Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Žlutý iris (S05E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Hercule Poirot má vzácnou příležitost vyřešit případ, jehož vyšetřování mu bylo v minulosti znemožněno. Při návštěvě Buenos Aires večeřel Poirot v luxusní restauraci. Iris Russellová, členka společnosti u jednoho z vedlejších stolů, náhle během večeře zemřela, poté co se napila vína vylepšeného kapkou cyankáli. Oficiální verze, že spáchala sebevraždu, slavného detektiva neuspokojila. Než ale mohl začít s vyšetřováním, došlo v Argentině k vojenskému převratu a Poirot byl ze země vyhoštěn. Dva roky nato otvírá majitel oné restaurace pobočku v Londýně. Při této příležitosti se v podniku scházejí všichni, kdo byli svědky smrti mladé ženy. A historie se opakuje s děsivou přesností. Po doušku vína se hroutí Irisina sestra. Klíčem k tomuto zločinu je nepochybně první vražda. Všichni přítomní z ní totiž mohli mít finanční prospěch. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (44)

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Modus operandi postavený na jednoduchém triku, o nic jiného vlastně v příběhu nejde. Snad proto doplněno pompézním politickým pozadím a Poirotovou účastí v mezinárodních událostech. Hlavou kroutím jen nad komentáři, které řadí příběh k příliš komplikovaným. Agatha si ale zápletky cenila, oprášila ji v románu Cyankáli v šampaňském, který ji přinesl velký zisk. V poirotovské sérii ovšem zfilmován nebyl. Škoda. I v povídkové podobě má něco do sebe. Hledíte na hosty u stolu, víte, že něco přijde, přesto málokdo postřehne, co je třeba. A tady je třeba pochválit seriálové zpracování. Odhaluje tak akorát, soustředí se samozřejmě na polocelek či detail, neb celek by vše prozradil. Tak schválně!... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady se mi strašně líbila forma, jakou je příběh vyprávěn. Nejprve Hercule Poirot odhaluje minulou událost, která se mu stala a která očividně bude mít důsledky v jeho současnosti. Jeden detektivní případ z Poirotovi minulosti, který prostě musí vyřešit, i když se mu to zatím nepodařilo. A samozřejmě, že jej vyřeší. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tě prsk - Hercule Poirot má výpravu, jež přesáhne přes hranici toho Lamanče, Brity volaného Ingliš Čenl! Je evidentní, že léto se neúprosně blíží - Hercule nebaští, Hercule zobe jak kosák ptačí zob. Inu, nedivte se - tento obrýlený mrož chce zapůsobit na žemlbáby na koupáku! Ani povzbuzování očima nedotlačilo Hercula k intenzivnějšímu potlesku - takhle může tleskat jedině vetchá Alžběta ty jeden nádivo! (jen tak dál a můžeš zamířit do svatostánku příbramského fotbalu, kde je vskutku komorní atmosféra) Ale to nejlepší nakonec - Don Perignot z Misery s příměsí kyanidu draselného! Hercule tenhle francouzský ležák koštne a využije své znalosti nabyté studiem oboru Department of Chemical Engineering and Biotechnology na Princetonu, New Yersey. 81% ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nebojte se Poirote, zavolám na francouzskou ambasádu!" "Na belgickou! Na belgickou ambasádu!!!" Když děláte státní převrat jihoamerického typu, posledního koho v zemi chcete, je belgický čmuchal s mozkem výkonem zastiňujícím i pověstnou Hlubinu myšlení. Když mu ale dáte na výběr mezi kulkou mezi oči a lodí, která za hodinu odjíždí z Buenos Aires zpět do Evropy, lehce se ho zbavíte (koho taky ne). Jenže když za ním zůstane nevyřešený případ, můžete si být jisti, že o něm ještě uslyšíte. Škoda, že tenhle dít točili v prvních letech tohoto skvělého seriálu, tomuto příběhu v argentinské části by slušela opulentnější výprava, kterou známe z pozdějších sérií. I tak je to ale chuťovečka. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hastings: „Je v anglickej kuchyni niečo, čo máte rád, Poirot?“ Hercule Poirot: „Angličania nemajú kuchyňu, priateľu, majú len jedlo.“ Hastings: „To je trochu kruté, ja...“ Hercule Poirot: „Mäso prepečené, zelenina príliš mäkká, syr nejedlý. A deň, keď Angličania vytvoria vlastné víno, je dňom, keď sa vrátim domov do Belgicka.“ Hm, tak Poirot nedokázal pred rokmi vyriešiť prípad! Je jasné, že to teraz napraví. Ako vždy, musí odhaliť, kto má zo smrti Iris Russellovej najväčší prospech. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama