Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

verbal 

všechny recenze uživatele

Fajnigoście aneb Goodfellas ogólnopolscy se nestydí za zjevnou inspiraci Marťasem a celuloid tu zase idealizuje, zlidšťuje, zinteligentňuje, zesympatičťuje a romantizuje další oxymoronální „vypatlané, bezskrupulózní a agresivní animální hovado s pevným správňáckým morálním kodexem“ a „děsně kůl sériového vraha“, jehož málem stylizuje až do podoby Roberta Kutasa (pozn. překladatele: Robin Úd). Ten „pravdivý příběh“ je nutno brát se značnou rezervou, protože scénárista a „spisovatel“ Gureczny je v podstatě takový Kmenta Rzeczi pospolitej, co si postavil kariéru na bulvarizaci a zprstocucání si dramatických historek z lopatistických výpovědí asi nejznámějšího malometrážního venkovského pšontkovského Valachiho – Jarka „the Otyloně“ Sokolowskiego. Nasraně druhé však erudovanému filmovému teoretikovi a kritikovi nezbývá než opět konstatovat ono nesmírně odborné, byť kapku otřepané „Ja pierdole!“, neboť z toho Zespół filmowy „Wyborowka“ zase wysmerfowal další kurewsky zábavnou, vtipnou, perfektně sehranou a velkolepě natočenou ságu Scorseseho parametrů, až po titulky napěchovanou dokonalými polskými bonbonmoty, idiomy i idiotmaty. ()

Krabak 

všechny recenze uživatele

V životě bych neřekl, že mě nakřápne smrt člověka který byl vrah a feťák. Ale od začátku... po filmu  Jak jsem se zamilovala do gangstera jsem si řekl, že si musím zjistit režiséra a scénáristu toho díla a mrknout se na jejich předchozí tvorby. V podstatě mi vyšel jen jediný snímek...a to tento. Ihned jsem si řekl, že mu dám šanci a světe div se? Tento film je na podobné úrovni, jak ten výše zmíněný. Opět se dostaneme do polského podsvětí, které nám představí dalšího, pro mě opět neznámého polského gangstera. Pokud bych měl hodnotit jejich dva společné filmy, tak musím říct jediné... "čím dál tím lépe". Ač v podstatě nemám tomuto filmu co vytknout, tak jejich druhá, již zmíněná tvorba to nějákým způsobem dokázala zdokonalit. Pokud má tedy člověk chuť na kriminálku/akci/drama spojeným s událostmi, které se opravdu staly, plus vynikajícím hudebním doprovodem, tak je tento film pro něj jasnou volbou. Mé doporučení spočívá v tom, že se na tento snímek podívejte první a následně na již zmíněnou lásku ke gangsterovi... kvalita filmu totiž bude jistě stoupat. --->95% ()

Reklama

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Budu se opakovat, ale Pšonci umí a marně čekám na den, kdy se dostaneme alespoň na jejich level. Občas trochu bije do očí sterilně vypiplaný svícení zářivkami v cool barvách (teal & orange, modrofialová, …), ale vlastně se na to kouká dobře. A zdá se mi to, nebo tu máme docela povedený polský ekvivalent Nicolase Cage? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nikdy nefandil zločincům, filmy o organizovaném zločinu mě paradoxně velice baví. Kvalitně zpracované gangsterky z doby americké prohibice u mě vždycky vedly, ale v posledních asi třech letech si mě získali naši severní sousedi. Dnes jsem si potvrdil, že kvalitní filmy z tohoto ranku netočí jen pánové Pasikowski a Vega, a užil jsem si další příběh zasloužilé svině (ač měla tento dojem zakrýt určitá obhajoba/glorifikace jeho činů). Tak či tak, bavil jsem se velice dobře a znovu jsem cítil určité zklamání nad tím, co se točí u nás... ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Hmm, pravdivá historie, možná, ale asi poněkud vyfabulovaná. Tohleto já můžu, kdy hlavní postava resp. její alter ego vypráví svůj příběh. Pěkně to odsejpá, hrdina je sympaťák a co na tom, že je to vrah, stejně mu fandíte. Trochu Stone, trochu Scorcese a Coppola, ale hlavně to není Malick. Takže za mě naprostá spokojenost. Za mě 100% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)
  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)

Reklama

Reklama