Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Žlutý iris (S05E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Hercule Poirot má vzácnou příležitost vyřešit případ, jehož vyšetřování mu bylo v minulosti znemožněno. Při návštěvě Buenos Aires večeřel Poirot v luxusní restauraci. Iris Russellová, členka společnosti u jednoho z vedlejších stolů, náhle během večeře zemřela, poté co se napila vína vylepšeného kapkou cyankáli. Oficiální verze, že spáchala sebevraždu, slavného detektiva neuspokojila. Než ale mohl začít s vyšetřováním, došlo v Argentině k vojenskému převratu a Poirot byl ze země vyhoštěn. Dva roky nato otvírá majitel oné restaurace pobočku v Londýně. Při této příležitosti se v podniku scházejí všichni, kdo byli svědky smrti mladé ženy. A historie se opakuje s děsivou přesností. Po doušku vína se hroutí Irisina sestra. Klíčem k tomuto zločinu je nepochybně první vražda. Všichni přítomní z ní totiž mohli mít finanční prospěch. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (44)

Dale 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už ma nebaví pozerať tieto detektívky, keď v polovici viem, kto je vrah aj ako to urobil. Aj tú Poirotovu záverečnú fintu som hneď prekukol. Neviem, či to je len tak zle natočené, že mi je vrah hneď jasný, alebo by som na to prišiel aj pri čítaní knihy. Ale tu aj vďaka kratšej stopáži sa ten príbeh veľmi nerozvinul, nemalo to tú správnu atmosféru, jedna z najslabších častí Poirota. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nebojte se Poirote, zavolám na francouzskou ambasádu!" "Na belgickou! Na belgickou ambasádu!!!" Když děláte státní převrat jihoamerického typu, posledního koho v zemi chcete, je belgický čmuchal s mozkem výkonem zastiňujícím i pověstnou Hlubinu myšlení. Když mu ale dáte na výběr mezi kulkou mezi oči a lodí, která za hodinu odjíždí z Buenos Aires zpět do Evropy, lehce se ho zbavíte (koho taky ne). Jenže když za ním zůstane nevyřešený případ, můžete si být jisti, že o něm ještě uslyšíte. Škoda, že tenhle dít točili v prvních letech tohoto skvělého seriálu, tomuto příběhu v argentinské části by slušela opulentnější výprava, kterou známe z pozdějších sérií. I tak je to ale chuťovečka. ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že jde o jeden z krátkých dílů se toho sem vlezlo opravdu hodně - flashbacky z Argentiny, státní převrat, krachující společnost a korupce, Poirot jako špión ve vězení, luxusní restaurace, tklivá jazzová píseň, jeden z nejodvážnějších způsobů provedení vraždy a Poirot tlačící fish and chips z novinového papíru... ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot vzpomíná na svůj jediný nevyřešený případ, kdy byl v restauraci v Buenos Aires svědkem (sebe)vraždy Iris Russellové na večeři pořádané jejím manželem, vraha však neměl šanci dopadnout, protože byl obviněn ze špionáže a vyhoštěn. Nyní po dvou letech pan Russell opět pořádát večeři, kde se sejde stejná společnost jako v Argentině a Poirot tuší, že se schyluje k další vraždě... Pasáž, kdy se Poirot vrácí ve zpomínkách do převratem zmítané Argentiny, je rozhodně slušná a svým dějem převyšuje celý zbytek dílu, škoda, že se tam neodehrával celý příběh. Tak nám po jedné indicii je celkem jasné, kdo vrahem je, ale jinak se jedná, o řekl bych standardní díl, který na ty nejlepší sice nemá, ale pořád je to dobře strávených padesát minut. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hastings: „Je v anglickej kuchyni niečo, čo máte rád, Poirot?“ Hercule Poirot: „Angličania nemajú kuchyňu, priateľu, majú len jedlo.“ Hastings: „To je trochu kruté, ja...“ Hercule Poirot: „Mäso prepečené, zelenina príliš mäkká, syr nejedlý. A deň, keď Angličania vytvoria vlastné víno, je dňom, keď sa vrátim domov do Belgicka.“ Hm, tak Poirot nedokázal pred rokmi vyriešiť prípad! Je jasné, že to teraz napraví. Ako vždy, musí odhaliť, kto má zo smrti Iris Russellovej najväčší prospech. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama