Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Žlutý iris (S05E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Hercule Poirot má vzácnou příležitost vyřešit případ, jehož vyšetřování mu bylo v minulosti znemožněno. Při návštěvě Buenos Aires večeřel Poirot v luxusní restauraci. Iris Russellová, členka společnosti u jednoho z vedlejších stolů, náhle během večeře zemřela, poté co se napila vína vylepšeného kapkou cyankáli. Oficiální verze, že spáchala sebevraždu, slavného detektiva neuspokojila. Než ale mohl začít s vyšetřováním, došlo v Argentině k vojenskému převratu a Poirot byl ze země vyhoštěn. Dva roky nato otvírá majitel oné restaurace pobočku v Londýně. Při této příležitosti se v podniku scházejí všichni, kdo byli svědky smrti mladé ženy. A historie se opakuje s děsivou přesností. Po doušku vína se hroutí Irisina sestra. Klíčem k tomuto zločinu je nepochybně první vražda. Všichni přítomní z ní totiž mohli mít finanční prospěch. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (44)

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že jde o jeden z krátkých dílů se toho sem vlezlo opravdu hodně - flashbacky z Argentiny, státní převrat, krachující společnost a korupce, Poirot jako špión ve vězení, luxusní restaurace, tklivá jazzová píseň, jeden z nejodvážnějších způsobů provedení vraždy a Poirot tlačící fish and chips z novinového papíru... ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Volně inspirováno Cyankáli v šampaňském, což je má oblíbená detektivka od Agathy. Úvod příběhu situován do Argentiny za vojenského převratu, některé osoby vypuštěny, květinová jména sester (Rosemary a Iris) pozměněna, zavraždění i pachatel také a Anthonyho Browna (jenž zde není ani Browne ani detektiv) hraje poručík čekatel Simps z Hornblowera. Přesto nejlepší dosud viděné zpracování románu. Ale nedám mu plný počet hvězdiček, jelikož kvalit románu prostě nedosáhlo. I když ostatní zpracování byly mnohem horší... ()

Reklama

Stanmi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot vzpomíná na svůj jediný nevyřešený případ, kdy byl v restauraci v Buenos Aires svědkem (sebe)vraždy Iris Russellové na večeři pořádané jejím manželem, vraha však neměl šanci dopadnout, protože byl obviněn ze špionáže a vyhoštěn. Nyní po dvou letech pan Russell opět pořádát večeři, kde se sejde stejná společnost jako v Argentině a Poirot tuší, že se schyluje k další vraždě... Pasáž, kdy se Poirot vrácí ve zpomínkách do převratem zmítané Argentiny, je rozhodně slušná a svým dějem převyšuje celý zbytek dílu, škoda, že se tam neodehrával celý příběh. Tak nám po jedné indicii je celkem jasné, kdo vrahem je, ale jinak se jedná, o řekl bych standardní díl, který na ty nejlepší sice nemá, ale pořád je to dobře strávených padesát minut. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tě prsk - Hercule Poirot má výpravu, jež přesáhne přes hranici toho Lamanče, Brity volaného Ingliš Čenl! Je evidentní, že léto se neúprosně blíží - Hercule nebaští, Hercule zobe jak kosák ptačí zob. Inu, nedivte se - tento obrýlený mrož chce zapůsobit na žemlbáby na koupáku! Ani povzbuzování očima nedotlačilo Hercula k intenzivnějšímu potlesku - takhle může tleskat jedině vetchá Alžběta ty jeden nádivo! (jen tak dál a můžeš zamířit do svatostánku příbramského fotbalu, kde je vskutku komorní atmosféra) Ale to nejlepší nakonec - Don Perignot z Misery s příměsí kyanidu draselného! Hercule tenhle francouzský ležák koštne a využije své znalosti nabyté studiem oboru Department of Chemical Engineering and Biotechnology na Princetonu, New Yersey. 81% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda to byla opravdu rafinovaná, ale zároveň to byla taková sázka do loterie. V jednom okamžiku jsem si říkala, že by to ten brilantní detektiv nechal zajít tak daleko. Jeho jednoduchý nápad jsem prostě neprokoukla a tak to má být, člověk si má počkat na objasnění až do konce. Pak se všechno krásně rozplete a všechno dostane skutečný rozměr, který bývá často velmi jednoduchý. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama