Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný modernější western, který ukazuje, jak to také může dopadnout, když je člověk neoblomný, když si za každou cenu musí stát za svým a nepustí si nikoho k tělu. Herecky je to skutečně naprosto vytříbené, což jen dokazují nominace téměř všech herců, kteří se zde objevují ve výrazných rolích. Western jde různě a i tohle je cesta. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Povedený příběh, který stojí na hereckých výkonech a propracovaných charakterech postav. Paul Newman je tu jako vždy skvělý, byť se tu představuje v poněkud méně typické roli, jejíž vyznění (jak napovídá obsah k filmu) není dvakrát kladné, avšak i přesto jsem se jako divák vždy těšil, až se objeví na scéně. Poslední prostor Homera Bannona působil až dojemně a potvrdilo mi celkový čtyř hvězdičkový dojem. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Další z perfektních rolí Paula Newmana a další z mnoha rebelujících postav, které ztělesňoval prakticky po celou dobu své herecké kariéry. Hud je nádherně natočený, westernově laděný příběh, z 60. let minulého století. Děj filmu, který se odehrává na ranči, není příliš optimistický, protože se v něm řeší například pokus o znásilnění, rodinné problémy či epidemie, která postihla stádo krav. Tradičně bravurní Newman zde září jako obvykle. Chvíli to sice trvá, než Huda a jeho chování divák alespoň trochu pochopí a přijme, avšak pokud tento černobílý kousek zhlédnete, tak je jisté, že na tuhle postavu jen tak nezapomenete. Jedna z nejkontroverznějších kreací velkého Paula a skutečně podařený snímek, který má styl a šmrnc. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt je mistr přes vykreslování charakterů postav a u Huda neudělal výjimku. Ačkoliv se jedná trochu o jednotvárný western se špetkou stereotypních pasáží, idylka farmářského života působí velmi příjemně. Paul Newman v roli nafoukaného syna je vynikající, tyhle role mu jdou na jedničku, podobně jako v tomto filmu. Zápory tu jsou, ale já se i přes to nadmíru bavil. 75% ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v jeho dalším filmu, Hombre, si režisér Martin Ritt pohrává se žánrem westernu. Společně s chladnokrevně dokonalým Paulem Newmanem vytesal náhrobek pro westernový žánr. Ne, že by to byl poslední žánrový film, ale naopak nechává zemřít vše, co k westernu neodmyslitelně patřilo. Konec širým pláním se stády krav, konec zásadovým kovbojům a hlavně konec hrdinům, kteří vlastně nikdy hrdiny nebyli. Až je z toho člověku smutno. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • V predlohe je postavou gazdinej černoška Halmea, režisér Martin Ritt ju však zmenil na belošku, pretože mal pocit, že vzťah medzi Hudom (Paul Newman) a černoškou nebude fungovať, čo mu potvrdili aj producenti slovami: "Americká spoločnosť na to nie je pripravená." (Arsenal83)
  • Film se dostal na seznam proslulého řebříčku 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. (SeanBean)
  • Yvette Vickers neskôr tvrdila, že väčšina jej scén bola vystrihnutá kvôli ich sexuálnemu nádychu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama