Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

verbal 

všechny recenze uživatele

Šerlok a Sufraštětky. Enola Gay vrhlo na Hirošimu nálož štěpícího se uranu, která během chvilky vyhladila nejméně osmdesát tisíc lidí. Enola Holmes vrhla na obrazovky nálož přiblblé, sterilní, povrchní a nenápadité korektní debility, která během chvilky zdementizovala nejméně osmdesát miliónů předplatitelů Netflusu. Až to pomalu vede k polemice, co je vlastně větší zlo. O Holmesech juniorech se dají natáčet i inventivní, zábavné a plnotučné filmy s výborným příběhem a napínavým dějem. Ovšem literární patotvorba otylé a zoufale nemrdané chovatelky koček za zenitem zjevně skvěle zapadla do současných anglosaských fašistických trendů obrácení světa v prdel pomocí demagogického šíření dezinformací a překrucování historie. A tak nudná sračka o ničem, brutálně dehonestující odkaz Ártýho Dojla a degenerující děti, avšak plná idiotsky přeemancipované drůbeže, sebevědomých džiu-džitsu černošek Anglie 19. století a homokládního Šerloka, bojujícího za práva nikde neholených babochlapů chcát vestoje, rubat uhlí, tavit železo a nechat se píchat výhradně do dvojky, aby se ve všem vyrovnaly těm zkurveným šovinistům, s nadšením dostala audiovizuální zelenou. Ačkoliv mi to celé, a zejména závěrečné zřetelně paralelizované motivační prohlášení buzničkovského Gaylorda z Cullingusu „Teď nastávají nové pořádky“, způsobovalo dávení a husí předkožku, jednu téhle zvrácenosti i přes absolutní odpor napálit musím. Milka Hnědá totiž od Neznámých věcí vyrostla v naprosto fantasticky hrající, přirozené a mimořádné sympatické občerstvení pro pedofily a má před sebou hvězdnou kariéru. Jen doufám, že nikoliv v podobných vymašťujících femidemagBLM hnisavých strupech. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

K Enole jsem od začátku přistupoval dost opatrně, přece jen postavit film na existenci sestry Sherlocka Holmese, která v originálních povídkách neexistuje, bylo z mého pohledu trochu drzé, troufalé, ba přímo svatokrádežnické. A tak mě samotného překvapuje, že tenhle vtipný, solidně napsaný a ještě lépe zahraný kus je pravděpodobně zatím nejlepší film, co jsem tenhle rok viděl. Naštěstí neseru kostky z toho, že se i ženy v Londýně na konci devatenáctého století můžou umět prát ani mi nescvrkává penis fakt, že ne každá dáma musí být plochá tichá domácí puťka, a tak jsem si celé dvě hodiny užil. A soundtrack Daniela Pembertona je pecka. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Film, který nenadchne, ani neurazí. "Jedenáctka" Millie Brown je v roli sympatická a je vidět, že si to užívá, ale chybí tmu koherentní scénář. Zatímco jedna detektivní (a romantická) linie funguje vcelku dobře, byť místy trochu zkratkovitě, ta druhá s hledáním matky ve výsledku vyšumí do ztracena. Mycroft a Sherlock jsou tu úplně redundantní a bez užitku. A bourání čtvrté stěny je tu asi jen proto, že je to teď v módě, protože filmu to nic nepřidává (nejsou nám sdělovány žádné podstatné informace, ani tu není prostor pro vtipné odlehčení jako u Deadpoola). ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Námět by byl slibný. Mladičká sestra bratrů Holmesových se vydá hledat jejich zmizelou matku a cestou potká lorďátko na útěku, kterému musí pomoct. Bohužel, exekuce zářná není. Nemám problém s barevným anglickým venkovem, ale pro viktoriánský Londýn se použitá barevná paleta opravdu nehodí. Představitelka Enoly je šikovná, ale nic nezmůže s tím, že její postava je až příliš velká feministická ikona, aby z ní byla zajímavá postava. Už pokolikáté v posledních letech mám chuť opakovat, že propagovat feminismus je chvályhodné, ale nesmí to být na úkor postav a příběhu a že to výrazně omezuje škálu ženských postav, na které jsme bývali zvyklí. Pokud z Mycrofta uděláte šovinistické hovado, co to vypovídá o jejich matce, která vychovala také jeho a kterou Enola tak zbožňuje? Taky musím připomenout, že Enola a její matka žily z Mycroftových peněz, takže nejsou zrovna moc oprávněné ohánět se kartou silné ženy. A pokud se mimochodem těšíte na Sherlocka Holmese, tak se na něj raději moc nezaměřujte. Ve filmu je dohromady nějaký deset minut. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S ohledem na to, že moje copatá, okatá, vyvoňaná a jako opice zvědavá i drzá ratolest je z Enoly Holmes zrovna totálně nadšená, je jasné, že Netflix svoji cílovku konkrétně v našem případě trefil. Navíc se film líbil i mně. Pohodová záležitost. Výprava je překvapivě pěkná, obsazení sympatické, na druhou stranu to sráží příliš flagrantní feminismus, ale co už naděláme? Můžeme se aspoň radovat, že má Enola naprosto běžné obočí a že nám pro tentokrát (čert ví, zda ne naposled) dopřáli Sherlocka coby pohledného bělocha středního věku. Naše fešanda na to bude čumákovat o sto péro, on ji ten Harry Potter už dávno omrzel a k Pánovi prstenů má ještě cesty lán, čili na překlenovací období fajn zábava. Ačkoli je zápletka banální a koukám, že to Enola vcelku schytává, posun do červených čísel si, podle mě, zaslouží. Průser to není určitě. Zklamání zdejších diváků evidentně pramení ze zjištění, že je film určen drobotině v šatečkách. Každopádně za mě je tohle pro děti vhodnější, než poslední Pinocchio. Hezké. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Chvíli po vydání plakátu k filmu si fanoušci nemohli nevšimnout jedné významné chyby. V pravé části, vedle Big Benu, je zobrazena budova zvaná Portcullis House, která byla uvedena do provozu v roce 1992, přičemž film se odehrává v 19. století. Na přebalu k soundtracku filmu již tato budova byla tvůrci odstraněna. (Muffino)
  • Hoci Sam Claflin (Mycroft Holmes) hrá najstaršieho súrodenca Holmesa, v skutočnosti je o tri roky mladší ako Henry Cavill (Sherlock Holmes). (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama