěkná a přirozená. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film má hoďku dvadsať, ale svojim artovým a komorným pojatím dokáže občas tiež pekne nudiť. Materiál dobrý, o tom žiadna, taktiež mladýTrojan znovu dokazuje , že sa potatil a podedil, ale akosi som mui ten príbeh a pocity neveril. nechcem špekulovať, či trvalá návykovosť a absťáky sa dajú zvládnuť hneď zkraja, ale keď si spomeniem na seba a na našu partiu v -nástich rokoch, tak tento film je čajíčkom pre deti :) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení trvalo 24 dní. (Duoscop)

Reklama

Reklama