Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (316)

salalala 

všechny recenze uživatele

Film balancující na hraně tří a čtyř hvězdiček. Nakonec dávám čtyři, ale s odřenýma ušima. Může za to hlavně brilantní závěr a Nicholson u soudu, to je opravdu nejlepší moment celého filmu. Nicholson tady perlí a herecky září, kupodivu to zvládl i Reiner, který jinak po celý film příliš jistý nebyl. Cruise je tady ještě snesitelný a jeho postava je uvěřitelná, stejně jako Demi Moore a Kiefer Sutherland. Příběh není špatný, ale možná by neškodilo ten Rudý zákon eliminovat, zní tu snad v každé větě. Možná, že by to chtělo tak o čtvrt hodinku zkrátit, protože některé patetické řeči film zbytečně natahují. Typická ukázka toho, že když není jistá režie, dá se to zachránit brilantními hereckými výkony. 70% P.S. úplně pomíjím tradiční bolístku, tj. český dabing, opět otřes. Pospíchal prostě Nicholsona mluvit nemůže. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mi to až tak sedne. Přitom je to celkem jednoduchá rovnice. Kvalitně zpracovaný soudní drama mám všeobecně v oblibě a zde je Sorkinův scénář (jeho filmový debut), kvalitní režisér se slušným resumé, další velké jméno Richardson za kamerou, výborné obsazení a to ani nemluvím o soundtracku, který byl rovněž super, ačkoliv jméno Marc Shaiman jsem dodnes neslyšel. Cruise i mimo akční žánr podává velmi dobrý výkon a Nicholson se zde sice objeví jen na pár scén, ale ano, každou z nich si krade pro sebe neskutečným způsobem. Uvažoval jsem i o pěti, nakonec "jen" velmi silné 4*. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama z prostředí armádního soudu o dvou řadových vojácích mezi mlýnskými kameny rozkazu a cti, právnických hejscích, ambiciózních kolegyních a jednom velikém egu, jenž je nakonec samo sobě největším nepřítelem.. Reiner se mohl opřít o chytrou kostru příběhu, svižně napsané dialogy i herecké výkony ve vedlejších rolích (Pollak, Bacon, Nicholson, Walsh) a i přes delší stopáž vše letí tak rychle, že by se ani Harmon Rabb nestačil oholit. Patetické řeči o frčkách a cti protentokrát promíjím, stejně jako skutečnost, že při emočně vypjatějších chvílích jsem chtěl použít věrnou baseballovou pálku upoceně přehrávajícího Cruise, abych odpálil míč, co má posazený na krku.. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Pár správných chlapů smrdí na sto honů kolínskou s titulem 80´s. To se pozná už podle titulní melodie. Když dojde na vážnější dialogy, můžou se Mooreová, Cruise i Nicholson, jinak společně s ostatními podávající více než slušný výkon, ubít, jen aby toho druhého překřičeli a vytlačili co nejsilněji vypointovanou lamentací. A jako mnoho jiných filmových soudních sporů, i zdejší jde na ruku více než potěšenému divákovi scénáristovi, který sází na charaktery, namísto precizní logiky. Pohodové dvě hodinky dobrého filmu, to nepopírám, ale možná jen dvakrát, maximálně třikrát za život stačí více než dosti. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Medzi zlaté deväťdesiatky patrí aj tento výborný film. Nemám filmy z okruhu armády veľmi rád, ale tento je mimoriadne vydarený, keďže ide o právne záležitosti, vyšetrovanie. Pozerať sa po rokoch a dnes už vlastne už spomínať, aký bol Jack Nicholson pán herec, že v pohode aj z Cruisa urobí amatéra, je v súčasnosti pohladením na duši. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Hláška "You can´t handle the truth!" byla vyhlášena časopisem Premiere jako 92 nejlepší filmová hláška všech dob. (don corleone)
  • Ve Westwoodu v Kalifornii proběhla celosvětová premiéra 9. prosince 1992. (Varan)
  • Při plánování soudního přelíčení sáhli tvůrci po soudní místnosti, i když není běžné, aby se vojenský soud v tak honosné budově odehrával. Většinou jde o jednoduché prázdné místnosti bez výzdoby. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama