Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 7

Recenze (289)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh, ktorý čerpá s rôznych kultúr sa tu stretáva s nádherne spracovanou animáciou a dobrou hudbou. Veľké plus patrí práve animácii alebo už práve spomínanej hudbe, tradične spoľahlivého J.N Howarda, ktorý tu ako jediný ponúkne strhujúcejšiu dávku akcii, či emócii. Hudba totižto pekne bičuje film vpred, dobre funguje aj v emotívnych scénach, no to isté sa nedá povedať o postavách či príbehu, ktorý nedokážu strhnúť, tak ako napríklad Ľadové kráľovstvo, alebo zaujať ako v animáku Na vlásku. Tak či tak sa jedná o pekne natočenú rozprávku, ktorá zaujme spracovaním. Obľúbený soundtrack: Return. 70% - 3* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zatímco Pixar se neustále snaží přicházet s originálními koncepty a nápady,Disney jede na jistotu a Raya s drakem je toho jasným důkazem.Animace je skvělá,lokace jsou pestré,humoru sice není až tolik,ale je funkční a hudba je výborná,ale samotný příběh moc originality nepobral a kdo viděl víc jak dvě pohádky,ví celkem přesně kudy se bude ubírat.Raya je většinu času sympaťačka,ale taková Moana byla lepší a pokud je na scéně drak v jakékoliv podobě,strhává pozornost na sebe (i díky hlasu Awkwafiny).Ty čtyři jsou nakonec s hodně odřenýma ušima...70% ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Nádherné a fascinujúce. To je pre mňa "Raya & The Last Dragon" v skratke. No to je málo slov, ktoré mám chuť k tomuto filmu povedať. Okrem veľkého množstva skvelých vecí, ktoré sem Disney priniesli (ktoré ešte rozoberiem) pre mňa film vyhráva v dvoch elementoch. Postavy a posolstvo. Je fascinujúce sledovať Rayu, ako sa snaží na svojej ceste napraviť to, čo sa roky dozadu pokazilo. A ako rozhádané ľudské klany prinavrátili katastrofu, ktorá bola prečo 500 rokov. Jej vzťah s Namaari je pre mňa asi highlightom filmu. Pretože prináša dostatok skvelej akcie, uveriteľných dialógov a hlavne je tam cítiť to, že sú z nich nepriatelia na život a na smrť. A pritom obe reálne chcú len to najlepšie pre svojich ľudí. Lenže chcieť dobro pre svojich ľudí, je často aj kameň úrazu drvivej väčšiny problémov, ktoré dnes máme. A to sa už dostávam k tomu druhému elementu. Posolstvu. Žijeme vo svete, kde ľudia po sebe neustále kričia, riešia svoje problémy cez sociálne siete, majú pocit, že ľudia s inými myšlienkami sú ich nepriatelia a dokážu sa vrcholovo urážať a nenávidieť a mať pocit, že sú ovce a podobne. A tento film nám krásne hovorí, že musíme sa naučiť si dôverovať. A nezrádzať dôveru. Pretože keď budeme vedieť jeden druhého počúvať a budeme si vedieť dôverovať, budeme oveľa silnejší, ako keď budeme každý mať svoju vlastnú bublinu alebo vlastné pieskovisko. Takže toľko k najväčším plusom. Čo ďalej? Nádherné animácie pozadí. Tento svet vyzerá tak skutočne, tak nádherne a na niektorých miestach aj tak smutne. Ale vždy je to svet, o ktorom by som chcel vedieť viac. 2D časti v úvode sú perfektné Postavy vyzerajú skvele. Sisu má skvelé reakcie a niektoré vtipy vo filme podľa mňa excelujú. Záver (bez toho, aby som spoiloval) je pre mňa emocionálne strhujúci a silný. A je krásne vidieť, že veci sa opäť dajú na poriadok. Ukazuje to dobré ľudské stránky no rovnako aj zlé ľudské stránky. Ukazuje to, že nie vždy má svet len jedného vinníka. Možno by som mohol akurát skritizovať, že určité momentky sú veľmi predvídateľné a videli sme ich už viackrát. Ale podľa mňa to neovplyvňuje ani neničí film v ničom zásadnom. Pre mňa skvelý počin od Disney, ku ktorému dúfam, že sa niekedy ešte vrátia. Lebo tento svet by som chcel vidieť znovu. Hodnotenie: A ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i hudebně úchvatná fantasy pohádka inspirovaná asijskými zeměmi a mytologií. O fous dospělejší, než je zvykem, se sympatickou hlavní hrdinkou (a dračicí s vychlastaným hlasem) a hodně originálním settingem. Vedlejší postavy už mě oslovily o poznání méně. Příběhově je to taková klasika - trocha akce, trocha humoru a na závěr nějaké to dojímání. Pravda ovšem je, že v úvodu působil film o poznání ambiciózněji, než jaký byl nakonec samotný výsledek. Co ale Disney umí je práce s citovou stránkou. To se povedlo i tady - konec je náležitě působivý a dojemný přesně tak, jak to mám rád. Velký podíl na tom má určitě i překrásný soundtrack, který si určitě ještě později poslechnu. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce překrásné, plné hezkých nápadů, ale bohužel vyprávějící ten nejbanálnější možný příběh. Disneyovky jsou většinou kouzelné, plné vtipných a milých postaviček v relativně originálním světě, jen se tu na rozdíl od Pixaru nikdo nesnaží o nějaký nápaditější děj. Jasně, animák pro děti nebude mít přelomový příběh s přesahem, ale vymyslet lepší příběhový oblouk, než jaký je člověk schopný sesmolit během pěti minut ve spěchu, by tomu dát mohli. Alespoň tomu dodat něco málo navíc, než to co by se dalo označit jako “klasická disneyovka”, není to tu, ale pořád je to moc hezký animák, který se bude řadit k těm lepším. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama