Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (289)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už počas úvodnej retrospektívnej vysvetľovačky som sa stratil a neviem, či to bolo čisto nepozornosťou, alebo skrátka už tento typ animákov cieli na úplne iné skupiny divákov, rozumej, nie je až tak pre celú rodinu ako sa na prvý pohľad zdá. Rozhodne ma potešil fakt, že v skutočnosti ide o road movie a navštevujeme stále nové kraje, ale keď už po x-tý krát v hollywoodskom filme všetko stojí na zozbieraní mocných kameňov, tak už je to na facepalm. Inak fajn animák, ktorý rozhodne doporučujem deckám lačným po non-stop akcii. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu mi v průběhu děje na mysli vytanulo hned několik různých snímků, k nimž měla Raya a drak v určitém slova smyslu blízko - ať už se jednalo o dystopické příběhy (Šílený Max, Smrtelné stroje), Mimi šéfa (kdo viděl, pochopí) či "obscurovsky" vypadající nestvůry Druuni. Tím však nechci tvrdit, že by tato disneyovka jen vykrádala starší filmy a neměla žádnou přidanou hodnotu. Raya a drak je příběhem o naději a důvěře, o vzájemnosti a ohleduplnosti, ale i o lžích a lidské podlosti. Sisu s hlasem Awkwafiny byla opravdu vtipně kouzelná a na humoru tomu přidávaly postavy Noi s triem opičáků a Tuk Tuk (coby rozkošný kříženec pásovce a Totora). V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit dechberoucí animaci. Člověk sice tuší, jak to celé dopadne, i tak jsem se ale nechal v poslední třetině filmu řádně napnout, ale i mile dojmout. ()

Reklama

LND 

všechny recenze uživatele

Podobu Disney „princezny“ na sebe tentokrát bere Indiana Jones a musím říct, že jsem to žral od začátku do konce. Je až neuvěřitelné, kam se Disney dokázal posunout v akčních scénách a animacích. Hlavně voda a déšť, to je opravdu umění. Ohledně příběhu je pravda, že lze zhruba tušit, jak to dopadne, ale tak už to u filmů tohoto druhu bývá, že :) Film v žádné části neztrácí tempo a závěr je pořád patřičně kulervoucí. Nemám co vytknout. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Přichcíplá sázka na jistotu bez duše. Filmu se musí nechat, že krásně vypadá, ale to je u drahých animáků od největšího hollywoodského studia povinnost, nikoli něco k pochvale. Dějově se ovšem jedná o stokrát viděné putování po různých lokacích a sbírání pazmeků s cílem záchrany světa. Potenciální kouzlo zdejšího filmového světa (inspirovaného jihovýchodní Asií) spolehlivě zabíjí moderní jazyk, který postavy používají, a intonace, kterou své repliky pronášejí. A pokud bereme "pohádky" jako žánr, určený pro dětské diváky, jenž by je měl hodnotově připravit na život, tak tohle má fakt debilní poselství, které je připraví tak špatně, že brzo skončí s kudlou v zádech někde v příkopu. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Raya je pro mě skvělý mix Kungfu Pandy a Prince Egyptského, přitom si ale drží vlastní osobitost, styl a hrozně hezky se na to dívá. Jen škoda, že to neni víc dospělé jako v případě Prince Egyptského. Ubral bych na ukecanosti Sisu (proč jako drak mluví :/ )?. Jakmile začne neřízeně kecat, tak to ve vteřině podráží nohy serióznosti a jde to okatě víc pro děcka, což je škoda. Posledních 20 minut je ale geniálních, jako z jiného, toho dospělejšího filmu. Takže jo, celkově jsem to žral a přiznám se, že mě emočně animák dlouho takto nesetnul :)). Animačně absolutní top a soundrack si rozhodně pustím! 4.5* ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o vůbec první celovečerní film studia Disney, který vlivem pandemie covid-19 vznikal celý na dálku. Kompletní animace i natáčení dabingu probíhalo u tvůrců doma, takzvaně „homeoffice“. Na produkci filmu se tak podílelo více než 400 domácností. (Najlvin)
  • Rayin bojový styl využívající dvě hole vychází z filipínského bojového umění Kali, také známého jako Arnis nebo Escrima. (ČSFD)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama