Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Lord Macbeth (Denzel Washington) je přesvědčen trojicí čarodějnic, že je jeho osudem stát se příštím králem celého Skotska. Ambiciózní žena (Frances McDormand) jej v tom podporuje a k naplnění proroctví zbývá jediné – zbavit se krále současného (Brendan Gleeson). (buzzwoody)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (74)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád Joela Coena,mám rád Denzela a Macbeth je klasika.Přesto to spojení dohromady nefunguje úplně naplno.Coenova adaptace má mnohem blíž ke klasickému divadlu než filmu (což by koneckonců nevadilo),herci hrají dobře,Denzel sem sedí,černobílá tomu sluší a atmosféra je místy víc než slušná,přesto je ale výsledek spíš jen lehčí nadprůměr a kdybych si měl vybrat na které zpracování se podívám,sáhl bych mnohem raději po tom s Michaelem Fassbenderem.To disponovalo jistou formou uhrančivosti.Tahle verze jí bohužel nemá...60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Okázale neokázalé prolnutí divadelních a kinematografických tradic v příběhu, který je.. tak nějak vedlejší. Shakespeare psal nadčasová díla, která už jsou jako antické tragédie dávno spíše archetypy než plnokrevnými zápletkami, a Joel Coen to chápe. A vše tomu přizpůsobuje - časoprostor filmu je sice oficiálně popsán (Skotsko v 11. století), ale ve skutečnosti funguje jako svévolný fiktivní svět s prvky fantasy. Tohle je Shakespeare, ne učebnice dějepisu, tudíž ani obsazení černošských herců prostě není a nemůže být problém. Prostředí je osvětlováno a inscenováno tak, že opravdu připomíná jeviště, ovšem zdokonalené promyšleně volenými filmovými postupy. Inspirace expresionismem je mnohdy zřejmá, jindy jen návodná - film sice ve svém černobílém formátu 4:3 a se scénami, které neoplývají dynamickým pohybem, vypadá jako produkt starší doby, ale režie je jinak moderní a nechybí jí žádné klasické normy jako záběr/protizáběr nebo časté střihy na detaily. A vše vypadá moc krásně, i když ten chlad kamenných stěn a zamlžených vřesovišť, kde není vidět na krok, dopadá i na vyprávění. Opět je to tedy ‘jen’ uctivá sprška básnických a archaických monologů, v níž zaniká vývoj postav a skoro vše se odehraje hrozně mechanicky. Tedy až na několik nádherně inscenovaných scén, v nichž se dramatický efekt náhle probouzí. Je to určitě soustředěný a dobrý film, jen mi přišel ve finále moc uspěchaný a netečný. Denzel i Frances každopádně válí a Joel Coen ukazuje, že svému médiu rozumí a umí jej aplikovat i na čistou divadelní látku. 75 % ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(23/2022) / Zaujímavý experiment v podaní A24 a AppleTV ktorý dokázali spojiť veľmi zaujímavý herecko režisérsky team. Celý zážitok stojí na originálnom spracovaní. Ak to niekomu sadne, myslím že to bude vedieť oceniť. Ja som sa veľmi snažil aby sa mi film páčil, ale bohužiaľ nevydalo, základný problém bola expresívna divadelnosť, naozaj film je až bizarný. Potešili ma ale herci, špeciálne Frances McDormand. (5/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nedá sa povedať - nezaujímavé. Nedá sa povedať - nie je to originálne. Nedá sa povedať - že by vyslovene nebavilo. Lenže cely snímok ťahá “čisto” herecké obsadenie, samotný príbeh mi už však bol vďaka forme spracovania akýsi cudzí. Milovníci divadla sa budú cítiť ako diváci v prvej rade. Ostatní to buď prežijú, alebo skončia ako MacBeth. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka filmu je dokonalá. Moc se mi líbil černobílý efekt, dávalo tomu trachu tajemna a jednoduchosti. Celkově to bylo pojaté hodně divadelně, což se mi také líbilo. To shrnuje jednu hvězdičku. Druhá hvězda je za skvělé herecké výkony. Denzel a Frances naprosto boží, věřila jsem jim každé slovo, každé gesto. A to je všechno. Macbeth vůbec nepatří mezi mé oblíbené Shakespearovy hry, nebavil mě když jsem ho četla a nebavil mě ani teď. Zdlouhavé dialogy jen o špatném svědomí a šílenství mě fakt neberou. Škoda, že ten text Coen nepojal trochu moderněji. Byl by to pak dobrý kontrast s tou divadelní a černobílou atmosférou. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu začalo 7.2.2020 v Los Angeles a trvalo 36 dní, čo je režisérov rekordný čas. Kompletne celý film bol natočený v interiéroch štúdia na takzvaných "soundstages." Jedným z dôvodov bol aj zámer tvorcov, aby film vyzeral čo najviac "odtrhnutý od reality." S výnimkou poslednej scény nie je žiadny záber z exteriéru. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Denzel Washington chystá třetího Equalizera

Denzel Washington chystá třetího Equalizera

13.01.2022

67letý oscarový herec a režisér Denzel Washington (Let, Americký gangster) oznámil, že se chystá na natáčení třetího Equalizera. Prozradil to při rozhovoru o svém nejnovějším snímku The Tragedy of… (více)

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Reklama

Reklama