Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Snaživý gangsterský kousek na motivy těch největších filmových "fláků" alá Scorsese od našich severních sousedů, který se rozhodně nemá za co stydět! Ideálně bych si představoval stopáž o dobrou půlhodinku kratší, jako divák jsem místy trpěl v první půlce, ale v druhé tempo nabralo velice slušné obrátky (aspoň se to vykompenzovalo). Jedná o audivozuálně stylovou žánrovku, jež sází na ty největší hudební hity minulého století. Kromě toho jsem si s těmi slow-motion chvílemi plus různým zasahováním hlavního hrdiny do děje z pozice vypravěče připadal i ve filmu jako od Ritchieho. Příběh je srozumitelný, dost lineární, což ale není na škodu. S brutalitou se taktéž ve filmu nešetří. Jsem přesně na 7/10 (hlavně díky konci!), film mohu s čistým svědomím doporučit. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Naprawdę nie wiem, skąd w tej rodzinie wziąl się taki chuj jak ja."     Gangsterské filmy nie sú zrovna mojím obľúbeným žánrom (ak ich práve nenakrútil Tarantino) a problém s nimi mám najmä vtedy, keď je nejaký veľký mafián vykreslený ako ohromný sympaťák s mimoriadne vyvinutým zmyslom pre česť, spravodlivosť a priateľstvo. A tento film je presne takého typu - hlavný hrdina je štýlovo "hustý" a veľmi charizmatický. Napriek tomu ma film celkom dokázal zaujať (napr. svojim humorom, často poriadne čiernym, či zaujímavým, pre gangsterky netradičným prostredím) a nemôžem mu uprieť, že je nakrútený naozaj dobre. Dokážem mu odpustiť aj tú okatú snahu byť silou mocou ohromne štýlový (použitie hudby, pózy hrdinov, spomalené zábery). Páči sa mi aj vykreslenie jednotlivých postáv, s výnimkou hrdinovej partnerky Magdy, ktorá sa na začiatku javí ako inteligentná a silná žena, ale sa tak akosi zmení na hlúpu husičku. Dojem z filmu u mňa kazí nevhodný výber hudby, ktorá je poväčšine hrozne obohraná a dokopy tvorí neskutočný guláš.     "Nie będę jak inni gangsterzy, nie będę debilem." ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli si toho místní chvaliči všimli, ale téměř jakákoliv "akční sekvence" je v tomto snímku natočena stylem "ukrutně to zpomalíme a budeme to prostříhávat záběry úplně odněkud jinud, takže ve finále nikdo nic neuvidí a pak všechny polijeme krví, aby to vypadalo, jako že se tam vážně něco dělo". Takže tam ve skutečnosti vlastně žádné akční sekvence nejsou. Tohle v mých očích tento jinak sympatický snímek (mimochodem s výborným výkonem herce ve vedlejší roli Waldena) hodně sráží. A mohl by mi někdo vysvětlit co znamená to "zajebiste" v češtině? Slýchávám to v posledních letech poměrně často, ale ještě nikdo mi nedokázal význam toho slova uspokojivě přetlumočit. (PS: Několik minut po zveřejnění tohoto komentu je všechno jinak, neb se mi ozval pan verbal s erudovaným výkladem ohledně původu a významu onoho výrazu. Tímto mu tedy ještě jednou děkuji.) ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Zjednodušeně jsou dva druhy gangsterek, ty co točí Scorsese a pak ty pro puberťáky, co točí Guy Ritchie. Mám radši ty první, film jak Jak jsem se stal gangsterem je spíše z té druhé sorty. Ale je výborný, skvěle natočený a zrežírovaný. První polovina je skvělá jízda, druhá už trochu ztrácí dech. Hlavně to není v jedniném momentu ani trochu trapné, což se třeba o tuzemské gangster-ka, či příběh kmotra rozhodně říct nedá. Polská kinematografie je holt v současné době úplně na jiném levelu než ta naše. 4,5* ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Tak a teď tu o Karkulce. Vizuálně velmi dobře udělaný příběh o tom, jak jeden polský chrabrý darebák bez bázně a hany bohatým bral, chudým nic nedal. Hotový Jánošík. Upřímně řečeno, za normálních okolností mne dosti irituje, když někdo nějakému bezskuroulóznímu darebákovi vytváří auru lidového hrdiny, jenž je sice poněkud svérázný a nestabilní, nicméně v jádru charakterní duše se sklonem k dobrým skutkům a snahou pomoci všem vdovám a sirotkům na sto mil daleko. Kupodivu v tomto případě jsem ochotna to přehlédnout, neboť film je opravdu dobře natočený, má šmrc, humor, osobitý styl vyprávění a charismatického hlavního gangstera, který to velmi dobře zahrál.Na rozdíl od českých filmových počinů v tomto duchu, zde tvůrci ponechali k divákovi promlouvat jistou syrovost příběhu, násilí nebylo bezúčelné a akce nebala trapně okázalá. Rozhodně se jedná o film, který ty naše v rámci žánru o dva levely převyšuje. Za mne spokojených 75%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)

Reklama

Reklama