Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

pamatuju si,že když u nás zněl soundtrack,kde hráli písničky typu pátá a mě se líbí bob....otevírala se mi kudla v kapse a ve svých 15letech jsem chtěl matce vzteky rozkopat rádio:-)no a ejhle,uplyne pár let a já se přistihnu,jak v televizi sleduju rebeli a při písníčce going to san francisko skoro pobrekávám:-DDlepší českej muzikál jsem nikdy neviděl.rozhodně jeden z nejlepších českejch filmů.tahle historie naší země mě zajímala vždycky,navíc zpracovná do podoby skvělého muzikálu.musim uznat,že rebelove jsou opravdu klasa.a že někdy dospěju k tomu,že se mi budou líbit písničky typu já budu chodit po špičkách....to mě dostalo asi nejvíc:-) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych chtěl napsat, že videopklip by měl trvat tak tři, čtyři minuty. Tohle trošku přesahuje. Většinu srandovních momentů jsem měl pocit, že a) už jsem to někde viděl b) není vůbec čemu se smát. Je to totiž klasická nenáročná zábavička pro teenagery, kteří chtějí na dvě hodiny vypnout mozek. Pepa Carda vypadá jak (z) TELE a všechny charaktery jsou tak ploché! Tu druhou hvězdičku dávám za hudbu, kdy hrají jen kytary a bicí (většinou při útěku dezertérů odněkud někam) a za závěr, který opravdu ostře kontrastuje se zbytkem filmu a vypadá, jako by se režisér probudil a zpracoval to hodně vážné téma, jakým je srpen 1968, jinak, než skrz hloupoučkou story o třech drsných mládencích a jemných slečinkách, jejichž řeči o sexu jsou tak trapné, jako film sám. Jediné, na co se dalo dívat celý film, byly nožky Zuzky Norisové... ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Ač občas rebel jsem a v šatníku by se nějaké to starší smog tričko REBEL našlo, Rebelové Filipa Renče mě nijak zvlášť neoslovili. Ano, je to retro, je to stylizované, jsou tam barvičky i písničky, je to muzikál - ale nedokážu se při sledování bavit. Asi je mi to celé cizí, i Zuzka Norisová. Skládat písně jí nebudu, snad mi odpustí. 40% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Před bezmála čtvrtstoletím Rebelové vzdor svému schématickému ději, toporným dialogům a psychologicky nepřesvědčivým postavám (či spíše loutkám) zazářily, protože po uplynulém desetiletí znovu nechaly živě rozeznít skvělé písničky ze šedesátých let – v originálním znění i v převážně zdařilých coververzích a parafrázích – a některé nadto do vyprávění zasadily jako vizuálně podmanivá intermezza navazující na estetiku dobových televizních hudebních klipů. Jako v devadesátém roce jsem tehdy postřehl dívky, jak si na ulicích zpívají ty dávné sloky, a sám jsem se k nim vrátil a tuhle lásku podnes živím. Rebelové ale na rozdíl od svých předobrazů zestárli a je již zjevné, že podobně papundeklový byl celý svět tohoto papírového příběhu, a čas setřel pel i z magazínových půvabů ústřední trojice dívek (hoši krom Jana Révaie postrádali esprit již tehdy). Je zvláštní vracet se k tomuto převařenému čaji a pátrat po jeho zapomenuté chuti, když se od prvního záběru rozpadá označující a označované jako nesprávné reklamě. Ostatně sám režisér inspiraci „poctivostí“ reklamního obrazu zdůrazňoval, čímž nepřímo vyjádřil, že anachronický muzikál nového tisíciletí se rodí právě z ducha reklamy. Divák již jen eviduje a diví se, jak pomalu vše uplývá. Neschopen identifikovat se s postavami jen čeká, až se na stříbrném plátně setmí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Muzikály nemám rád, pretože prerušujú normálny film pesničkami a spevom. Tento film má dobré jediné tie pesničky. Veľmi sa to chce podobať Pomáde, ale zlyhalo to na hereckej fasáde, pretože mimo toho, že Stanková "hrá" šialenú hysterku, nikto z nich na maturantov nevyzerá. Jedine na takých indočeských, čo desaťkrát prepadli. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Od prvotního nápadu natočit muzikálovou love story z konce šedesátých let až k začátku natáčení uběhlo pět let, což tehdy režisér Filip Renč komentoval jako "festival ztraceného času. Už jsem vůbec nedoufal, že to zrealizuju. Několikrát jsem měl polovinu rozpočtu pohromadě, ale tu druhou ne a ne sehnat. Nedokázal jsem najít slušného producenta, který by mě podržel, jako má třeba Gedeon, Honza Svěrák nebo Hřebejk. Měl jsem hroznou smůlu na různé blázny, kteří se tvářili, že chtějí vstoupit do filmu, vodili mě po večírcích, nechávali se se mnou fotit a přitom nikdy ty peníze neměli a ani pro to nechtěli nic udělat. Za tu dobu mi nevyšlo několik filmových projektů a ten, který už jsem skoro hodil do koše, najednou vstal z mrtvých." (NIRO)
  • Film se natáčel převážně v CHKO Kokořínsko. Kostel, ze kterého Tereza (Zuzana Norisová) vychází, když začíná pršet, se pak nachází ve vesničce Mšeno nedaleko Mělnika. Koupaliště, které se ve filmu objevue, je areál v Mšenských lázních. Scéna, kdy byla Tereza se svým tatínkem na rybách, byla natočena v Ráji nedaleko města Mšeno. Scéna v dešti u kostela se stejně jako scéna s odjezdem z města do ciziny točila na náměstí v Úštěku, kde se natáčel například také film Kolja (1996). Škola, do které chodí děvčata, je stejná jako škola, do které chodila Zuzka v seriálu Vyprávěj (od r. 2009). (charlie.sambora)
  • Původní název filmu byl „Twist 68“, avšak v roce 1997 byly na trh uvedeny mobilní předplacené karty s těměř totožným názvem Twist. Filip Renč tedy vymyslel nový název Rebelové, kde ho zaujalo slovo „love“ na konci. (Muffino)

Reklama

Reklama