Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (708)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $100miliónov║ Tržby USA $10,853,945║ Tržby Celosvetovo $30,552,111▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $886,352║ Tržby za predaj DVD v USA $547,256║ Na Ridley Scotta troška viac komornejší príbeh než sme zvyklí. Pre neho aj troška nezvyklí štýl rozprávania príbehu. Rozdelený na tri uhly pohľadu, čím prekvapuje. Aj keď osobne by som tam trošku viac zamiešal z kartami, lebo moc veľké rozdiely tam teda neboli ponúknuté, v podstate išlo stále o takmer ten istý dojem z danej nešťastnej situácie, mohla sa tam viac zavádzať! Herecky mi to na prvý pohľad moc neštýmovalo, veď Affleck, Damon, Driver v historickom epose!? ale postupne si človek, zvykne na tieto tváre. Najviac lahodí objav roka 2021 sympatická a dobre herecky disponovaná Jodie Comer. Tam sa dá uveriť že im teda riadne pomotala hlavy.  Výpravnosť to má opäť ohromnú, to je Scottov nevyhnutný štandard.  Záverečná bitka pridáva razantne body na vrch, kľudne by som bral takýchto súbojov vo filme viac, úplne že extáza. Ridley si robí už takú obdobnú Križiackú sériu filmov: Kráľovstvo nebeské, Robin Hood, Posledný súboj... len tak ďalej. /90%/ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zakončen víkend ve stylu Ridleyho nových filmů, které jdou kvůli pandemii jen krátce po sobě v kinech. Pravidelně vzpomínám na to, jak mi ve velké míře chybí obří historické eposy, ve kterých právě Ridley Scott zanechal za svou kariéru nemalou stopu. A věděl jsem předem, že Poslední souboj bude spíše komorní záležitost, leč bohužel hrozně drahá a nikdo na ni do kina nepřišel. A překvapilo mě, že nakonec je ve filmu více bitev než jsem čekal a titulní závěrečný souboj je jedna velká brutální lahůdka. Matt Damon a Adam Driver jsou dva dokonalé protipóly a jejich řevnivost mě hrozně bavila sledovat. Ne, že bych si to užil jako film roku, ale přesné takové snímky mi dělají velikost a pevně doufám, že pokud bude mít ještě síly, tenhle komerční propadák mu už v závěru kariéry neuškodí a ještě nějaký podobný flák natočí. Kromě Krále a Krále Psance od Netflixu si na jiné filmy z nedávné doby ani nevybavím a je to obrovská škoda. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Spolehlivě skvělá režie Ridleyho Scotta se tentokrát potkala s neméně skvělým scénářem, který si s divákem nádherně pohraje. Tři hlavní postavy, tři pohledy na jednu věc... A ačkoliv se ty pohledy liší, neznamená to nutně, že někdo z nich lže. To vše navíc v dokonalém hereckém podání, s nádhernou výpravou... A samozřejmě s tím titulním soubojem. Jen jednou za čas se objeví takový biják, jehož jediný nedostatek je, že není o něco delší. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Film, který chce být zároveň feministický, protože to je cool a in, a zároveň historický a o intrikách u dvora, protože to táhne, a zároveň se věnovat problému subjektivní pravdy a fenoménu interpretace a sebeklamu, protože to je dostatečně intelektuální, a zároveň chce být o přátelství a o vazalství atd. atp., a při všech těch liniích, kterým se tak či onak věnuje, je vlastně obsahově rozpadlý a působí jalově, a navíc poněkud arogantně opomíjí fakt, že ve všech zvolených kategoriích už má kinematografie svoje opusy, takže takovéhle spojení by u slavného režiséra mohlo fungovat, jen pokud by všechna ta pole ovládl, jedinečně skloubil, aby se navzájem posilovala v nějakém uhrančivém, nesmlouvavě platném a originálním nasvícení našeho vztahu ke skutečnosti. To ale nebylo Scottovou ambicí, stačil mu divácky poutavý, ale vlastně nenáročný, nehluboký a ve všem průměrný počin, který potáhnou slavná jména a jistá kinosálová výpravnost. Nabízí sice zdánlivě celou řadu témat k zamyšlení, ale sám s nimi nijak objevně nepracuje. Je to vlastně nenáročný kýč. Tři různé perspektivy nejsou nijak do hloubky propracované, jejich odlišnosti pochopitelné jsou, to v čem se shodují, se naopak někdy opakuje zbytečně, nadbytečně, nebo dokonce bezmyšlenkovitě a lze rychle pochopit, že se nad tím nemá uvažovat příliš do hloubky, stejně jako nad těmi rozdíly - jejich součet netvoří ústrojný celek s vlastním významem, mají se interpretovat jen ad hoc, jednotlivě, odtržitě. Ostatně oslabující pro vyznění (zato méně autorsky náročné) je i to, že právě prožitky jednotlivých protagonistů nejsou natočené z osobní perspektivy, jejich očima, takže se pro diváka objektivně stírá, co režisér zamýšlel zdůraznit jako rozdíl, v čem měla být shoda, byť by to třeba do prožívání postavy zapadalo jinak, a co ho jen dostatečně nezajímalo, aby o tom uvažoval. Snímku chybí hloubka, kompaktnost, integrita a přesah. A humor, mimo jiné se tenhle film bere zbytečně vážně, na to, jak je vlastně povrchní. Musím bohužel konstatovat, že zatímco se s gustem dychtivě a po kdovíkolikáté vrátím ke Zneuctění, , které při vší vtipnosti na totéž téma zároveň dokáže i zastavit srdce a zazábst do morku kostí, než abych věnovala ještě další zlomek myšlenky tomuhle produktu, který se chce hlavně zavděčit širému mainstreamu. *~ ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

29. prosince 1386 před 635 lety se utkal Jean de Carrouges s Jacquesem le Grisem a Ridley Scott o tom natočil výborné drsně středověké drama pomocí tři pravd. A to Jeana de Carrougese (Matt Damon), Jacquea Le Gris (Adam Driver) a Marguerity de Carrouges(Jodie Comer). Poslední pravda je brána jako pravda nejdůležitější. Toho dne valná část diváků souboje božím soudem fandila Le Grisovi. Část dám pro jeho krásu a šarm, Pierre II d'Alençon (Ben Affleck) mu fandil protože byl lepším leníkem a určitá část davu chtěla kromě rytířského duelu vidět ještě upálení.  Bez abych prozrazoval dohledatelný výsledek střetu, tak bych chtěl napsat, že Pierre II d'Alençon měl mimo jiných potomků Pierre bastarda d'Alençon, pána Aunou - takové pěkného panství - vesnice. Jean de Carrouges měl také více potomků. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Vyřízení si účtů, či prokázání nevinny v době, kdy se film odehrává, formou soubojů bylo již na ústupu. Především bylo těžké se ho domoci, protože ho musel posvětit samotný král. Tento konkrétní souboj byl dokonce odložen z původního termínu do času Vánoc, jelikož tehdejší král Karel VI. (Alex Lawther) si nechtěl souboj nechat ujít, ale bránilo mu v tom tažení na Angličany. (vyfuk)
  • Skutečný Jacques Le Gris (Adam Driver) byl pasován na rytíře jen pár okamžiků před soubojem. (vyfuk)
  • Ve scénách odehrávajících se v Paříži lze kolem slavné katedrály Notre-Dame vidět lešení, nicméně ve skutečnosti byla katedrála dokončena již v roce 1270, tedy téměř století před událostmi filmu. (NiWi)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama