Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (289)

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Bavilo, ale příběh je generický a klišovitý. Najít všechny části šutru, spřátelit se se spojenci a zachránit svět. Další věc, co mi vadila je humor. Ostatní Pixarovky jsou cílené i na starší publikum a na dospěláky. Tady lze vidět, že je to pro menší děti. Humor je zkrátka dětinský, takže jsem se ani jednou nezasmál a přišel mi i trochu trapnej. Jinak docela fajn oddechovka se zajímavými enemáky a parádní akcí. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Raya and the Last Dragon je pre mňa jednou z tých slabších disneyoviek. Ničím ma to neohúrilo. Najkrajšia je animácia, krásna farebná. Príbehovo ale nič extra, stokrát videné a pre mňa trošku priakčné. Animované filmy a teda aj disneyovky pozerám spolu s deťmi, je to jedna z našich obľúbených aktivít, tu som si však nebola istá, či je to pre malé deti najvhodnejšie, veď jasné má to rating PG. Dosť veľa sa tu používa meč, čiže skôr je to vhodné pre trošku staršie deti, aj keď mňa môj 6ročný beťár jeden ukecal. Videlo sa mi to tiež také nejaké feministické alebo možno len politicky korektné? Ja si princezné inak predstavujem, asi tak viac dievčensky, ten typ ako Snehulienka alebo Popoluška a hlavne bez meča, i keď u Mulan mi to nevadilo. No a prečo vlastne bojovali dve mladé dievčence proti sebe? Nemohol byť jeden z nich radšej princ? A na konci by sa do seba s Rayou zamilovali, ale to už vymýšľam iný príbeh. Tiež mi tu chýbala nejaká pekná pesnička, to mám na Disney filmoch najradšej. 60% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už počas úvodnej retrospektívnej vysvetľovačky som sa stratil a neviem, či to bolo čisto nepozornosťou, alebo skrátka už tento typ animákov cieli na úplne iné skupiny divákov, rozumej, nie je až tak pre celú rodinu ako sa na prvý pohľad zdá. Rozhodne ma potešil fakt, že v skutočnosti ide o road movie a navštevujeme stále nové kraje, ale keď už po x-tý krát v hollywoodskom filme všetko stojí na zozbieraní mocných kameňov, tak už je to na facepalm. Inak fajn animák, ktorý rozhodne doporučujem deckám lačným po non-stop akcii. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i hudebně úchvatná fantasy pohádka inspirovaná asijskými zeměmi a mytologií. O fous dospělejší, než je zvykem, se sympatickou hlavní hrdinkou (a dračicí s vychlastaným hlasem) a hodně originálním settingem. Vedlejší postavy už mě oslovily o poznání méně. Příběhově je to taková klasika - trocha akce, trocha humoru a na závěr nějaké to dojímání. Pravda ovšem je, že v úvodu působil film o poznání ambiciózněji, než jaký byl nakonec samotný výsledek. Co ale Disney umí je práce s citovou stránkou. To se povedlo i tady - konec je náležitě působivý a dojemný přesně tak, jak to mám rád. Velký podíl na tom má určitě i překrásný soundtrack, který si určitě ještě později poslechnu. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherný animák, kterému k technické dokonalosti chybí jen fyzika některých postav (není například cítit jejich "tíha", takže kočky působí vyloženě nerealisticky a bez jakékoliv reálné váhy - podobný problém měli sobové v druhém Ledovém království). Raya má však ohromné plus za to, že před diváka staví zajímavý svět, který rozdělením na regiony dává nahlédnout do pěti vizuálně rozlišných prostředí, díky kterým nemá šanci diváka nudit. Hraje sice na jistotu a využívá tradičních žánrových postupů prostředků, které moderní animák má ("šablonovitě" přehnané postavy, roztomilé zvířátko), ale dělá to s láskou a představuje tak dokonalou zábavu pro celou rodinu, která umí být v určitých momentech i velice dojemnou záležitostí. Na Sisu si člověk sice musí chvíli zvykat, ale mytologie Kumandry je budována velmi zručně a divák si v tomto ohledu nemá na co stěžovat. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)
  • Jedná se o vůbec první celovečerní film studia Disney, který vlivem pandemie covid-19 vznikal celý na dálku. Kompletní animace i natáčení dabingu probíhalo u tvůrců doma, takzvaně „homeoffice“. Na produkci filmu se tak podílelo více než 400 domácností. (Najlvin)
  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama