Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry a Sally se seznámili při cestě autem do New Yorku, když ukončili svá studia na univerzitě. Oba od počátku spojuje cosi nevyřčeného, přesto mezi nimi v tuto chvíli nevzniká žádný vztah. Po nějaké době se znovu a znovu potkávají a mají pocit, že se stále více znají. Poněkud ztřeštěnému Harrymu se prostořeká a temperamentní Sally stále více líbí, zatímco ona k podobnému názoru přichází postupně. Jejich osudy mezi tím „na čas“ překříží důležitější setkání… S lehkostí namíchaný divácký příběh, s vtipem, nadsázkou, lehkým nádechem hořkosti a dobře odpozorovaných životních situaci natočil v roce 1989 režisér Rob Reiner. Postavu Harryho s neobyčejnou přirozeností a šarmem hraje Billy Crystal, představitelkou Sally se stala Meg Ryanová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (357)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ač moc nejsem na romantické filmy a dívám se na ně hlavně v nutné sebeobraně, aby doma nebylo peklo (většinou u nich stejně chrápu), tak tento kousek jsem měl svého času docela rád. Viděl jsem ho už několikrát, většinou v mládí, protože jsem se při něm platonicky „zamiloval“ do Meg Ryan, který byla za mlada sakra kus pěkné ženské. Billy Crystal je taky v pohodě herec a tato romantická podívaná se jim z jejich strany (hlavně co se hereckých výkonů týká) docela povedla. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako to myslíš, že predstierala orgazmus? U mňa ho žiadna nikdy nepredstierala.“ – „To si len myslíš.“ – „Nie, je to pravda.“ – „Pozri sa, väčšina mužov si myslí, že ich partnerka orgazmus nikdy nepredstierala a väčšina žien ho sem-tam predstiera. Tak si to vyrátaj.“ Človeče, to bolo. Tento film som obchádzal viac, ako 20 rokov. Na vlastnú škodu. Chvíľku som zostal zaskočený z „mladistvej vlasatej verzie“ (masky sú také dobré, až som si myslel, že obe postavy hrajú úplne iní herci) oboch hrdinoch (fantastický Billy Crystal, fantastická Meg Ryan). Ale už prvá minúta jazdy autom ma dostala fantastickými dialógmi („Neznášam tie tvoje reči. Znie to ako kompliment, ale je to urážka.“), fantastickými hláškami („Moji známi tak skoro nevolajú.“), skvelým hereckým obsadením (oba páriky, režisérova mama, „starčekovia“) a scenárom so zaujímavými myšlienkami (dokáže byť muž priateľ so ženou, ak ho vyložene fyzicky neodpudzuje?). Vynikajúci príbeh scenáristky Nory Ephron (neskôr režírovala romantické klasiky BEZSENNÉ NOCI V SEATTLI, MICHAEL či LÁSKA CEZ INTERNET) a výborná réžia kedysi takého skvelého Roba Reinera (PRI MNE STOJ!, MISERY NECHCE ZOMRIEŤ, ZOPÁR SPRÁVNCH CHLAPOV) ma odrovnali, z parádnych dialógov som bol hodinu vyškerený ako slniečko na hnoji a koniec je presne taký, aký má byť (ja som tušil, že celé je to o čokoládovej poleve). Už viem, prečo ma väčšina romantických komédií nebaví. Nie sú dobré. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Pilířem úspěchu této romantické komedie jsou vtipné a přitom pravdivé dialogy mezi B. Crystalem a M. Ryan, kteří se snaží přijít na to, zda je možné, aby muž a žena byli pouze přáteli. Bravurní scénář je vyšperkován tolika pravdivými postřehy, že jen stěží uvěříte, jak se je všechny podařilo vměstnat do jednoho filmu. Crystal a Ryan nemají chybu, jejich chemie funguje na jedničku z hvězdičkou. "Když Harry potkal Sally" dnes právem patří k absolutní špičce svého žánru. 10/10 ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ano, možná nejlepší a nejvzorovější z nepříliš urozeného rodu romantických komedií. Hodně ohrožený druh mezi filmy vůbec, jelikož funguje jako perfektně namazaný stroj od úplného začátku do úplného konce. Zdánlivě nepříliš atraktivního, ale zatraceně vtipného a charizmatického Billa Crystala ještě o něco překonává půvabná, milá a vůbec neuvěřitelně příjemně vystupující Meg Ryan, které byl tenhle film (a žánr vůbec) prostě souzen - a přebírá tak v mých očích pomyslné žánrové žezlo z ručky princezny Anny, Audrey Hepburnové. Nenucená atmosféra se opírá taky o jazzově laděný soundtrack. Co chcete víc? Nezapomenutelné dialogy (zj. ten o tom, že muži a ženy nemohou být přátelé) a neuvěřitelné scény (zj. ta s hraným orgasmem v restauraci), které budete moc popisovat a citovat přátelům? Máte je mít... Jen ty intermezza s příběhy dlouholetých lásek mě tam trochu rušili a malinko vždycky spoilerují konec... ale to je zanedbatelná maličkost. 90% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie a vôbec to za romantickú komédiu nepovažujem. Polovicu času sa tam len žvásta o sexe, žiadny pekný vývoj vzťahu. Dvaja hlavní protagonisti sa akože roky zbližujú, ale takmer všetku svoju konverzáciu zužujú na intímne záležitosti. Scéna s hraným orgazmom mne osobne prišla ako jedna z najtrápnejších scénok vo filme vôbec. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (43)

  • Keď Sally (Meg Ryan) kreslí obrázok dieťaťa si je možné všimnúť, že v ďalšej scéne už vyzerá inak. Mení sa veľkosť očí a podobne. (Miagy)
  • Scéna, ve které Jess (Bruno Kirby) a Marie (Carrie Fisher) leží vedle sebe v posteli, ale každý zároveň ze svého telefonu volá svému příteli z titulního páru (Jess Harrymu, Marie Sally), se musela točit jednašedesátkrát a zabírala se tři různá místa najednou. „Telefony jsou na sebe napojené, možná jste si všimli, že v té scéně nejsou žádné střihy. Když někdo udělá chybu, celá čtyřstránková scéna se jede znovu. Na konci maji postupně jeden po druhém položit telefony, v jednom rytmu. Na asi 54. pokus jsme si říkali: ‚To je perfektní, teď dokonale zavěsili telefony. A pak Bruno zkazil svou poslední repliku,‘“ vzpomněl na dlouhý proces režisér Rob Reiner. (DavePave)
  • Způsob jakým si Sally vybírá jídlo, byl do filmu zakomponován až poté, co Rob Reiner viděl Noru Ephron (scénáristka filmu), jak si stejným způsobem objednává. Když se jí o tom zmínil, řekla: „Prostě to chci tak, jak to chci,“ kteroužto větu ve filmu také uslyšíte.. (HellFire)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama